Det føles som et plaster, der bliver revet af igen og igen og igen, når afslagsmailen uge efter uge ticker ind med standard-glosen over dem alle: "Vi har valgt at gå videre med andre kandidater med mere relevant erhvervserfaring".
"Ja, tak for kaffe, " har du måske tænkt.
Særligt hvis du er nyuddannet eller pønser på at skifte branche. For hvad i hulens navn skal du stille op med det? Hvordan skulle du på nogen måde kunne have 3-5 års relevant erhvervserfaring, når du er nyuddannet eller helt grøn i en branche?
Svaret er....
Nej, desværre. Der findes ikke et matematisk to-stregers-facit-svar på spørgsmålet. Men jeg kan give dig tre gode råd til, hvad du kan gøre. Råd, der er baseret på Konsulenthuset ballisagers Rekrutteringsanalyse og min egen - ja, ironisk nok – erfaring med karriererådgivning.
I ballisagers Rekrutteringsanalyse 2013 spurgte vi nemlig 614 arbejdsgivere, hvad der er vigtigst, når de udvælger kandidater til første samtale. De tre topscorere var:
- Relevant erhvervserfaring (70 %)
- Motivation for jobbet (60 %)
- Personlige kompetencer (49 %)
Du kan altså gøre tre ting for at rykke længere væk fra afslags-bunken:
- Du kan fylde rygsækken op med lidt relevant erhvervserfaring gennem eksempelvis virksomhedspraktikker, løntilskud, frivilligt arbejde, bestyrelsesarbejde eller foreningsarbejde.
- Du kan forsøge at arbejde med den ene personlige størrelse, der hedder motivation.
- Og du kan arbejde med den anden personlige størrelse: Dine personlige kompetencer.
Artiklen fortsætter efter billedet
Sluk erfaringstørsten
Du kan tanke erfaringskontoen op på fem måder. Fælles for dem alle er, at de giver mulighed for at sætte dine faglige kompetencer i spil, udvide dit netværk og at blive en mere målrettet jobsøger.
Virksomhedspraktik og løntilskud
I sidste års rekrutteringsanalyse svarede 85 %, at de tillægger erfaringer fra job med praktik/ løntilskud nogen eller samme værdi som almindelige ansættelser. Derudover nævnte 72 %, at de har ansat en medarbejder efter praktik eller løntilskud – heraf svarede 23 %, at de ofte gør det. På ballisagers hjemmeside har vi skrevet mere detaljeret om, hvordan vi mener, at virksomhedspraktik og løntilskud kan bringe dig tættere på job.
Frivilligt arbejde, bestyrelsesarbejde eller foreningsarbejde
Du kan også arbejde frivilligt i faglige netværksgrupper eller for velgørende formål, sidde i bestyrelse for den lokale idrætsforening eller andelsforening eller være en aktiv del af en studenterorganisation. Alle aktiviteter gør dit CV stærkere, dit netværk rigere og dine kompetencer mere begribelige for både dig selv og din kommende arbejdsgiver.
Få motivationsbarometeret til at gløde – ikke brænde
Hvordan viser du den? Den der abstrakte, udefinerbare drivkraft, der giver dig lyst til at ofre mange timer af dit liv for en virksomhed - i populær tale også kaldet motivation.
Din motivation for jobbet handler om, at du bruger kræfter på at sætte dig ind i virksomheden og på at tage stilling til, hvordan du vil vise din vedholdenhed for at blive en del af virksomheden.
Engagementet skal lyse ud af øjnene på dig. Men det skal helst ikke lyse så kraftigt, at din kommende arbejdsgiver bliver blændet. Og irriteret.
Du kan udtrykke din vedholdenhed og motivation på flere måder:
- Ved at gå på informations-jagt i virksomhedens digitale fodspor
- Ved at ringe til virksomheden og stille relevante spørgsmål
- Ved at deltage i messer, hvor virksomheden er repræsenteret
- Ved at følge virksomheden på LinkedIn og gøre dig bemærket med kommentarer eller Likes
- Ved at skrive en målrettet ansøgning, der med al tydelighed er skrevet til den specifikke virksomhed (ud med standard-gloserne!)
- Ved at forklare, hvorfor du finder virksomheden og jobbet mere interessant end noget andet
Uanset hvilke kontaktpunkter du vælger, skal din vedholdenhed ose af godt forarbejde, grundig research og et tilpas højt engagement, der balancerer mellem det irriterende og det interessante.
Personlige kompetencer i høj kurs
Den erfarne jobannonce-læser vil nok have bemærket, at nogle personlige kompetencer har det med at være lige så sikre gengangere som den småberusede onkel til en familiefødselsdag. De er der næsten hver gang, og de er svære at komme udenom.
Du skal både være robust, fleksibel, kunne have mange bolde i luften, være proaktiv og omstillingsparat. På en tilfældig dag i marts 2015 indgik de tre sidstnævnte evner f.eks. i 500 jobannoncer på Jobindex.
I ballisagers rekrutteringsanalyse fra 2015 satte 754 virksomheder også navn på de overordnede kompetencer, der vil være meste attraktive i fremtiden:
- Forandringsparathed (64 %)
- Forståelse for den samlede forretning (50 %)
- Evnen til at skabe relationer (42 %)
Når du skal give en kommende arbejdsgiver en forsmag på dine personlige kendetegn, bliver den helt store udfordring ikke selv at ryge i floskel-fælden.
Du skal prøve at være så konkret som muligt, når du beskriver. hvordan du efterlever de personlige kompetencer til dagligt. Undgå de abstrakte, slidte vendinger og giv eksempler på f.eks. din forandringsparathed uden at bruge ordet – så bliver dine kompetencer også personlige.
Og et lille velment råd herfra: Hvis du har svært ved at give konkrete eksempler på en kompetence, er det måske, fordi du ikke besidder den pågældende kompetence. Og så bør du lade være med at italesætte den.
Brug for mere personlighed i din jobansøgning? - Læs mere her..
"Ryst æ' pose!"
Mit bedste råd til at manøvrere uden om erfarings-afslaget er at arbejde videre med alle førnævnte tre aspekter af din jobsøgning:
- Relevant erhvervserfaring
- Din motivation for jobbet
- Dine personlige kompetencer
Saml lidt ekstra erfaring og forsøg at arbejde bevidst med måden, hvorpå du aktiverer og italesætter din motivation samt dine personlige kompetencer i din jobsøgning.
Følg med i indlæg fra Morten Ballisager og vores andre blogger: Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Det er gratis og uforpligtigende. Tilmeld dig her...