Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Hvordan skriver jeg det perfekte CV?

Det spørgsmål er der mange, der stiller sig selv. Og med god grund. For i dag er dit CV essensen og grundlaget for enhver god jobsøgning.
Men lad os starte med at gøre én ting klart: Der finders ikke ét perfekt CV. CV'ets udformning, indhold og udtryk er afhængig af dig, din erfaring, branche og jobtype. Så CV'et er lige så unik, som du er som person.

 

HVAD ER FORSKELLEN PÅ EN JOBANSØGNING OG ET CV?

For at kunne skrive det perfekte CV, er det vigtigt at kunne kende forskellen mellem din jobansøgning og dit CV. Din jobansøgning og dit CV har nemlig 2 forskellige formål. Din jobansøgning skal gøre virksomheden interresseret i dig, din motivation og kompetencer i forhold til jobbet, hvor i mod dit CV, har til formål at beskrive din erhvervserfaring, uddannelse, interesser og lignende, samt præsentere hvilke faglige kompetencer du har opnået i din karriere.

Det perfekte CV er en beskrivelse af fortiden, hvor du lister dine faglige kvalifikationer og andre relevante informationer, med et udgangspunkt i, hvad du har opnået i din karriere indtil nu. Derimod beskriver din jobansøgning hvilke kvalifikationer, der gør dig kvalificeret til det fremtidige job.

 

 

 

Sådan skriver du det perfekte CV

CVDet er meget vigtigt at kunne skrive et rigtig godt CV. For mange arbejdsgivere er det CV'et, der ligger til grund for den første del af (fra-)sorteringen.
Det er vigtigt, at læseren nemt kan finde rundt i dit CV og lynhurtigt kan finde de relevante oplysninger. Kan den rekrutteringsansvarlige ikke nemt finde rundt, er hun hurtigt videre til næste CV. Ofte bliver der måske kun brugt 1 minut på hvert CV i den første sorteringsrunde (med 200 ansøgere til et job, så er det stadig meget tid, den rekrutteringsansvarlige bruger på dette stadie i processen). Spørgsmålet du skal stille dig selv, er: Kan en fremmede uddrage de rigtige konklusioner af mit CV på kun 1 minut?

 

Hvad skal et perfekt CV indeholde?

Dit CV skal kort fortalt indeholde alle relevante fakta i forhold til dig og det job, du søger. Og de vigtigste ting i forhold til det konkrete job, du søger, skal fremstå klart og tydeligt og være nemme at se i CV'et.


Dit CV skal indeholde

 • Kontaktoplysninger (evt. i sidehoved eller sidefod)
 • Overskrift: CV og dit navn
 • Profil
 • Erhvervserfaring (nyeste først)
 • Uddannelse (nyeste først)
 • Efteruddannelse og kurser (nyeste først)
 • Organisatorisk erfaring og tillidserhverv (nyeste først)
 • Sprog (med dit niveau for de enkelte sprog)
 • IT (med dit niveau for de enkelte programmer)
 • Personligt/fritid/interesser
 • Referencer
 • Andre relevante oplysninger fx kørekort, ikke-ryger, andet
 • Sidetal


Alt ovenstående skal ikke nødvendigvis med hver gang. Men brug listen og vurder: Hvad kræver jobbet, du søger, svar på?

 


Hvor langt skal et CV være?

For de fleste vil et CV på mellem 2-3 sider være optimalt.


Har du mindre end 2 sider, skal du sikre dig, at alle relevante oplysninger er med. Her er det vigtigt, at du husker, at den rekrutteringsansvarlige ikke kan læse mellem linjerne. Hun kender ikke nøjagtigt dit tidligere arbejde og hvilke opgaver, du har haft og hvilke resultater, du har opnået: Fortæl det! Hvis det ikke står i CV'et, så eksisterer det ikke.
Der kan være grunde til et længere CV end de 3 sider. Det kan være pga. rigtig meget erfaring. Eller du kan arbejde inden for et område, hvor du i detaljer skal vise dine resultater.
Men for den største gruppe er 3 siders CV nok til at fortælle det væsentlige. Har du mere end tre sider, så læs det kritisk igennem: Hvad har du med, som ikke er relevant for netop det job, som du søger nu. Hvad risikerer du, at den rekrutteringsansvarlige spilder sin tid (og dine chancer for jobsamtale) på i stedet for, at de læser lige netop det, som sælger dig bedst til jobbet.
Lad dit CV være kort og præcist med fokus på, hvilke opgaver du har løst, og hvilke resultater du har opnået.
For at opsummere: Hovedreglen, uanset længde, er at, det der står i dit CV er relevant. Der må ikke mangle noget, men der skal heller ikke stå noget, der er overflødigt i forhold til jobbet, du søger.


Skal der billede på CV'et?

Ja og nej. Et billede er ikke det, der skaffer dig en jobsamtale. Men et billede giver lidt liv til dit CV. Hvor ser vi ellers 2-3 siders tekst uden billede af nogen art i dag? Et billede er derfor med til at bryde indtrykket af meget tekst.


Et billede på CV'et giver nogle fordele:

 1. Når du har været til jobsamtale som en ud af 4-10 andre, så er billedet på dit CV med til, at man husker dig som dig og ikke som en af de andre (det skulle gerne være en fordel).
 2. Når du sidder og venter på at komme ind til en jobsamtale, så ved den rekrutteringsansvarlige lige netop, at det er dig, hun skal henvende sig til.


Lad billedet på dit CV matche den type jobs, du søger, og ikke mindst arbejdspladsen. Det må gerne se ud som om, du kommer til at passe ind på deres arbejdsplads.
Få gerne taget et godt og professionelt billede til dit CV. Pas på med ferie- og festbilleder, der sender tankerne i forkerte retninger. Selvom du forsøger at skære billedet til, så kan det næsten altid ses. Flere fotografer tilbyder at tage et billede, der kan bruges på CV'et, på LinkedIn m.m. for en 3-600 kr. Det er altså til at komme i nærheden af, uden at det koster en formue. Og det kan være pengene værd.

Artiklen fortsætter efter billedet 

Skal der billeder p mit CV

 

Kronologisk eller funktionsopdelt CV?

Et af de spørgsmål, man kan stille sig selv, er, om man skal have et omvendt kronologisk CV eller et funktionsopdelt CV.
Omvendt kronologisk er det klassiske CV, hvor noget af det første man ser, er erhvervserfaringen (husk at starte med det nyeste først).
Det kronologiske CV kan være det rigtige valg, når du søger et job, der ligger i direkte forlængelse af dit forrige/nuværende job. Her kan det være nemt for den kommende arbejdsgiver at se den røde tråd fra fortiden og til det job, du søger nu.
Hvis du er ude i et brancheskift af den ene eller anden art, kan det være en god ide at lave et funktionsopdelt CV. Når vi taler brancheskift har du nemlig en større opgave i at fortælle, hvordan din erfaring kan bruges inden for et (for dig) nyt område. Hvis du ikke selv formår at beskrive dette kort og præcist i dit CV, så kan du heller ikke forvente, at en arbejdsgiver kan se det.

 

Overskuelighed, Overskuelighed, Overskuelighed

En af de vigtigste ting er, at CV'et er overskueligt og nemt at gå til. Der skal være en god struktur og layoutet skal støtte op om denne. Eller sagt med andre ord: Dit CV skal være læservenligt og skal kunne overskues på kun et minut eller mindre.


TJEKLISTE TIL DET PERFEKTE CV

Gennemgå denne CV-tjekliste inden du sender dit CV.

 • Er det rette billede på?
 • Har du husket dine kontaktoplysninger i enten sidehoved eller sidefod?
 • Er der sidetal på dit CV?
 • Har du gemt i CV'et i PDF-format og navngivet med dit eget navn og evt. titel på jobbet du søger?
 • Er der en grafisk sammenhæng mellem dit CV og din ansøgning?
 • Er der læst korrektur?
 • Er der en god struktur og et overskueligt layout?
 • Er dit CV og oplysningerne i det målrettet stilling og virksomhed?

 

TING DU SKAL UNDGÅ, NÅR DU SKRIVER CV

Har du undgået at skrive disse ting i dit CV? 

 • Undgå at lyve. Fortæl altid sandheden om din uddannelse, erhvervserfaring, ansættelser og lignende.
 • Udelad altid holdninger til dine tidligere arbejdsgivere og andre emner.
 • Undgå at bruge for mange fremmedord og slangudtryk i dit CV.
 • Undlad blær og overdrivelser: Vær varsom med at smøre for tykt på i dit CV og til jobsamtalen for den sags skyld. Du skulle gerne kunne leve op til dine udtalelser senere.
 • Undgå at bruge for mange klicheer, og vis i stedet personlighed. Det er dog stadig vigtigt, at du holder dig til en skrivestil med formuleringer, der er tro overfor dig selv om person. Det gælder både i dit CV og din jobansøgning.

 

 

GRATIS CV-skabelon

Vi har lavet en GRATIS CV-skabelon på baggrund af ovenstående. Denne CV-skabelon kan du måske bruge som inspiration til dit første eller næste CV.

docDu kan hente din GRATIS CV-skabelonen ved at klikke her...

 

Hvis du har kommentarer til denne CV-skabelon eller CV'et i det hele taget, så hører vi gerne fra dig.

 

Held og lykke med jobjagten.

 

Skrevet af Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Stifter af Jobfisk.dk

 

 

Læs også artiklen: Den perfekte ansøgning - Den hellige gral i jobsøgningsprocessen 

 

 

 

 

 

 

tjekliste 31853045

 

 

 

Sådan skriver du det perfekte CV. Se her hvad dit CV skal indeholde, hvor langt det skal være og hvad arbejdsgiverne kigger efter. Hent en gratis CV-skabelon i word, så du kan se hvordan CV’et skal se ud og du hurtigt kan komme i gang. Brug CV-skabelonen som eksempel eller udfyld bare felterne og send det.