Få nemt og gratis den nyeste viden om jobsøgning, karriere og rekruttering ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve.
Det spørgsmål er der mange, der stiller sig selv. Og med god grund. For i dag er dit CV essensen og grundlaget for enhver god jobsøgning.
Men lad os starte med at gøre én ting klart: Der finders ikke ét perfekt CV. CV'ets udformning, indhold og udtryk er afhængig af dig, din erfaring, branche og jobtype. Så CV'et er lige så unik, som du er som person.
For at kunne skrive det perfekte CV, er det vigtigt at kunne kende forskellen mellem din jobansøgning og dit CV. Din jobansøgning og dit CV har nemlig 2 forskellige formål. Din jobansøgning skal gøre virksomheden interresseret i dig, din motivation og kompetencer i forhold til jobbet, hvor i mod dit CV, har til formål at beskrive din erhvervserfaring, uddannelse, interesser og lignende, samt præsentere hvilke faglige kompetencer du har opnået i din karriere.
Det perfekte CV er en beskrivelse af fortiden, hvor du lister dine faglige kvalifikationer og andre relevante informationer, med et udgangspunkt i, hvad du har opnået i din karriere indtil nu. Derimod beskriver din jobansøgning hvilke kvalifikationer, der gør dig kvalificeret til det fremtidige job.
Det er meget vigtigt at kunne skrive et rigtig godt CV. For mange arbejdsgivere er det CV'et, der ligger til grund for den første del af (fra-)sorteringen.
Det er vigtigt, at læseren nemt kan finde rundt i dit CV og lynhurtigt kan finde de relevante oplysninger. Kan den rekrutteringsansvarlige ikke nemt finde rundt, er hun hurtigt videre til næste CV. Ofte bliver der måske kun brugt 1 minut på hvert CV i den første sorteringsrunde (med 200 ansøgere til et job, så er det stadig meget tid, den rekrutteringsansvarlige bruger på dette stadie i processen). Spørgsmålet du skal stille dig selv, er: Kan en fremmede uddrage de rigtige konklusioner af mit CV på kun 1 minut?
Dit CV skal kort fortalt indeholde alle relevante fakta i forhold til dig og det job, du søger. Og de vigtigste ting i forhold til det konkrete job, du søger, skal fremstå klart og tydeligt og være nemme at se i CV'et.
Alt ovenstående skal ikke nødvendigvis med hver gang. Men brug listen og vurder: Hvad kræver jobbet, du søger, svar på?
For de fleste vil et CV på mellem 2-3 sider være optimalt.
Har du mindre end 2 sider, skal du sikre dig, at alle relevante oplysninger er med. Her er det vigtigt, at du husker, at den rekrutteringsansvarlige ikke kan læse mellem linjerne. Hun kender ikke nøjagtigt dit tidligere arbejde og hvilke opgaver, du har haft og hvilke resultater, du har opnået: Fortæl det! Hvis det ikke står i CV'et, så eksisterer det ikke.
Der kan være grunde til et længere CV end de 3 sider. Det kan være pga. rigtig meget erfaring. Eller du kan arbejde inden for et område, hvor du i detaljer skal vise dine resultater.
Men for den største gruppe er 3 siders CV nok til at fortælle det væsentlige. Har du mere end tre sider, så læs det kritisk igennem: Hvad har du med, som ikke er relevant for netop det job, som du søger nu. Hvad risikerer du, at den rekrutteringsansvarlige spilder sin tid (og dine chancer for jobsamtale) på i stedet for, at de læser lige netop det, som sælger dig bedst til jobbet.
Lad dit CV være kort og præcist med fokus på, hvilke opgaver du har løst, og hvilke resultater du har opnået.
For at opsummere: Hovedreglen, uanset længde, er at, det der står i dit CV er relevant. Der må ikke mangle noget, men der skal heller ikke stå noget, der er overflødigt i forhold til jobbet, du søger.
Ja og nej. Et billede er ikke det, der skaffer dig en jobsamtale. Men et billede giver lidt liv til dit CV. Hvor ser vi ellers 2-3 siders tekst uden billede af nogen art i dag? Et billede er derfor med til at bryde indtrykket af meget tekst.
Et billede på CV'et giver nogle fordele:
Lad billedet på dit CV matche den type jobs, du søger, og ikke mindst arbejdspladsen. Det må gerne se ud som om, du kommer til at passe ind på deres arbejdsplads.
Få gerne taget et godt og professionelt billede til dit CV. Pas på med ferie- og festbilleder, der sender tankerne i forkerte retninger. Selvom du forsøger at skære billedet til, så kan det næsten altid ses. Flere fotografer tilbyder at tage et billede, der kan bruges på CV'et, på LinkedIn m.m. for en 3-600 kr. Det er altså til at komme i nærheden af, uden at det koster en formue. Og det kan være pengene værd.
Artiklen fortsætter efter billedet
Et af de spørgsmål, man kan stille sig selv, er, om man skal have et omvendt kronologisk CV eller et funktionsopdelt CV.
Omvendt kronologisk er det klassiske CV, hvor noget af det første man ser, er erhvervserfaringen (husk at starte med det nyeste først).
Det kronologiske CV kan være det rigtige valg, når du søger et job, der ligger i direkte forlængelse af dit forrige/nuværende job. Her kan det være nemt for den kommende arbejdsgiver at se den røde tråd fra fortiden og til det job, du søger nu.
Hvis du er ude i et brancheskift af den ene eller anden art, kan det være en god ide at lave et funktionsopdelt CV. Når vi taler brancheskift har du nemlig en større opgave i at fortælle, hvordan din erfaring kan bruges inden for et (for dig) nyt område. Hvis du ikke selv formår at beskrive dette kort og præcist i dit CV, så kan du heller ikke forvente, at en arbejdsgiver kan se det.
En af de vigtigste ting er, at CV'et er overskueligt og nemt at gå til. Der skal være en god struktur og layoutet skal støtte op om denne. Eller sagt med andre ord: Dit CV skal være læservenligt og skal kunne overskues på kun et minut eller mindre.
Gennemgå denne CV-tjekliste inden du sender dit CV.
Har du undgået at skrive disse ting i dit CV?
Vi har lavet en GRATIS CV-skabelon på baggrund af ovenstående. Denne CV-skabelon kan du måske bruge som inspiration til dit første eller næste CV.
Du kan hente din GRATIS CV-skabelonen ved at klikke her...
Hvis du har kommentarer til denne CV-skabelon eller CV'et i det hele taget, så hører vi gerne fra dig.
Held og lykke med jobjagten.
Skrevet af Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Stifter af Jobfisk.dk