Få nemt og gratis den nyeste viden om jobsøgning, karriere og rekruttering ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve.
Flere og flere bruger personlighedstestning ved ansættelse og rekruttering. Men mange jobansøgere er bekymrede og føler sig i bekneb med testningen. Skal man svare helt ærlig eller er det muligt at svare strategisk? Læs, hvordan du forholder dig til personlighedstestning og vender den til din fordel.
Som jobsøgende bliver du med stor sandsynlighed mødt af en personlighedstest før eller siden. Hvordan håndterer og forbereder du dig bedst? Kommer du længst med ærlighed, eller er det muligt at tænke strategisk? Kvalitet og etik, og hvordan du forholder dig til at blive testet, er ét af de emner, der diskuteres i en række af podcast i Akademikernes A-kasse nye app, JobCoach.
Dilemmaet drøftes af Victor Schmidt, direktør i rekrutteringsvirksomheden Saville Consulting, og Ulrik Romme, relationschef i Akademikernes A-kasse, mens journalist Palle Steffensen er vært.
Når virksomheder vælger at bruge testning, er den altovervejende årsag, at arbejdsgiverne ønsker at øge træfsikkerheden i udvælgelsen. Til formålet findes selvfølgelig mange forskellige typer personlighedstest, og nogen er af bedre kvalitet end andre. Det er også er en af grundene til flere jobansøgeres bekymring og utryghed omkring test. Ulrik Romme fremhæver, at bekymringen dog primært findes hos dem, der ikke har prøvet det før, og at bekymringen som oftest erstattes af en god og lærerig oplevelse.
Uanset hvilken test, det drejer sig om, er Ulrik Romme og Victor Schmidt også enige om, at man som jobansøger skal slippe både bekymringer og skepsis og sænke paraderne. Med det mener Ulrik Romme, at man ikke skal gå i baglås og for eksempel nægte at udfylde en test. Det anbefales i stedet, at man er ærlig og går ind i det med åbent sind.
"Fordi, rammer man godt indenfor skiven, er der stor chance for, at man ikke blot får jobbet, men også får succes i det", fortæller Ulrik Romme.
Victor Schmidt er enig i, at man skal være åben og ærlig. Faktisk mener han, at man skal være varsom med at forsøge andet.
"Selvfølgelig findes der nogle få værktøjer, som kan snydes. Men de fleste værktøjer er så sofistikeret indstillet, at de fanger, hvis du ikke har været konsekvent i dine besvarelser. Så der kan du risikere, at skyde dig selv i foden, hvis du sidder og tilpasser svarene", siger Victor Schmidt.
Ulrik Romme følger op med at sige, at hvis man ønsker succes i sit job, så skal man netop have et job, der passer til ens personlighed.
"For eksempel vil vi ikke anbefale en tilbageholdende person at tage et job, der kræver en meget udadvendt personlighed som afgørende for at skabe resultater. Vedkommende vil intellektuelt nok kunne løse opgaven til at begynde med, men vil jo blive træt og slidt op. Så testningen kan siges at gå begge veje. Arbejdsgiveren skal finde den rigtige arbejdskraft, men jobansøgere skal også sørge for at lande i det rigtige job", fortæller Ulrik Romme.
En række jobsøgende fået mulighed for at stille spørgsmål til dilemmaet. Et af spørgsmålene går netop på, hvor ærlig man skal være. Betyder ovenstående, at man skal være totalt åben eller kan man tilpasse sin ærlighed lidt til det, man tror arbejdsgiveren søger?
Artiklen fortsætter efter billedet
Victor Schmidt opererer i den forbindelse med begrebet 'redigeret ærlighed', hvortil han mener, at man skal være ærlig omkring det, der kan være relevant for jobbet.
"Det er selvfølgelig ikke den totale åbenhed eller udtømning. Folk skal jo ikke have hele ens livshistorie. Så det er en redigeret åbenhed. Men man skylder sig selv og arbejdsgiveren at være åben omkring de ting, der er jobrelevant", fortæller han og uddyber:
"Vi skal selvfølgelig ikke fortælle om sidste gang, vi var meget ophidsede over et eller andet. Men omvendt er det da klart, at hvis der bliver spurgt ind til om, vi har temperament, så er det forkert at sige 'nej, jeg er fuldstændig stille. Jeg kunne aldrig finde på at hæve stemmen', hvis det ikke er tilfældet. Så man skal svare så ærligt man kan, men holde det op imod, hvad der er relevant for jobbet".
Ulrik Romme tilføjer begrebet 'strategisk ærlighed', hvortil han understreger, at testningen også kan være til ens egen fordel, så man ikke får lovet sig selv væk på nogle personlige kompetencer eller en rolle, man ikke kan leve op til eller føler sig utilpas i.
"I vores rådgivning lægger vi meget vægt på, at man skal svare ud fra, hvordan man agerer i arbejdssituationer og ikke i privatlivet. Det handler om, hvordan man reagerer og opfører sig i forskellige arbejdssituationer. Det er her, at ordet strategiske kommer ind i billedet", fortæller han.
Forskellen på, hvorledes vi er som privatpersoner og i arbejdssituationer er netop, at vi i arbejdssituationer oftest allerede er en delvist redigeret og strategisk udgave af os selv, og det er den udgave, som personlighedstesten skal afspejle.
"Hvad der sker inden for privatlivets fire vægge er ikke noget, vi behøver at sige i en ansættelsessammenhæng", fortæller Victor Schmidt.
Victor Schmidt og Ulrik Romme er hertil 100 pct. enige om, at det vigtige dog er, at du ikke prøver at fremstille dig selv som en bestemt profil eller en anden end, hvem du er. Måske giver det dig jobbet i første omgang, men på længere sigt risikerer du et job, du ikke trives i og i værste fald ender med en fyring. Og så er det trods alt bedre at blive sorteret fra i første omgang.
Af Viki Kofoed, Akademikernes A-kasse
Hvis du er interesseret i at høre mere om, hvordan du forholder dig til personlighedstestning og andre dilemmaer, kan du gratis downloade Akademikernes A-kasses nye app JobCoach her:
App'en indeholder også Danmarks eneste gratis personlighedstest af DISC-typen, hvor du kan øve dig og lære mere om dig selv. Ligeledes indeholder den et 10 dages coachingforløb, hvor du hver dag får en ny opgave.
6 råd om, hvordan du forbereder dig på personlighedstestning
|
Læs anmeldelsen af JobCoach-App'en her...