Skal man lave larm og have karisma - for at få jobbet?
Hvis du nogensinde har følt dig overset i en jobsøgning – selvom du ved, at du har kvalifikationerne – så er du langt fra alene. Det handler nemlig ikke kun om, hvad du kan, men hvordan du får det til at skinne igennem. I stedet for at ændre dig selv, handler det om at forstå spillereglerne: hvordan du gør din erfaring og faglighed tydelig, så arbejdsgiveren hurtigt ser dit potentiale.
Du får en ærlig, praktisk guide til, hvordan du skaber gennemslagskraft uden at larme. Hvordan du skriver et cv, der bliver læst, en ansøgning, der bygger bro – og hvordan du tager styring i samtalen, så din faglighed ikke drukner i overflade. Kort sagt: Du lærer at stå stærkt i din jobsøgning, på dine egne præmisser.
Sammenfatning skrevet af AI
Artiklen starter efter billedet…

Vi kender dem godt.
Dem, der brænder igennem til samtalen, og som oftest lander jobbet…
Dem, der kan få en kold karklud til at lyde som en revolutionerende opfindelse. Som kan præsentere en skraldepose, så den fremstår som den mest bæredygtige og æstetiske løsning nogensinde. Dem, der mestrer præsentationens kunst, som fanger rummet, forstår at læse situationen og siger de ting, vi gerne vil høre.
Men vi ved også, at det langt fra er alle, der kan det – eller behøver kunne det.
Rigtig mange er knalddygtige til deres arbejde, men ikke nødvendigvis til at sælge sig selv. De har opbygget faglig tyngde, erfaring og resultater, men når de skal formidle deres kompetencer i et cv, en ansøgning eller en samtale, bliver de overset, fordi rekrutteringssystemet belønner de forkerte ting.
I praksis betyder det, at den der er bedst til at søge job ofte, får jobbet – ikke den bedst kvalificerede medarbejder.
Og det skaber et problem.
For selvom det ville være ideelt, hvis karisma og gennemslagskraft altid gik hånd i hånd med kompetence og erfaring, så er det langt fra altid sådan, det hænger sammen.
Så hvad gør du som jobsøger, når du ikke ønsker at spille på larm og karisma – men heller ikke vil overses?
Det handler om at forstå præmissen for jobsøgning…
Rekrutteringsprocessen belønner præsentation frem for kompetence
Som jobsøgningskonsulent ser jeg igen og igen, hvordan rekruttering handler mindre om faglighed og mere om præsentation.
En kandidat, der er fagligt stærk, men ydmyg, kan let blive fravalgt til fordel for en kandidat, der er mindre kompetent, men bedre til at kommunikere sine evner.
Hvorfor?
Fordi mange virksomheder ubevidst prioriterer selvtillid og gennemslagskraft over faglighed. Vi ser det i alle kontaktpunkter i en rekrutteringsproces:
- Cv’et skal fange opmærksomheden på få sekunder.
- Ansøgningen skal fortælle en overbevisende historie.
- Samtalen handler ofte om performance frem for substans.
Problemet er, at virksomheder sjældent er bevidste om de bias, der præger deres beslutninger. De fleste ønsker at ansætte den bedst kvalificerede medarbejder, men ubevidste skævheder i vurderingen betyder, at de ofte ender med at favorisere de mest synlige og selvsikre kandidater frem for dem, der faktisk matcher jobbet bedst. Vi har en naturlig tendens til at vælge dem, vi hurtigt føler os trygge ved – men det er ikke nødvendigvis dem, der vil trives bedst i rollen eller levere de stærkeste resultater.
Her er tre af de mest udbredte bias, der spiller en rolle i rekrutteringsprocessen:
- Ekstrovert-bias – Vi forbinder ofte udadvendthed med kompetence, fordi personer med energi og selvsikkerhed kan fremstå mere handlekraftige. Dette betyder, at dygtige, mere indadvendte kandidater risikerer at blive overset, selv hvis deres kompetencer er en bedre match for stillingen.
- Selvtillids-bias – Vi tror ofte, at dem, der virker sikre på sig selv, også er dygtigst. I en samtale vil en kandidat, der præsenterer sig med overbevisning, ofte blive opfattet som mere kompetent – også selvom en mere forsigtig kandidat i virkeligheden har stærkere faglige kvalifikationer.
- Likeability-effekten – Vi vælger kandidater, vi føler os trygge ved, fremfor dem, der objektivt passer bedst til jobbet. Det betyder, at personlig kemi og sympati ubevidst kan spille en større rolle end de faktiske kvalifikationer.
Når virksomheder rekrutterer på denne måde, bliver resultatet ofte et fejlmatch mellem stillingen og kandidaten. Det betyder ikke kun ineffektivitet for virksomheden, men også frustration for jobsøgere, der ved, at de har kompetencerne, men ikke får chancen, fordi de ikke passer ind i en skabelon, der favoriserer gennemslagskraft over substans.
For som jobsøger har du ikke tid til at vente på, at virksomheder ændrer deres mindset.
Derfor må du forstå spillet, uden at gå på kompromis med dig selv.
Sådan navigerer du i rekrutteringsprocessen
– uden at gå på kompromis med dig selv
Du behøver ikke at lave dig selv om for at få en chance i din jobsøgning.
Men du skal forstå, hvordan du tydeliggør din værdi på en måde, der gør det let for arbejdsgiveren at se dit potentiale. Det handler ikke om at være en anden, men om at være strategisk i måden, du præsenterer dine kompetencer på.
- Dit cv skal sætte scenen – og gøre det nemt at vælge dig
Din modtager scanner cv’er på få sekunder. Hvis din værdi ikke står klart med det samme, risikerer du at blive fravalgt, før du overhovedet kommer til en samtale.
- Din ansøgning skal bygge bro mellem dig og virksomheden (hvis den overhovedet skal sendes)
Ansøgningen skal ikke være en kopi af dit cv – den skal forbinde dine kompetencer med virksomhedens behov. Har du svært ved ansøgningen, så start med dit cv. Det er der 80% af modtagerne starter.
- Forbered din samtale – og styr samtalen i den rigtige retning
Jobsamtaler handler ofte mere om at “virke” rigtig end om at finde det bedste match. Derfor skal du som kandidat hjælpe samtalen på vej ved at være godt forberedt. Hvis du oplever, at samtalen bliver overfladisk, kan du selv tage initiativ til at bringe substans ind. Stil spørgsmål om virksomhedens konkrete udfordringer, og hvordan din erfaring kan bidrage til at løse dem – det viser både faglighed og engagement.
Du behøver hverken at larme eller have
karisma for at få jobbet
Men…
Det er en kommunikationsøvelse, og du skal forstå, at jobsøgning desværre ikke kun handler om dine kompetencer – men også om, hvordan du formidler dem.
Sådan er det i hvert fald i dag
– Også selvom du og jeg kan blive enige om at virksomheder bør blive bedre til at ansætte de rette medarbejdere – ikke kun dem, der er bedst til at larme og som har karisma og gennemslagskraft.
Men indtil det sker, vil jeg på det kraftigste anbefale, at du som jobsøger tager kontrollen over din egen præsentation og sikre, at du ikke bliver overset.
For i sidste ende handler det ikke om at være den mest højlydte eller karismatiske
– men om at gøre det tydeligt, hvordan du kan skabe værdi i den rolle, du søger.
Når du forstår dét, kan du tage styringen i din jobsøgning – uden at gå på kompromis med, hvem du er.
Nyeste indlæg

Sådan bruger du AI og ChatGPT i din jobsøgning – en praktisk guide
Sådan bruger du AI og ChatGPT i din jobsøgning – en praktisk guide Guiden, skrevet af ChatGPT selv, giver en
Bibliotek
Forfatter
-
Mia Nielsen er selvstændig og driver The Game Change, hvor hun hjælper jobsøgende med at skabe målrettede jobsøgningsmaterialer, forberede sig til jobsamtaler og optimere deres LinkedIn-profiler. Hun er certificeret i Talenttest TT38 og har stor erfaring med at identificere og synliggøre den enkeltes styrker i jobsøgningsprocessen. Derudover arbejder hun med arbejdsliv og arbejdsglæde og rådgiver om, hvordan man kan skabe et bæredygtigt og meningsfuldt arbejdsliv. Med en dyb forståelse for rekrutteringsmekanismerne guider hun jobsøgere til at navigere strategisk i jobsøgningsprocessen og sikre, at de bliver set for deres faglighed – frem for deres evne til at larme.
Vis alle indlæg