Totem & Partners
TILMELD NYHEDSBREV
Blog Rekruttering Totem & Partners Snyd (ikke) til en personlighedsanalyse

Snyd (ikke) til en personlighedsanalyse Populær

Skrevet af Totem & Partners     21. November 2013     8457  

Tanker om at snyde og manipulere

Er du så heldig og skal til jobsamtale, men er usikker fordi du først skal udfylde en personlighedsanalyse, så kan der melde sig en række spørgsmål i hovedet.

For, hvilken strategi skal man mon vælge, hvilken profil vil overhovedet komme ud og hvad går virksomheden efter? Måske skulle man prøve at gå efter en bestemt profil og manipulere, ja faktisk snyde lidt. Det gælder om at det hele skal gå godt til jobsamtalen.

Men, kan det overhovedet lade sig gøre at snyde til en personlighedsanalyse? Inden jeg lige svarer på det spørgsmål, er det på sin plads lige at blive bevidst om, hvad en analyse overhovedet er for noget.

 

Hvad er personlighedsanalyse overhovedet?

Faktisk kan en personlighedsanalyse hedde personlighedstest, personprofilering, erhvervspsykologisk vurdering eller andet. Men det er den samme vare. Typisk bruger virksomhederne en sådan analyse i forbindelse med en rekruttering.

Hvorfor det? Jo, fordi de faglige kvalifikationer kan være nemmere at afdække end de personlige. De faglige kvalifikationer fremgår typisk af et cv, fra samtalen, referencen osv. Sådan forholdet det sig ikke med personligheden, kemien eller mennesket bag kandidaten.

Man kan stå med en velformuleret ansøgning, flot cv, have en god samtale og have god reference og alligevel ramme forkert i personligheden. Det er her en personlighedsanalyse kommer ind i billedet. Det kan meget vel tænkes, at en arbejdsgiver forelsker sig i og foretrækker en bestemt kandidat. Og arbejdsgiveren gør end ikke brug af nogen personlighedsanalyse. Det er endda muligt, at ansættelsen bliver vellykket og alt går godt. Arbejdsgiveren kan så bekræfte sig selv i, at en personlighedsanalyse slet ikke er nødvendig. Det ændrer bare ikke ved, at der reelt er taget en unødig stor risiko. Lidt ligesom at tage offentligt transportmiddel uden gyldig billet og satse på, at der ikke er nogen billetkontrol. Det kunne ligeså godt være endt grueligt galt. At ansættelsen slet ikke lykkes, personligheden passer ikke ind, kemien matcher ikke, opgaverne bliver ikke løst osv. Ja, hvad skal der så ske.

Medarbejderen skal måske siges op, forflyttes, en anden skal findes, som skal oplæres op, masser af tid forsvinder eller meget andet. I kroner og øre er det store beløb. Kæmpe beløb. En omkostning som endda kunne være undgået. Et værktøj til at få afdækket personligheden kunne have været anvendt.

 

Giver en personlighedsanalyse så et rigtigt billede?

Nej, en personlighedsanalyse (i sig selv) er ikke noget mirakelkur. Der er ingen garanti for at arbejdsgiveren vælger den rigtige kandidat. Skeptikere vil endda hævde, at det faktisk ingen forskel gør om værktøj til analyse af personligheden anvendes eller ej.

Jeg er så absolut uenig. Kvaliteten af en personlighedsanalyse er ikke bedre end værktøjet, der bliver anvendt til formålet, kvaliteten af certificeringen eller kvaliteten af den tilbagemelding, der gives. Er det hele i orden, så er en personlighedsanalyse et meget værdifuldt værktøj.

 

Hvilket værktøj er så godt for personlighedsanalyse?

Jeg har arbejdet med forskellige personanalyseværktøjer, forskellige steder. De fleste er baseret på nogle meget anerkendte personlighedsmodeller. Den ene del med udgangspunkt i psykologen C.G. Jung, og den anden del med udgangspunkt i Fem-Faktor-modellen. Nogle værktøjer er bedre end andre. Selv er jeg mest skeptisk overfor de gratis værktøjer på nettet. De er overfladiske og rammer ofte forkert. Ellers hælder jeg til den første model, altså analyseværktøjer baseret på psykologen C.G. Jung.

Jeg bruger PeopleTools. Den består af forskellige værktøjer, som kan bruges i forbindelse med rekruttering, kompetenceudvikling, lederudvikling (360 ⁰ måling), teambuilding, projektledelse, konfliktløsning samt organisationsudvikling. Der er en stor normgruppe (over 12.000), den er baseret på dansk erhvervsliv og begreberne i de forskellige værktøjer er genkendelige. Udover 30 personlighedsfaktorer, så er der 27 afledte personlighedstræk, der direkte er i typiske stillingsannoncer. Og ikke nok med det, så er der også en såkaldt kompetenceprofil, som er et onlineværktøj man kan gennemgå med arbejdsgiveren, eller ansættende leder. Ønsket karaktertræk kan designes. Et analyseværktøj er godt, hvis reliabiliteten og validiteten er høj. Den er høj for PeopleTools. Den giver det bedst dækkende billede af en person.

 

Kan man snyde sig til en bestemt profil?

Ja. Så kort kan man svare. Ligesom man kan med meget andet, så kan man også snyde og manipulere sig til en anden profil end den, som dækker ens personlighed. Har man onde hensigter, og er man dygtig, så kan det godt lade sig gøre. Der vil være en række udfordringer. For det første skal man undervejs holde styr på tjekspørgsmålene.

Dernæst, til en samtale, kan arbejdsgiveren (eller intervieweren) få et andet indtryk end det, som den forkerte profil tilsiger. For det tredje, er det usikkert, hvilket karaktertræk, arbejdspladsen søger. Og for det fjerde, hvis stillingen besættes på forkert grundlag, så er der stor risiko for at trivslen og successen bliver for lav i arbejdet.

 

En god dialog i stedet for at snyde

I stedet for at bruge krudt på at snyde sig til en anden profil, bør man hellere være ærlig og fokusere på en god dialog. Eksempelvis kan virksomheden søge efter en ekstrovert person, og personprofilen tilsiger, at man er introvert. Eller omvendt. En god dialog kan så konkretisere, hvad der skal forstås ved en sådan placering. Der kan nemlig sagtens være god mening i, at man slår ud som man gør, og det giver god bonus, hvis man i dialogen drøfter, hvorfor netop en sådan personlighedstræk er godt til stillingen.

Skal du til jobsamtale og skal besvare en personlighedsanalyse, så er mit råd, at du skal være så ærlig som mulig. Du skal på ingen måde prøve at snyde dig til en anden profil.

Det kan også være, at du skal bruge et analyseværktøj i anden sammenhæng end til en jobsamtale. Det kan være til teambuilding, lederudvikling, konfliktsituationer eller andet. Mit valg er klart. Tag blot fat i mig, hvis du selv står i en situation, eller har kendskab til andre, som kunne have gavn af at bruge et analyseværktøj.

 

Muharrem AydasSkrevet af:

Muharrem Aydas

Partner hos Totem

Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Hvis du skal til jobsamtale skal du måske udfylde en personlighedsanalyse. Hvilken strategi skal man vælge? Hvad går virksomheden efter? Kan man snyde? Kan det overhovedet lade sig gøre at snyde til en personlighedsanalyse?