Finn Havaleschka | Stifter Garuda
TILMELD NYHEDSBREV

Sådan lykkes du som leder Populær

Skrevet af Finn Havaleschka | Stifter Garuda     21. Januar 2014     6578  

Ledelse handler om at lede andre, og udvikle godt medarbejderskab. Alligevel viser undersøgelser i Norge at ledere alt for ofte bliver bundet op i administration og bliver styrings- og kontrolfokuseret.

 

Mange norske ledere kæmper med lederrollen, fordi de ikke prioriterer rigtigt. For meget fokus på administrative opgaver og egen indsats præger lederskabet og fører det væk fra kernen af god ledelse.

 

Undersøgelser viser at alt for mange ledere er optaget af at udføre arbejdet frem for at lede det. En leder bør i højere grad gøre det nemmere for andre at tage ansvar frem for selv at løbe rundt. Vi ved også at ledere i dag ofte bliver pålagt et stort resultatorienteret fokus og målt på enkelte og synlige variabler. På baggrund af dette findes en stigende resultatorienteret adfærd, hvor det administrative og instrumentale aspekt får høj prioritet.

 

Hvad kendetegner så ledere der lykkes?

Når vi foretager en mini-undersøgelse blandt vores deltagere i lederudviklingsprogrammet på Garuda Lederskole så er resultaterne altid det samme; Det er sjældent der peges på fagspecialisten med de gode løsningsforslag, de gode tekniske værktøjer og projekter, eller administratoren med fuld kontrol over budgetterne, ferielister, sygefravær og rapporter, som ledere der lykkes. Dem vi oplever, som ledere der lykkes, er derimod dem, der skaber et engagement, involverer, giver tillid samt delegerer, og som samtidig er tydelige omkring mål og visioner. Meget handler altså om evnen til at udvikle et godt medarbejderskab, og gennem dette, skabe gode resultater.

  «Man klarer sjældent at inspirere andre
hvis man ikke selv er inspireret»

 For mange er det vanskeligt at skabe engagement og være en inspirerende leder. Derimod kan det være nemmere at ty til management/administration. Husk dog at man sjældent klarer at inspirere andre hvis man ikke selv er inspireret. Dygtige ledere er ofte dem, som "bliver fulgt". Vi bør altså se efter de personer i organisationen, som har "followers" og som vores medarbejdere på naturlig vis ønsker at følge. Dygtige ledere kan være over alt i organisationen, og har derfor ikke noget med rang at gøre.

 

Det har længe været en kendsgerning at dygtige ledere også er dygtige coaches. Dog viser undersøgelser publiceret i Harward Business Review at det at inspirere gennem visioner er vigtigere end at inspirere gennem coaching. I følge denne undersøgelsen er det en undtagelse når gode ledere ligeledes er gode coaches – selvom det selvfølgelig er at foretrække.

 

Læs mere om Garuda på www.garuda.dk

 

 

«Man klarer sjældent at inspirere andre hvis man ikke selv er inspireret»