Klar – parat – ferie!

Mange har svært ved at lægge arbejdet fra sig i ferien. En undersøgelse viser, at 45% bruger den første uge på at geare ned, og hver 8. er ikke klar til at holde ferie fra starten. Over halvdelen tjekker arbejdsmobilen dagligt, og mange læser mails hver dag i ferien. Det er ofte ikke arbejdspladsen, men den enkeltes eget engagement, der driver dem til at arbejde under ferien. Andre årsager inkluderer for meget arbejde eller mangel på kollegaer til at overtage opgaverne. For at få en arbejdsfri ferie anbefales det at planlægge i god tid og undgå at tjekke arbejdsmails.

Sammenfatning skrevet af AI

Artiklen starter efter billedet… 

Så er tiden ved at nærme sig for planlægningen af ferien. Du har nok lagt dig fast på, hvornår du skal holde din sommerferie i år. Men har du også besluttet dig til, hvor lidt eller hvor meget, du skal holde ferie med din familie eller dit arbejde?

Skal jobbet med på ferie lige som sidste år?

Sidste år gennemførte jeg en undersøgelse af folks ferievaner i forhold til arbejdet. Undersøgelsen viste meget klart, at vi har svært ved at lægge arbejdet fra os, når vi holder ferie. Nogle hovedtal fra undersøgelsen:

  • 45% bruger den første ferieuge på at geare ned
  • Hver 8. er ikke klar til at gå på ferie, men skal bruge den første ferieuge på at afslutte arbejdsopgaver
  • Over halvdelen har arbejdsmobilen åben eller lytter den af dagligt i hele ferien
  • Hver 3. er på arbejdsmailen hver eneste dag i ferien
  • Mere end hver 5. tager arbejdet med på ferie

Det interessante er, at det ikke er arbejdspladsen, der stiller krav om eller har forventninger om, at vi skal arbejde i vores ferie. Faktisk har mange arbejdspladser en forventning om, at medarbejderne holder fri og så til gengæld kommer tilbage på arbejdspladsen og er friske og udhvilede og klar til at tage fat. Det er os selv, der ikke rigtig kan slippe arbejdet. Og forkla-ringen er oftest, at vi godt kan lide vores arbejde, at det er engagementet, der driver os til at tage arbejdet med på ferie. I undersøgelsen angiver lige knapt halvdelen, at årsagen til at de tager arbejdet med på ferie er, at de kan lide deres arbejde.

Så hvis det går ligesom sidste år, så er svaret nok, at vi også i år i et eller andet omfang vil tage arbejdet med på ferie.

Der er ikke kun engagementet, der driver os til at arbejde i ferien

Det er ikke kun fordi vi brænder for arbejdet, at mange arbejder i ferien. Min undersøgelse fra sidste år viste at:

  • Hver 5. bruger ferien til at få lavet de ting, der ikke er tid til i hverdagen
  • Hver 7. angiver, at de har for meget arbejde og er nødt til at tage ferien til hjælp
  • Hver 4. angiver, at der ikke er andre til at lave arbejdet, når de holder ferie
  • Ligesom hver 4. oplyser, at de ikke vil lade deres kollega i stikken under ferien

Dette billede viser, at mange har et job, hvor der ikke er sammenhæng mellem opgaver og den tid der er til rådighed. Det kan selvfølgelig handle om, at der mange steder er skåret ind til benet og lidt til i forbindelse med krisen. Men en sådan tilstand er ikke holdbar i længden. Hvis ikke du selv eller dine kollegaer skal brænde ud, så er det nødvendigt at få skabt en sammen-hæng mellem opgaver og rådig tid, således at du rent faktisk har mulighed for at holde ferie uden at tage arbejdet ned.

Er du leder, er en af dine fornemmeste opgaver at skabe balance i jobbet. Det kan være, at du skal ind og prioriteret benhårdt i opgaverne eller også skal du kigge på måden, I løser opga-verne på eller om dine medarbejdere er klædt godt nok på rent kompetencemæssigt. Gør du ikke noget, så risikerer du på længere sigt, at dine medarbejdere enten går ned med stress eller at de forlader din afdeling.

Er du medarbejder, så er det din pligt at tage vare på dig selv. Dit ansvar er at tilrettelægge dit arbejde hensigtsmæssigt, hvor du selv har mulighed for det. Kan det ikke lade sig gøre, er det dit ansvar at rejse udfordringen over for din chef, således at I sammen kan finde en løsning.

Vil du gerne holde arbejdsfri i ferien?

Selvom du holder af dit arbejde, så kunne det jo godt være, at du kunne tænke dig at prøve at trække stikket ud og prøve at holde en ferie, hvor det er alt muligt andet, der fylder. Det kunne være, at både du og din familie, ville have rigtig godt af en arbejdsfri ferie. Og det kunne i øvrigt også være, at dit arbejde ville have godt af det!

Du kan selv gøre rigtig meget for at realisere en arbejdsfri ferie:

  • Planlæg dit arbejde i god tid op til ferien. Det vil bl.a. sige, at du i god tid forsøger at færdiggøre større opgaver og at du har sat en kollega ind i de opgaver, du ikke kan nå at afslutte inden sommerferien.
  • Fortæl dine ferieplaner til nærmeste samarbejdspartnere, kunder og kollegaer. Det er sjældent, at de ikke vil respektere en ferie.
  • Lad være med at gå på arbejdsmailen i tide og utide under ferien. Langt de fleste ting kan faktisk godt vente, til du kommer tilbage igen.
  • Hold så vidt muligt de første to dage efter ferien mødefri, så du har tid til at sætte dig ind i, hvad der er sket i dit fravær, læse mails og få opdateringer fra kollegaer.

Med disse ord håber jeg, at du får lige præcis den ferie med eller uden arbejde, som du ønsker dig i år.

NB på vores hjemmeside www.teglkamp.dk kan du hente undersøgelsen: Vi tager arbejdet med på ferie.

Forfatter

  • Susanne Teglkamp, direktør, ledelsesrådgiver og forfatter er uddannet jurist og reserveofficer og har suppleret med forskellige former for lederuddannelser senest Executive Board Programme fra INSEAD. Susanne Teglkamp har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og det offentlige. Hun har haft jobs som HR-direktør i IT-branchen, kommunaldirektør og udviklingschef og har i mange år arbejdet som managementkonsulent. Hun har siddet i flere bestyrelser, bl.a. i Tænketanken Atlantsammenslutningen. Derudover er hun ekstern censor på forskellige lederuddannelser, herunder på Forsvarskademiet.

    Vis alle indlæg

Susanne Teglkamp

Susanne Teglkamp, direktør, ledelsesrådgiver og forfatter er uddannet jurist og reserveofficer og har suppleret med forskellige former for lederuddannelser senest Executive Board Programme fra INSEAD. Susanne Teglkamp har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og det offentlige. Hun har haft jobs som HR-direktør i IT-branchen, kommunaldirektør og udviklingschef og har i mange år arbejdet som managementkonsulent. Hun har siddet i flere bestyrelser, bl.a. i Tænketanken Atlantsammenslutningen. Derudover er hun ekstern censor på forskellige lederuddannelser, herunder på Forsvarskademiet.