Er du til sport? Læs med alligevel, for det handler egentlig ikke om sport. Det handler om dig og dine muligheder for at nå dine drømme og mål i dit arbejdsliv.
Som du – uanset interesse – ikke har kunnet undgå at bemærke, så er OL i fuld gang i Rio. Eliten inden for alverdens sportsgrene er samlet for at kæmpe om medaljer. Guld, sølv og bronze. I årevis har OL-deltagerne trænet, trænet og trænet. Fysisk og mentalt. De har tilsidesat sociale begivenheder i familien, droppet fester med vennerne og de har sat studier og arbejdsliv på pause. De har taget et valg; De vil forsøge at blive blandt de bedste i verden indenfor det de nu hver især gør. Og de vil gøre den indsats, der skal til. 365 dage om året.
Uanset om de når til medaljeskamlen eller om toppen af deres præstation var at blive udtaget, så har de knoklet benhårdt. I årevis. For langt størstedelen af dem er - højst sandsynlig – ikke født med et særligt talent. De har nogle medfødte individuelle styrker. Men de er primært nået dertil, hvor de er, fordi de har trænet, øvet sig, ofret noget og investeret noget andet.
Uanset om de er megastjerner eller ej, så forsøger de, hver især at få et maksimalt udbytte af deres individuelle ressourcer og potentiale. De er ikke blevet dygtige og har nået deres personlige målsætninger, fordi de er født mere heldige end gennemsnittet. Eller fordi de vandt en gratis badebillet til OL. De er blevet (vanvittig) dygtige, fordi de har arbejdet benhårdt med deres sport. Og de har alle, også de største stjerner, prøvet at fejle, falde igennem og oplevet fiaskoens bitre smag.
Artiklen fortsætter efter billedet
Men, hvad har du, og alle os andre, tilfælles med elitesportsfolk fra hele verden?
Umiddelbart ikke særlig meget. Eller sådan føles det, når vi kæmper med de udfordringer som et nogenlunde almindeligt liv, fra tid til anden, byder os. Og så alligevel.
For ligesom OL-atleterne, så vælger vi hver især, hvilken indsats vi vil gøre for at nå vores mål og drømme. Vi vælger selv, hvad vi vil gøre med de ressourcer og muligheder vi har til rådighed. Vi vælger, hvor meget vi vil gøre, hvor meget vi vil ofre og hvor meget eller lidt vi vil investere.
I mit arbejdsliv har jeg mødt kontanthjælpsmodtagere, der efter mere end et årti på kontanthjælp kæmpede - som en olympisk svømmedeltager i finalen - sig til en plads på arbejdsmarkedet.
Jeg har mødt grædende mænd og kvinder, der troede, at de var færdige på arbejdsmarkedet, da de fik en fyreseddel. Men som alligevel valgte at sætte sig op på cyklen igen og, som en cykelrytter i sit livs udbrud, endte med at veksle deres indsats til et godt job.
Jeg har mødt unge, der var dømt ude som uddannelsesegnede, men som vedholdende fortsatte med at sætte det ene ben foran det andet - som en maratonløber, der bare vil gennemføre sit første OL indenfor tidsfristen - indtil de krydsede målstregen og gennemførte den uddannelse, som de havde drømt om.
Som OL-atleterne fejlede de, og smagte fiaskoens bitre smag, undervejs. Med en blanding af tvivl og beslutsomhed valgte de at rejse sig, når de var faldet. De børstede skidtet af knæene og spyttede måske den bitre smag ud, inden de fortsatte. Men de fortsatte.
Nogen af dem nåede højere op på deres personlige sejrsskammel end de havde drømt om. Andre nåede lige præcis deres personlige målsætning. Men fælles for dem er, at de brugte og udnyttede de ressourcer og det potentiale de havde til rådighed, bedst muligt.
Vi bestemmer naturligvis ikke selv, hvilke gener og livsvilkår vi fødes med. Og der sker ting i vores liv, som vi gerne ville have været skånet for. Nogen får mere modgang og flere prøvelser end andre. Men ligesom OL-atleterne, og mange andre inspirerende mennesker, så bestemmer vi selv, hvordan vi vælger at bruge de ressourcer, det potentiale og de muligheder, som vi hver især har til rådighed.
5 ting, som du, og alle vi andre, har tilfælles med Blume, Fuglsang og alle de andre OL-atleter.
- Vi kan forsøge at gøre vores bedst mulige indsats for at nå de personlige mål vi har for vores arbejdsliv.
- Selvom vi er undertippet og omverden ikke rigtig tror på, at vi for alvor kan lykkes – så kan vi vælge at fortsætte med at gøre en god indsats og gribe mulighederne, når de viser sig.
- Vi kan vælge at tage imod den hjælp og opbakning, som – sandsynligvis – kommer fra en eller flere undervejs.
- Vi kan vælge at lade os inspirere af andres succes – også selvom den intet har med os at gøre.
- Vi kan vælge ikke at give op, selvom vi ind imellem tvivler på os selv. Men fortsætte med at gøre vores bedste.
Af: Lene Værge
www.jobedu.dk