Kristoffer Sjølander
TILMELD NYHEDSBREV
Blog Karriere Kristoffer Sjølander Hvilket spil spiller du?

Hvilket spil spiller du? Populær

Skrevet af Kristoffer Sjølander     16. Maj 2017     1070  

Hvilket spil spiller du - lilleJeg ved godt, at du ikke søger job for sjov.

Det giver alligevel mening at tænke på jobsøgning som et spil. Ikke fordi det SKAL være sjovt at søge job, selvom jobsøgning kan være sjovt, med den rigtige tilgang.

Det gør det, fordi jobsøgning minder om et spil: Spillerne har hver deres brikker eller kort at spille, de agerer efter tur og de følger nogle meget bestemte regler.

Langt de fleste jobsøgende danskere spiller det spil, der hedder "Opfordret jobsøgning". Dels fordi det er et krav for at få dagpenge eller kontanthjælp (som jobparat). Dels fordi det er den automatpilot, som vi tænder for; det er da sådan man kommer i job? Nej, det behøver det ikke være. Slet ikke, hvis man ikke har gode kort.

Hvis du er klar over, hvad reglerne er, kan du bedre vurdere, hvordan du spiller, så du vinder. Og du kan vurdere, om reglerne arbejder for eller imod dig, så det måske er smartere at spille andre spil efter andre regler.

 

Jobsøgning er et anderledes spil

Som regel kender vi et spil på, at det foregår på en spilleplade, med nogle kort eller brikker, eller i det mindste ved et bord; et bestemt sted i et bestemt tidsrum.

Sådan spiller man bare ikke jobsøgning. Jobsøgning foregår mellem os alle sammen over længere tid. Nogle gange hele tiden, over det hele.

Antallet af spillere er ukendt på forhånd og ofte ved vi ikke helt, hvornår spillet er slut. Men vi kender de grundlæggende regler, der lyder nogenlunde som herunder.

 

Formål

Formålet er at Spiller 1 (Arbejdsgiver) blandt de resterende Spiller 2 til Spiller 999 (Ansøgere) finder en spiller,, som Spiller 1 finder en mening med at ansætte.

Spillet er slut, når Spiller 1 har haft den samme spiller ansat i hele den prøvetid, som er fastsat i Funktionærloven.

 

Sådan forløber en runde

 1. Spiller 1 gør opmærksom på, at han/hun gerne vil ansætte,
 2. a. Det sker ofte ved at skrive et stillingsopslag, men kan også bare være en mail til medarbejdere, om de kender nogen, der er interesserede i at komme til virksomheden.
 3. Spiller nummer 2 til 999 skal nu skrive den bedst mulige ansøgning og/eller det bedst mulige CV, uden at Spiller 1 behøver afsløre, hvilke ting, som Spiller 1 mener er vigtige.
 4. Når Spiller 1 er tilfreds med mængden eller kvaliteten af indkomne ansøgninger, kan han/hun indkalde til "samtaler" med de andre spillere, som Spiller 1 foretrækker. Der kan være flere runder og eventuelt brug af tests, cases eller andre hjælpemidler.
 5. Senest når Spiller 1 har fundet en anden spiller at ansætte, begynder en forhandling af vilkårene for ansættelsen.
 6. a. Hvis der ikke kan opnåes enighed om disse vilkår, kan Spiller 1 gå videre til den næste spiller, eller Spiller 1 kan vælge at vende tilbage til Trin 1.
 7. Spiller 2 begynder hos Spiller 1 i en prøveperiode. Når Spiller 2 har udstået Prøveperioden og stadig er ansat, er der to vindere af spillet; Spiller 1 og Spiller 2.

 

Og dette står ikke i reglerne

Så langt lyder det måske banalt og enkelt.

Men det gør det kun, fordi vi har ignoreret virkeligheden.

 

Artiklen fortsætter efter billedet 

Hvilket spil spiller du -

 

Der er ofte ikke kun én Spiller 1 - og de har forskellige formål

Virkeligheden på en arbejdsplads er, at der ofte ikke kun er én spiller 1, eller én der er involveret i at ansætte den nye medarbejder.

For det første kan der være et ansættelsesudvalg, der ikke er helt enige om, hvad jobbet handler om, og hvem der er bedst til at udføre det. I sådan en proces kan der ske det, at man indgår kompromisser, der intet har med jobbet eller de andre spillere at gøre, men som kun handler om at gøre alle i virksomhedens ansættelsesudvalg glade og nogenlunde tilfredse. Derfor kan det for dig handle om at være én, som alle kan acceptere, mere end at være den bedste.

For det andet kan der være (og vil ofte være) HR- eller rekrutteringsfolk inde over ansættelsen. Det kan både være en styrke og en svaghed, men det vil ofte betyde, at denne person mest af alt er interesseret i ikke at få kritik for at finde den forkerte. Det medfører at HR- eller rekrutteringsfolk hellere går efter "det sikre kort" end efter den medarbejder, der har det største potentiale til at blive en succes. Din opgave kan derfor ændre sig til at handle om at du fremstår "sikker" og "med den rigtige erfaring", mere end at du har de største talenter.

For det tredje kan der ske det, at arbejdsgiver i samtale-runden med potentielle ansøgere skifter fokus fra at finde "den bedste" til at finde "den sødeste". En håndfuld undersøgelser har vist at arbejdsgivere tror at de er gode menneskekendere, uden at være det. Det, som arbejdsgivere til en samtale ER gode til, det er at vurdere, hvem de har det bedst sammen med. Det betyder, at formålet med spillet i sin helhed går over til at

Det er ikke sikkert, at alle tre variationer gælder for det job, som du spiller om. Det er heller ikke til at forudsige, hvilke af de tre variationer, der gælder.

Men bare det at de tre variationer findes, betyder at den simple regel "Formålet er at Spiller 1 (Arbejdsgiver) finder en spiller (Ansøger), som Spiller 1 finder en mening med at ansætte", bør blive mødt med spørgsmålet et "Ud fra hvilke kriterier?" - i et tonefald, der enten kan være forundret, nysgerrigt eller konfronterede, alt efter dit humør.

 

Ingen ved, hvem der er den bedste før arbejdsgiver siger det

Hvis arbejdsgiveren har gjort sit arbejde grundigt, kan han/hun som hovedregel forklare det forretningsmæssige (eller driftsorienterede) rationale i at ansætte nogen, den organisatoriske sammenhæng, som ansøgeren skal arbejde i, hvilke faglige opgaver der skal løses og hvordan, samt hvilke personlige og kulturelle egenskaber, der efterspørges.

(Hvis ikke, så burde arbejdsgiveren få professionel hjælp, men det er en anden sag)

Det, at arbejdsgiveren har afklaret og prioriteret disse ting, betyder desværre ikke, at den prioriterede liste står i opslaget. Og det betyder heller ikke, at prioriteringen ikke kan ændre sig, i takt med at arbejdsgiveren ser de ansøgninger, der begynder at komme ind. For det kan den og det gør den ofte.

Det betyder slet ikke, at du tolker det rigtige, når du laver den "analyse" af et stillingsopslag, som alle vi rådgivere anbefaler, at du laver. Læg mærke til, at vi kalder det for en analyse, men faktisk mener tolkning, som er noget helt andet og meget mere subjektivt.

Hvis du gerne vil have det job, som en arbejdsgiver slår op (frem for det job, som du tror at arbejdsgiver sidder med), så er det en fantastisk idé at forlade din egen, håbefulde tolkning og i stedet spørge:

 • Hvordan ser jobbet ud, når arbejdsgivere ser på det?
 • Hvor stærkt står jeg i ansøgerfeltet?

Det giver dig nemlig mulighed for at vælge ikke at spilde din tid på et spil, som du ikke kan vinde. Helt bevidst og med det eneste mål at øge dine chancer for at vinde et job til dig selv.

En arbejdsgiver, der holdt et oplæg for det gamle AMS og landets jobcentre sagde noget i retning af dette: "Det her er en ren tilståelsessag. Jeg er ude på at finde den, som jeg tror er bedst til jobbet. Ikke at hjælpe jer i jobcentrene med at få afsat jeres borgere. Og ikke at hjælpe enkelte jobsøgende med at få et job - hvor gerne jeg end ville det".

Hvis du fornemmer, at du ikke er den, som arbejdsgiver tror er bedst (og det handler om at vurdere effekten af din jobsøgning indtil nu), så er det på tide, at du vælger et andet spil, med nogle andre regler.

 

Hvilket spil spiller du - 2Spil et spil, du kan vinde

Hvis du længere oppe i artiklen havde lyst til at spørge "Hvad så med de arbejdsgivere, der bare laver et opslag for at undersøge markedet? Eller dem, som efter at have lavet et opslag fortryder og trækker jobbet tilbage - eller laver et genopslag? De ødelægger jo spillet!", så er der kun ét svar.

Svaret er: "Det har du helt ret i. Men du kan intet gøre ved det, så hvorfor bruge kræfter på det, når målet er er komme i job?"

Det er langt mere givende og jobskabende at begynde at spille nogle af de andre spil, der findes på hylderne i Jobspil-sektionen. Hvis de hylder altså fandtes.

De spil er blandt andet (og de kan nogle gange kombineres til tossede hybrider):

 • Uopfordret jobsøgning, hvor formålet er det samme som i det opfordrede spil. Men reglerne tilsiger hér, at Spiller 2 kontakter Spiller 1, før denne har nået at lave et opslag, eller i samme øjeblik, som Spiller 1 begynder at se et behov for at ansætte. Som i opfordret jobsøgning indgår et så-godt-som-muligt CV og ansøgning, men ansvaret for timing og opfølgning ligger her på Spiller 2's skuldre.
 • Netværksarbejde, hvor formålet er at komme til kende så mange spillere som muligt, så godt, at de tænker på dig som een der er værd at ansætte. Det gælder både for arbejdsgivere og for (fag)fæller, der kan anbefale dig. Men spillepladen og reglerne er lidt mere åbne end ellers, fordi det er tilladt "bare" at tale sammen med det formål at lære hinanden at kende - og jo mere du er interesseret i fra første gang du møder andre, desto mere har de lov til at afvise kontakten til dig.
 • Støttede ansættelser, der har til formål at vise dig frem for en anden spiller,som du gerne vil arbejde for/hos - samtidig med at du får mulighed for at afdække de mulige behov, som kan bruges i en uopfordret ansøgning til virksomheden eller branchen. Her siger reglerne bare, at du ikke behøver at bruge tid på at skrive til Spiller 1'ere i "din" virksomhed, du kan bare tale med dem, og med andre spillere, som du møder på din vej.
 • Freelanceri, der har til formål at gøre det lettere for en eller (helst) flere Spiller 1'ere at afprøve dig uden at behøve at ansætte dig. Reglerne er de samme som der er for "støttede ansættelser".

Med fare for at lyde dumsmart: Det er vigtigere at du spiller det rigtige spil, end at du spiller rigtigt. Du kan nemlig vælge det forkerte spil og spille det helt perfekt, rent teknisk. Men har du ikke de kort eller brikker, som arbejdsgiver har prioriteret, så kan du ende med at tabe hele tiden.

 

Vælg de spil, der passer til dine kort

Derfor bør du også gribe muligheden for at sætte dig ned, trække vejret dybt og spørge dig selv:

 • Hvilke kort er det så faktisk, jeg sidder med?
 • Hvilket spil giver de kort mig bedst mulighed for at vinde i?

Det giver dig nemlig friheden og indsigten til at vælge det spil, som du kan vinde. Det er simple spørgsmål. Og nogle gange lidt ubehagelige spørgsmål.

Men det er også spørgsmål, som eksempelvis kunne gøre at nogle af de 11.000 mennesker, der hvert år mister deres dagpenge, ikke ville miste dem.

Tilføj kommentar

Sikkerhedskode
Opdatér


Har du nogensinde tænkt på din jobsøgning som et spil? Spiller du strategisk? Et blogindlæg af Kristoffer Sjølander

Vi bruger cookies til at forbedre vores hjemmeside og din oplevelse, når du bruger den. For at finde ud af mere om de cookies, vi bruger, og hvordan man sletter dem, se vores Vilkår og Betingelser.

Jeg accepterer cookies fra dette dette site.

EU Cookie Direktiv