Kristoffer Sjølander
TILMELD NYHEDSBREV
Blog Karriere Kristoffer Sjølander Når livet betyder noget

Når livet betyder noget Populær

Skrevet af Kristoffer Sjølander     17. August 2016     2608  

fra studieliv til arbejdsliv lilleBogen "Fra studie til arbejdsliv" sætter fokus på, hvordan mennesker tænker og føler i og om deres liv, hvordan de skaber mening ud af mere eller mindre åbenlyse tilfældigheder og hvordan de tænker om deres (arbejds)liv og karriere.

Anmeldelse af bogen "Fra studie til arbejdsliv" af Line Palle Andersen og Helle Bach Riis.


Forfatterne har med deres bogen skabt en lille, men meget dyb guldgrube af indsigter. Jeg kan anbefale job- og karriererådgivere, der arbejder med mennesker på vej ind i arbejdspladser, HR-folk og ledere, der arbejder med mennesker, mens de er i arbejde og Outplacement-konsulenter, der arbejder med dem på vej ud af organisationen, at læse denne bog, for dens fine og ærlige eksempler på, hvor svært og hvor enkelt (arbejds)livet er.

Mit udgangspunkt for at vurdere bogen er en kombination af flere perspektiver.

For en lille evighed siden vejledte jeg jobsøgende akademikere i København og senere har jeg vejledt samme gruppe i outplacement-forløb. Bogen får godt fat i, hvordan den gruppe taler og tænker om det der med at få og have et arbejde.

Som en, der selv har læst på universitetet i krydsfeltet mellem psykologi, kultur, socialpsykologi og sociologi, bliver jeg dybt begejstret for bogen evne til på få sider at vise, hvor komplekst og simpelt det på samme tid er, at leve og arbejde. Hvor svært det er få det, vi drømmer om og hvor simple hensyn, der ofte styrer vores livsvalg.

 

fra studieliv til arbejdsliv2Bogen består af tre dele

  1. Fra side 7 til 29 præsenterer forfatterne deres dagsorden, deres tanker og deres udgangspunkt. Bogen sigter på at fange nuancerne mellem de historier, vi normalt hører: Dem, hvor det enten går helt perfekt og ender med drømmejob og evig lykke, eller helt forfærdeligt og ender med integrations- eller arbejdsmarkedsydelse.
  2. Fra side 30 til 131 præsentere forfatterne 14 forskellige menneskers oplevelser af komme ud på arbejdsmarkedet; hvilke situationer de havnede i, hvad de tænkte og hvad de følte. Jeg har læst (rigtigt) mange bøger om karriere og arbejdsliv, men jeg husker ingen, der på samme måde giver slip på teorier og omfavner mennesker og deres liv. Alene disse 14 fortællinger er bogen værd (selvom jeg har fået et anmeldereksemplar).
  3. Fra side 132 til 155 perspektiverer forfatterne de 14 fortællinger og kommer kort ind på, hvad eksempelvis arbejdsgivere og uddannelsesinstitutioner kan gøre for at hjælpe nyuddannede og/eller nyansatte på plads på arbejdsmarkedet.


For mig står de 14 fortællinger nemlig som fortællinger, der rækker videre end bare til nyuddannede akademikere: Stort set alle de mennesker jeg har arbejdet bakser med de samme spørgsmål og usikkerheder.

Jeg kan være i tvivl om, hvorvidt min akademiske/humanistiske baggrund og mine erfaringer med rådgivning gør det lettere for mig at se perspektiver og detaljer i bogen, end så mange andre gør. Men det ændrer ikke på, at Line Palle Andersen og Helle Bach Riis i bogen formår at balancere på en knivsspids: Bogen kunne både have været en lang fremskrivning af de temaer, som forfatterne vil sætte fokus på, eller den kunne have været ligegyldig mikrofonholdning.

Ingen af delene er bogen blevet. I stedet er bogen en letlæst, men forstandig omfavnelse af mennesker.

En bog med 14 fortællinger, der spænder bredt og vidt, både i forhold til livsformer, livsstile og karrieremodeller eller -prioriteringer.

Min korte konklusion, efter at have læst bogen er: Hvis du gerne vil arbejde med at hjælpe hele mennesker i varige og gode job, så er bogens 14 fortællinger perfekte fremskrivninger af, hvad du skal lytte efter: Den måde, folk tænker om deres liv, deres drømme eller håb og deres forestillinger eller planer.

Bogen giver - ligesom det arbejdsliv, den handler om - ikke mange lette svar, men den viser sin læser, hvad man kan lytte efter og spørge til. Som den første karriere-orienterede bog, jeg nogensinde har læst.

 

 

Annonce

Køb bogen 'Fra studieliv til arbejdsliv'

 

fra studieliv til arbejdsliv lilleDu kan købe bogen lige nu hos Saxo.com - klik her... 

Du kan også vælge at købe den hos Bog & Ide - klik her... 

 

 

Flere bøger og job, karriere og jobsøgning - se her...

 

 

Hvordan har du oplevet overgangen fra studie til arbejdslivet?

 

 

Bogen "Fra studie til arbejdsliv" sætter fokus på, hvordan mennesker tænker og føler i og om deres liv, hvordan de skaber mening ud af mere eller mindre åbenlyse tilfældigheder og hvordan de tænker om deres (arbejds)liv og karriere.