Den sidste blog, jeg skrev, handlede om skelnen mellem arbejde og virke. I dag taler vi stort set kun om dét at arbejde. Arbejde er en struktur, vi har skabt, hvor vi løser en opgave inden for en afgrænset ramme for en aftalt betaling. Vores virke er noget, vi har med os gennem hele livet. Det er dét vi gør, som den vi er.
Jo mere vi kan integrere vores virke i vores arbejde, jo sjovere er det for os, og jo gladere bliver vi. Mere om det i min sidste blog https://jobfisk.dk/karriere/blogs-om-karriere/julie-pi-direktor-pi-talentakademi/1353-arbejde-eller-virke
Siden sidst er året skiftet, og vi skriver nu 2015.
Nytår er for de fleste forbundet med genopfriskede og nye ønsker for året, kærligheden, arbejdet, os selv, hinanden og livet.
Det er også forbundet med en perlerække af nye ønsker og løfter overfor os selv og hinanden, der falder til jorden. Hvorfor? Hvad er det, der gør, at det er så svært at gennemføre forandringer, realisere ønsker og drømme?
At realisere ønsker, at skabe forandring kræver en ændring; noget vi gør anderledes. For nye resultater kræver nye handlinger.
Det er ikke altid så let at foretage nye handlinger. Det kræver selvfølgelig for det første erkendelse af, at der skal noget andet til for at få noget andet. Og herefter kræver det mod.
Det kræver mod, fordi vi skal flytte os væk fra det trygge sted, vi står og hen til et ukendt sted. Der er noget på spil – og så begynder alle vores indbyggede og tillærte systemer at gå i alarmberedskab: Angsten for at fejle, frygten for ikke at være god nok og i skøn forening angsten for at lykkes og få succes - for så er faldet, hvis og når du fejler, så meget større.
I Pi Talentakademi spørger vi altid vores kursister om, hvad omkostningen er ved ikke at foretage den ønskede forandring, realisere det ønske eller den drøm, de har. Som regel er den ret stor – og den er uden undtagelse større, eller i hvertfald lige så stor, som den forventede konsekvens ved at fejle. Det er en vigtig erkendelse, og en erkendelse, som vi ofte ikke gør alene eller af os selv.
Det er forbundet med stor anstrengelse at aktivere vores mod. Det er i den forbindelse vigtigt at sige, at det handler om mod, i forhold til vores dybeste drømme og ønsker. Det handler ikke om at have mod til at springe faldskærm eller lignende. Vi mennesker kan være modige i forhold til alle mulige ting, som er mindre væsentlige for os. Men når det kommer til de inderste drømme og ønsker, så bliver det svært – for alle. Derfor er det nødvendigt at træne vores mod.
I Pi Talentakademi arbejder vi med 4 egenskaber, der udvikler og stimulerer vores mod.
De 4 egenskaber fungerer som 4 hjul på en vogn – vognen kører bedst, når alle 4 hjul har lige meget luft. Vi indeholder alle sammen alle 4 , men i vores møde med verden er en af dem blevet stimuleret mindre end de andre. Den vil typisk repræsentere den kultur, vi er vokset op med og i. At identificere dén af de 4, der trænger til at bliver stimuleret, er nøglen til at aktivere dit mod, og skabe den forandring, du gerne vil.
Jeg lister dem her, og du kan kigge på dem og se, om du kan se, hvilken én, der er din nøgle:
1 Ansvarlighed
- evnen til at tage vare på dig selv
2 Integritet
- evnen til at stå ved dig selv
3 Udveksling
- evnen til at inddrage andre mennesker
4 Ambition
- evnen til at stimulere din vækst
Hvis du vil prøve selv, skal vælge den af de 4, du har mindst erfaring med. Det vil være træningen af den, der igangsætter dine nye handlinger; der skaber nye resultater for dig. Meget kort opridset skal du vælge ansvarlighed, hvis du typisk tager dig af andre mennesker, før du tager dig af dig selv. Integritet, hvis der er uoverensstemmelse imellem, dét du siger du gør, og dét du gør – du taler om ting, men handler ikke på dem. Udveksling, hvis du løser alle opgaver selv og aldrig beder om hjælp. Ambition hvis du ikke kan vælge en retning og altid lover mindre, end du giver.
Nogle har meget nemt ved at vælge deres, andre meget svært. Kan du vælge din?
Ja, for så er det bare om at komme i gang....