Jakob Kaae | Markedsdirektør, Garuda
TILMELD NYHEDSBREV
Blog Karriere Jakob Kaae | Markedsdirektør, Garuda Videorekruttering: Kan du sælge dig selv på video?

Videorekruttering: Kan du sælge dig selv på video? Populær

Skrevet af Jakob Kaae | Markedsdirektør, Garuda     03. April 2018     1655  

Videorekruttering- lilleFlere og flere virksomheder bruger videointerviews, når de rekrutterer nye medarbejdere – blandt andet store spillere på markedet som Dansk Supermarked og JYSK.

Ifølge en undersøgelse, som Analyse Danmark sidste år foretog for AS3 Transition, bruger 19 % af de adspurgte virksomheder videointerviews, mens 8 % planlægger at gøre det inden for de næste par år. Hvor stiller det dig, næste gang du søger job, og hvad gør du, når du skal sælge dig selv på video?

Når man kigger på AS3 Transitions undersøgelse, så viser den, at virksomhederne betragter videointerviewet som et supplement til ansøgningen og CV'et, ikke som en erstatning. Så selvom du kan blive bedt om at svare på nogle spørgsmål i forbindelse med rekrutteringsprocessen, betyder det ikke, at du slipper for at komme til tasterne.

Den velskrevne ansøgning og det motiverede CV er altså stadig lige vigtige. De er faktisk adgangsbarrieren for, at du kan blive inviteret til videointerviewet. På baggrund af din ansøgning og dit CV kan virksomheden nemlig vurdere, at du lyder så interessant, at de gerne vil se dig lidt nærmere an, inden de beslutter sig for, hvem de vil møde til samtalen.

Ved at høre svar på nogle indledende spørgsmål og få et indtryk af kandidaterne fungerer videointerviewet altså som et værktøj til at kvalificere udvælgelsen og til at gøre jobsamtalen skarpere. Det er positivt for virksomheden, men også positivt for dig, fordi det øger sandsynligheden for, at du kommer til meget relevante samtaler.

Artiklen fortsætter efter billedet 

Videorekruttering- Kan du slge dig selv p video

 

Unge og ikke bogligt stærke får større chance

Selvom videointerviewet kan lyde afskrækkende for nogle kandidater, er det jo et godt tegn, hvis du bliver inviteret til et. For det betyder, at du er rigtig interessant. Og som ung, uerfaren eller ikke bogligt stærk får du muligheden for at komme længere frem i køen ved at sælge dig selv på video frem for kun på skrift.

Når du deltager i et videointerview hos JobMatchProfile, som er det rekrutteringssystem, jeg arbejder med, så skal du svare på nogle spørgsmål, som virksomheden har formuleret. De har også fastsat, hvor lang tid du har til at besvare hvert spørgsmål. Du skal så optage svarene på video fra din computer eller smartphone – og det foregår ikke live. Så HR-konsulenterne hos den virksomhed, du søger hos, kan først se videoerne, når du har sendt dem af sted. Og du har alle de forsøg, du har brug for, for at optage de videoer, som du er tilfreds med.

Når du optager videoerne, er der tre områder, som respondenterne i AS3 Transitions undersøgelse betragter som vigtigst. De er, at du kommer omkring:

  1. Dine faglige kompetencer.
  2. Dine personlige kompetencer.
  3. Din motivation for at søge stillingen.

Det er naturligvis ikke sikkert, det er muligt eller relevant for dig at forholde dig til disse tre områder, hvis virksomheden har formuleret helt andre spørgsmål. Men – om muligt – vil det sandsynligvis stille dig positivt at forholde dig til dem.

Omvendt betragter respondenterne uddannelser og brancheerfaringer som de mindst vigtige områder at komme omkring. Sikkert fordi de indgår i stort set alle CV'er, der nogensinde er skrevet.

En sidste pointe fra AS3 Transitions undersøgelse, som du kan have med, hvis du skal sælge dig selv på video, er de største fejl, du kan begå. Her har respondenterne en top fem, som er:

  1. Du virker utroværdig.
  2. Du er upersonlig.
  3. Du gør videoen for lang (aktuelt, hvis man ikke har mulighed for at fastsætte længden på videoen som i JobMatchProfile).
  4. Du sender videoen i dårlig kvalitet eller med rystende billede.
  5. Du målretter ikke videoen i tilstrækkelig grad til virksomheden.

Disse råd kan forhåbentlig gøre dig skarpere, hvis du som kandidat bliver inviteret til videointerview, eller hvis du som HR-konsulent skal finde på spørgsmål til interviewet.

 

Har du lyst til at høre mere om videointerview, er du som altid meget velkommen til at kontakte mig hos Garuda.

 

 

Flere og flere bruger videointerviews når du rekrutterer nye medarbejdere, men hvordan stiller det dig som jobsøgende?