Der bliver ansat håndværkere – der er gang i stillingsannoncer for økonomi- og IT-folk – og min erfaring siger mig så, at lige om lidt, så kommer der et større antal tilbud til administrative medarbejdere, der skal holde styr på det hele.
Jo jo! Det går fremad på det danske arbejdsmarked. Efterhånden hører vi hver dag, at der er gang i mange forskellige brancher – at flere kommer i arbejde – at der endda er mangel på kvalificeret (!) arbejde og som følge deraf, er det svært at få den rigtige arbejdskraft.
Det betyder altså, at flere, der har gået ledige længe, nu får chancen for at komme ud og vise, hvad de – stadigvæk – duer til. Heldigvis!
For der er i virkeligheden ikke noget, som (langtids)ledige hellere vil end i arbejde. Ud og føle sig nyttige – føle at de kan bruge og bruges - for når man går hjemme, kan det næsten kun gå for langsomt med at komme i gang igen.
Mens du går hjemme, gør du dig de mest fantastiske forestillinger om, hvordan det bliver at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Hvis du har fået lov til at tage kurser, vil forestillingen om, hvordan det bliver at komme ud at arbejde i dybden med Excel, PowerPoint, Prince2, konflikthåndtering, forandringsledelse og HR – eller hvad du nu har gjort dig klogere på, kun sætte yderligere positive billeder på de forestillinger.
'Ring bare – jeg er klar!' Tænker du helt bestemt.
Og nu har du underskrevet kontrakten – lover glad og fro, at du sørme starter på mandag. Det bliver SÅ fedt!
Hold! Stop! BREMS! Klap lige hesten! Nu har du gået i lang tid og været bekymret – har arbejdet i døgndrift med at skrive ansøgninger – har brugt energi på at netværke – ja, der er ikke grænser for, hvad du har gjort for at komme i job. Så mon ikke du skulle sige til din kommende arbejdsgiver, at du starter om to uger – og bruger den mellemliggende tid på at tage på ferie, for at slappe totalt af. Om du tager til Middelfart eller Malta er lige meget. Tag ferie inden du starter på job.
For du skal være helt skarp på at det er benhårdt at komme tilbage på arbejde. Det skal ikke misforstås – du skal bare se i øjnene, at der kommer nogle 'spøgelser', du lige skal gøre dig gode venner med.
Artiklen fortsætter efter billedet
Har du – mens du var ledig – følt dig uduelig, dum og værdiløs (og det vil undre mig meget, hvis du ikke har), skal der ikke meget usikkerhed omkring opgaveløsninger til, før 'uduelighedsspøgelset' kigger dig over skulderen.
Hvis du mærker, at kurset i Excel – eller Prince2 virkelig kun var ren teori, vil du opleve at 'teorispøgelset' kigger dig over skulderen – og får dig til at tvivle på, hvordan du bruger arbejdsværktøjerne.
Rent socialt har du som ledig højest sandsynligt været noget isoleret og ikke meget i kontakt med andre mennesker. Når du starter på arbejdet og igen er omringet af mange mennesker, vil du helt sikkert opleve at 'er-jeg-mon-god-nokspøgelset' tager dig i hånden og gør dig usikker.
Acceptér det – og tag det som en del af dine udfordringer i din nye hverdag: Det er ikke DIG, der er noget i vejen med – tværtimod er det en reaktion, der fortæller dig, at du gør det bedste lige i situationen – at du er i en tilvænningsperiode – at du har nye muligheder foran dig.
Og ved du hvad: Din nye arbejdsgiver har ansat DIG – fordi det er DIG firmaet vil have. Alle ved, at det tager tid at komme ind i nye arbejdsgange – og der vil naturligvis også være forståelse for, hvis du i din ledighedsperiode lige er kommet lidt ud af rutine – både hvad angår rytmer og værktøjer.
SÅ: Vær stolt, når du starter på dit nye arbejde – klæd dine spøgelser pænt på – og fortæl dem, at de skal opføre sig pænt – for DU kan sagtens klare det nye job!
Pøj pøj – og god arbejdslyst.
PIA
Hvordan har du oplevet det at starte på nyt arbejde efter en ledighedsperiode?
Del gerne dine erfaringer her...