Artikler om karriere
TILMELD NYHEDSBREV

Har du overvejet et brancheskift i din 3. karrierefase?

Susanne TeglkampI 'gamle dage' tog man en uddannelse indenfor for et fag og så blev man typisk inden for det fag resten af sit arbejdsliv. Sådan er det ikke mere. Efterhånden som pensionsalderen sættes op, skal vi blive så længe på arbejdsmarkedet, at vi ikke kan se os selv beskæftige os inden for det samme område hele vores arbejdsliv.


Ønsket om at afvige fra den slagne karrierevej er høj

I starten af året gennemførte jeg en større undersøgelse suppleret med en række interviews og det viste klart, at der er sket i et skift. 41% af deltagerne i undersøgelsen gav udtryk for, at de gerne ville lave et brancheskift i forhold til de sidste 15-20 år af deres arbejdsliv. Og hver 4. af deltagerne ville gerne tage en ny uddannelse.

 

den_3_karriere.pngKilde: Rapport om Den 3. karriere – en ny forståelse af de sidste 15-20 år af vores arbejdsliv.
Rapporten bygger på en større undersøgelse gennemført af Susanne Teglkamp i 2024.

 

Benspænd fra arbejdsgiverne

Der er imidlertid ikke så nemt at komme i mål med vores ønsker om at lave et brancheskift. Noget af udfordringen ligger hos os selv. Men en stor del af udfordringerne ligger hos arbejdsgiverne. Sådan opleves det i hvert tilfælde for de, som prøver at lave skiftet. De har en oplevelse af, at arbejdsgiverne ofte vælger det, de opfatter som det sikre kort – altså en profil, som man kender og dermed umiddelbar føler sig tryg ved. I min undersøgelse udtrykte en af deltagerne det således:

"Det overrasker, hvor låst jeg føler mig i min "uddannelseskasse", selvom jeg selv kan se mine kompetencer kan konverteres til andre områder. Til en nylig samtale som programkoordinator udtrykte de overraskelse over, at jeg ville noget helt andet og spurgte om læringskurven ikke ville blive for stejl - og de endte da også med at satse på en med erfaring, selvom de med deres egne ord fik et rigtig godt indtryk af min person. Så selvom jeg ville elske en stejl læringskurve og nye udfordringer, mangler jeg ligesom en arbejdsgiver, der tør at satse på mig."

Arbejdsgiverne bør i højere grad udfordre sig selv på deres valg af kandidater til ledige stillinger – ikke for kandidaternes skyld, men for virksomhedens egen skyld. Man risikerer nemlig at gå glip af nytænkning og andre kompetencer end dem, man har i forvejen.

Med mindre man skal ansætte til en stilling, som kræver dybe faglige specialistkompetencer, vil jeg anbefale, at man overvejer at give sig selv den udfordring, når man rekrutterer, at der mindst skal være en kandidat med en anderledes profil end den klassiske traditionelle blandt dem, man kalder til samtale. Bedøm kandidaterne på deres engagement og vilje til at lære noget nyt og ikke mindst på, hvad man vil få med en kandidat med en anderledes profil, som man ikke ville få med en af de øvrige kandidater med en klassisk profil.


Lad ikke økonomien være en showstopper for brancheskift

Rapport 3 karriereEt brancheskift kan påvirke økonomien i nedadgående retning – i hvert tilfælde i en periode. Nogle gange er man nemlig nødt til at acceptere en mindre lønreduktion for at kompensere for, at man skal tilegne sig noget ny viden og måske endda supplere sig med noget relevant uddannelse inden for den nye branche. Derfor giver det god mening, at bruge lidt krudt på at kigge sin økonomi efter i sømmene og vurdere, hvor meget man kan holde til at gå ned i indtægter og hvor meget man rent faktisk vil gå ned.

Måske kan man omlægge nogle lån for at skaffe sig bedre økonomi, måske man skal droppe skiferie og udlandsrejser, måske man skal realisere fast ejendom. Det afhænger af, hvor meget man vil karriereskiftet til en ny branche. I den forbindelse kan det være en god idé, at tale med en uvildig økonomisk rådgiver. Derudover vil det også være en rigtig god idé at inddrage ens samlever, hvis man har en sådan, da vedkommende også vil blive påvirket af mindre indtægter til husstanden.


Sådan kommer du igennem nåleøjet

Først og fremmest handler det om at gøre sin profil så relevant og interessant, at en kommende arbejdsgiver bliver nysgerrig på at mødes og indkalder til en samtale. Man kan ikke nøjes med at skrive en standardansøgning og vedlægge sit standard-CV, hvis man gerne vil lave et skift til en anden branche eller til et job, som normalt kræver en anden uddannelse end den man har.

Det kan svare sig at forberede sig godt, bl.a. ved at finde ud af, om man kan byde ind med noget reel erfaring, som opvejer den formelle uddannelse man ikke har. Det kan også være en hjælp, hvis man kan få nogen, som enten arbejder i virksomheden eller som har en adgang til ledelsen, til at lægge et godt ord ind for sig.

Derudover handler det om tålmodighed, for det kan godt være, at der skal nogle flere ansøgninger til, inden man kommer til samtale og lander et nye job i en anden branche.
Det kan i øvrigt være det bliver lidt nemmere at lave et brancheskift i de kommende år, fordi der på mange områder er større efterspørgsel end der er arbejdskraft.

 

Held og Lykke med brancheskiftet!

 

 

Susanne TeglkampAf: Susanne Teglkamp. Karriere- og ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk

Susanne Teglkamp er uddannet jurist og reserveofficer og har siddet i lederstillinger i både det offentlige og det private, inden hun blev selvstændig karriere- og ledelsesrådgiver.

 
Du kan hente hele rapporten her: https://www.teglkamp.dk/Den_3_karriere_rapport.pdf 

Bliv afklaret og planlæg din 3. karriere her: https://teglkamp.dk/Karriereraadgivning_3_karrierefase.pdf 

Fordi dit job og din karriere betyder noget. Jobfisk.dk er onlinemagasinet, der vil inspirere dig i dit job, din karriere og din jobsøgning. Jobfisk.dk er sitet, der motiverer og til tider måske venligt provokerer dig. På sitet får du ny viden, gode historier, et kærligt spark og til tider et godt grin.