Artikler om karriere
TILMELD NYHEDSBREV

Dagpengeregler for selvstændige: Få styr på reglerne

Dagpengeregler for selvstndige  lilleMange danskere drømmer om friheden ved at være selvstændig, men det er ikke alle, der tør sætte alt på spil og starte en spritny virksomhed op fra bunden. Hvis man har en a-kasse med ombord, er det dog lidt lettere at turde tage springet – så læs med her og få styr på din a-kasse!

Dagpengereglerne har i mange år været de samme, hvilket absolut ikke har været til fordel for de selvstændige. Loven tilgodeså nemlig på ingen måde de selvstændige, da reglerne var utydelige og faktisk gav 'normale' arbejdstagere bedre vilkår end de selvstændige. Dette blev dog ændret, efter beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fremlagde forslaget for Folketinget. Forslaget fik nemlig generel positiv opbakning, da det blev fremlagt, og derfor indtrådte de nye dagpengeregler den 1. oktober 2018.

De nye regler er nemlig lig med bedre vilkår for selvstændige, da de udligner forskellen mellem de 'normale' arbejdstageres- og de selvstændiges vilkår samt forbedrer nogle forhold, så det kun bliver endnu mere attraktivt at blive selvstændig. Eksempelvis får man nu mulighed for at starte en ny virksomhed, også selvom man modtager dagpenge, altså som bibeskæftigelse, hvilket er fantastisk for iværksættere, som af den ene eller anden grund er arbejdsløse i en periode og derfor kigger efter muligheder for at opstarte noget nyt. Hvis du tænker på at gøre dette, så skal du dog være opmærksom på, at timerne, som du lægger i din nye virksomhed, vil blive fratrukket dine dagpenge. På trods af det kan det dog konkluderes, at lovændringen har resulteret i en forbedring af forholdene og reglerne for selvstændige og kommende iværksættere.

 

Modtag dagpenge: Disse betingelser skal overholdes

For at kunne modtage dagpenge skal du først overholde nogle betingelser. Disse betingelser er enormt vigtige og kan ikke undgås, hvis du nogensinde vil have muligheden for at modtage dagpenge. Derfor kan det ikke understreges nok, at du skal melde dig ind i en, forhåbentlig, billig a-kasse, så du kan modtage dagpenge, hvis nu drømmen om at være selvstændig brister.

For at kunne modtage dagpenge kræver det, at du...

... har været medlem af en a-kasse i mindst 1 år.

... er registreret som jobsøgende hos jobcenteret.

... skal opfylde et bestemt indkomstkrav, hvis du er nyledig.

... skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Udover de ovenstående betingelser er der dog to andre muligheder for at optjene dagpengeret, hvis du er selvstændig. Disse kan du læse mere om herunder.

Artiklen fortsætter efter billedet 

Dagpengeregler for selvstndige  F styr p reglerne her

 

Optjening af dagpengeret som selvstændig

Som selvstændig gælder der nogle lidt andre regler end for 'normale arbejdstagere', når det kommer til optjening af dagpengeretten – og dem får du her:

Først og fremmest skal man som fuldtidsforsikret medlem have haft en indkomst på mindst 228.348 kr. i løbet af de sidste tre år, men man må dog kun medregne 19.029 kr. pr. måned.

Ydermere skal din virksomheds overskud fordeles på månederne i dens regnskabsår ved at dividere antallet af månederne heri med virksomhedens overskud. Dette skal gøres, da det er lige meget, hvornår virksomhedens overskud falder i regnskabsåret.

"Skridtet til at blive selvstændig er blevet meget mindre, end det var før, da alle selvstændige igennem den nye lovgivning nu har muligheden for at skabe en pude af tryghed, som man kan lande på, hvis nu drømmen skulle briste".

Hvis du ikke har haft et fuldtidsjob, inden du blev arbejdsløs, så kan du faktisk stadig optjene dagpengeretten. Dette kan du eksempelvis gøre gennem din selvstændige virksomhed, hvorigennem din indtægt mindst skal have været 228.348 kr. over de seneste fem år. I praksis betyder dette, at du omtrent skal have opnået et skattemæssigt gennemsnitligt overskud hvert regnskabsår på 50.000 kr. gennem de fem år – igennem denne metode er der endda intet krav til, hvor meget man må medregne hver måned!

Alt i alt var det altså et godt lovforslag, som Troels Lund Poulsen fremlagde i Folketinget, hvilket har forbedret forholdene for selvstændige og kommende iværksættere gevaldigt.

 

Lovændringens betydeligste punkter

Med lovændringen følger en masse ændringer samt tilføjelser, hvilket ændrer loven, som vi kender den. Eksempelvis fokuseres der ikke på din status som arbejdstager/selvstændig, men snarere på dine aktiviteter – som selvstændig eller arbejdstager. Dette medfører, at det ikke betyder noget, hvis din status er 'arbejdstager', hvis du rent faktisk udelukkende har arbejdet som selvstændig – og herudover bliver loven også indrettet præcist, som skattesystemet fungerer. Man optjener nu sine dagpenge gennem en sammenlagt sum af ens A- og B-indkomst samt eventuelt overskud fra din virksomhed. Dette medvirker altså til, at man kan bruge sin indkomst fra sit lønarbejde og sin virksomhed til at optjene dagpengeretten – som en sammenlagt sum af A- og B-indkomsten samt det eventuelle overskud i virksomheden.

Til slut bliver definitionerne på hoved- og bibeskæftigelse ændret således, at de nu laves på grundlag af objektive kriterier frem for en tilfældig sagsbehandlers skøn, hvilket er enormt vigtigt for alle selvstændige. Dette skyldes, at en sagsbehandler, før loven trådte i kraft, skulle vurdere, hvilke aktiviteter der skulle defineres som den ene eller anden beskæftigelse – hvilket altså kunne skabe en del problemer for den almindelige selvstændige – og derfor er lovgivningen altså godt nyt for alle selvstændige.

 

Dette skal du også være opmærksom på:

Du kender nu de vigtigste punkter og regler for selvstændige samt optjening af dagpengeretten – men der er faktisk nogle mindre punkter, som er interessante for dig som selvstændig.

Hvis nu din plan om at have din egen selvstændige virksomhed ikke går helt, som det burde, og at du som konsekvens af dette på et tidspunkt står som arbejdsløs, skal du huske, at du maksimalt kan få 90% af din tidligere indtægt i dagpenge – hvilket i alt er 18.633 kr., hvis du er fuldtidsforsikret. Når det er sagt, så er dette dog stadig en udmærket sum penge, hvilket muliggør dine næste drømme om din egen virksomhed.

Ydermere skal du vide, at man tager gennemsnittet af de sidste to år med det højest skattemæssige overskud ud af de seneste fem

år, før du blev ledig, hvis du er selvstændig, der udelukkende havde en indtægt fra selvsamme virksomhed, når man beregner din dagpengesats.

Mere var der dog ikke! Husk, at det er enormt vigtigt at melde sig ind i en a-kasse, inden man drager ud på sit nye eventyr – for man ved aldrig, om det går galt!

 

 

Artiklen er bragt i samarbejde med Samlino.dk 

 

Disclamier: Der kan være individuelle forhold, der spiller ind i din specifikke situation så tal altid med din A-kasse, inden du gør noget. Artiklen erstatter ikke personlig rådgivning. 

 

 

 

 

 

Det er ikke alle, der tør starte som selvstændig. Hvis man har en a-kasse med ombord, er det dog lidt lettere – læs med her og få styr på din a-kasse!