Artikler om karriere
TILMELD NYHEDSBREV

5 tips til (økonomisk) overskud i din ledighedsperiode

Overskud2Det at være ledig kan være en svær tid. Uanset om du er nyuddannet eller har adskillige jobs, der pryder CV'et. Men husk på, at du ikke er alene. De fleste oplever i løbet af deres karriere at være ledig i en kortere eller længere periode.

Fælles for alle på dagpenge eller kontanthjælp er, at det kan være en kunst at få økonomien til at hænge sammen. Indtægten er ikke længere den samme, og du synes måske, det er surt at skulle knibe de økonomiske baller ekstra meget sammen.

Vi giver dig derfor fem super tips til at styre økonomien i din ledighedsperiode.

 

1. Hold øje med dine penge

Første tip er at hjælpe dig selv med et overblik over din nye økonomiske situation. Det kan du gøre ved at downloade Spiirs app, som vil blive din nye økonomi-assistent. Spiir viser dig, hvor du kan spare penge, og når du har lært assistenten at kende, vil den blive din økonomis bedste ven. Du vil opleve, at du får mere overskud til de små ting i hverdagen.

 

2. Sæt mål for dig selv og få bedre samvittighed

Pludselig går du derhjemme, og du kan gøre lige hvad du har lyst til, men måske flyver dagene bare forbi, uden at du føler, du får udrettet det store.

Sæt nogle mål for dig selv. Det kan være, at du gerne vil søge mindst tre jobs om ugen eller løbe en lille tur hver dag? Sæt også nogle midlertidige økonomiske mål, nu du ikke har helt så mange knaster at gøre med. Med Spiir-assistenten kan du hurtigt opsætte forbrugsmål, der eksempelvis gør dig i stand til at gå forbi bageren uden at blive fristet til at købe kage med hjem hver eneste dag.

Planlæg så vidt muligt, hvad du vil fylde i dine dage. Sørg for at have realistiske mål for hvad du vil nå og ikke mindst for din økonomi. Det giver både dig og dit dankort bedre samvittighed.

 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Overskud

 

3. Vær social, undgå ensomhed

Det er hårdt at gå fra en social hverdag med kollegerne på arbejdet eller kammeraterne på studiet, til at gå alene derhjemme.

Undgå isolation og vær social. Men pas på ikke at falde i den dyre café-fælde. Mød andre ledige til en kop kaffe derhjemme og brug hinanden som støtte i den hårde ledighedsperiode. Eller gør brug af faciliteterne hos din a-kasse eller på jobcenteret, hvor der er gratis kaffe på kanden. Her kan du også få et CV-tjek eller få hjælp til at skrive ansøgninger.

Det er ikke kun af sociale årsager, du skal skabe dig et netværk. Mange finder arbejde netop ved at gøre sig synlige uden for hjemmets fire vægge og være i kontakt med andre mennesker. Arranger kaffemøder med venner og bekendte, der arbejder i en branche, du er interesseret i. Eller sæt dig ved siden af en anden end din mor til familiefesten og find ud af, hvem i tante Jonnas netværk, der kunne være en potentiel ny arbejdsgiver.

 

4. Opkvalificér dig selv helt gratis

Som ledig har du alle muligheder på hånden for at opgradere dine kvalifikationer. Gør derfor hvad du kan for at deltage i kurser, på seminarer eller afprøve dig selv i en praktik. Det giver dig nye input i en hverdag, der ellers kan gå hen at blive lige lovlig leverpostej-grå, og du holder samtidig dit CV ved lige, så du stadig er attraktiv til de stillinger, du søger.

Selvom der er lavvande i pengekassen, kan du sagtens komme på fine kurser. Tilmeld dig eksempelvis gratis kurser for ledige hos din a-kasse eller gennem din fagforening. Vil du gerne på et udvidet kursus i projektledelse eller noget helt andet, så undersøg, om du kan få friplads gennem din fagforening eller om dit jobcenter vil betale for en opgradering af dine kompetencer.

Er du alumne fra et universitet, kan du kvit og frit blive lidt klogere ved at følge et af de forløb, de danske folkeuniversiteter udbyder. Du kan også holde dig opdateret med dit fag ved at deltage på de åbne seminarer på dit gamle institut. Eller lær et nyt sprog af den søde sprog-ugle Duolingo, tag et gratis online kursus på Google, eller brug et mindre beløb på veldrejede kurser hos www.udemy.com.

 

5. Hold pauser, ros dig selv og tag fri!

HUSK at tage den med ro en gang imellem. Ligesom hvis du havde et fuldtidsjob, skal du holde pauser og sommetider tage helt fri fra jobsøgningen. På den måde kan du lade op til igen at skulle igang med at skrive ansøgninger og sælge dig selv til din drømme-arbejdsplads. Husk også at rose dig selv, når du har gjort det godt i din jobjagt eller på den økonomiske front. Nyd din gode samvittighed med en film i biografen eller en tur på café.

 

Artiklen er bragt i samarbejde med Spiir

 

 

Få mere overskud med disse 5 tips.