Artikler om karriere
TILMELD NYHEDSBREV

Eset Sandriju elsker mad og adrenalin

Det er, når det går rigtig stærkt, at 21-årige Eset Sadriju elsker sit job som kok allermest. Siden han blev udlært i 2012 har han arbejdet i køkkenet på to forskellige restauranter, og det er stadig, når gæsterne er mange, han har det bedst.

Kok1Eset Sadriju startede i virkeligheden sin karriere i køkkenet allerede som 15-årig, da han fik job som opvasker på Stephansens Hotel i Randers. Eset kunne lide stemningen blandt kokkene og fattede hurtigt interesse for madlavning, så snart fik han lov til at hjælpe med andet en opvask.

- Jeg kunne lide at arbejde med mad lige fra starten. Der er altid noget nyt at lave og noget nyt at lære. Altid nye råvarer, der kan bruges på nye måder, forklarer Eset Sadriju, der derfor takkede ja, da han blev tilbudt en læreplads.

Tre år og ni måneder senere kunne han kalde sig udlært kok. I den første tid fortsatte han med at arbejde på den restaurant, hvor han havde stået i lære, men senere fik han arbejde på Restaurant Sejlklubben, der har samme ejer som Stephansens Hotel.

På restaurant Sejlklubben indgår Eset Sandriju i en fast vagtplan sammen med en enkelt kollega, og det resulterer ofte i lange arbejdsdage og adskillige weekendvagter. Men det generer ikke den unge kok.

- Jeg har det fint med at arbejde om aftenen og i weekenden. Så har jeg jo fri på andre tidspunkter, og som kok tager man ikke sit arbejde med hjem. Så når jeg har fri, har jeg fri, fastslår han.


Kun fantasien sætter grænsen

På restaurant Sejlklubben er der mange dage, hvor der er rigtig travlt, men især om vinteren kan der også være dage, hvor der er langt mellem kunderne. Og skal Eset Sandriju vælge, så er det på de travle dage, han skal på arbejde. Han foretrækker nemlig, når der er nok at se til.

- Selvfølgelig kan man blive lidt stresset, når bestillingerne vælter ind, men jeg arbejder bedst under pres. Så når jeg ikke har tid til fejl, så begår jeg ikke så mange – det kører bare bedre, når jeg ved, der sidder folk og venter ude i restauranten, forklarer Eset Sandriju, der dog sagtens kan huske, at travlheden var knap så eftertragtet, da han var i lære som kok.

- Dengang skulle jeg hele tiden lære så mange nye ting, og så blev presset større. Nu ved jeg, at jeg kan klare det, uanset om der kommer 10 eller 100 gæster, og det giver mig den ro, jeg har brug for for at gøre det godt.


Drømmen om gourmet

Kok2Selvom Eset Sandriju trives godt Sejlklubbens køkken, gør han ingen hemmelighed ud af, at han på et tidspunkt gerne vil prøve noget andet.

- Her laver vi meget café-mad og på længere sigt vil jeg gerne arbejde et sted, hvor der laves lidt finere mad. Da jeg blev udlært skiftede vi jævnligt menu og der blev hele tiden lavet nye retter, og det savner jeg lidt nu. Jeg synes stadig det er sjovt at lave mad, men jeg kan godt mangle lidt faglige udfordringer og lidt flere muligheder for at være kreativ, fortæller han.

Til gengæld er der mange andre ting ved jobbet, Eset Sandriju sætter stor pris på.
- Jeg har altid godt kunnet lide den tone, der er i et køkken. Her gør man, hvad der bliver sagt, men samtidig har man det altid sjovt. Man lærer en masse om disciplin, og det kan jeg godt lide.

 

 

Af: Majbritt Jacobsen, Djurskommunikation.dk

 


 

 

Uddannelse til kok

Uddannelsen til kok hedder Gastronom. Kokke-uddannelsen tager 3 år og 9 måneder. Er du interesseret i en uddannelse inden for mad til mennesker, så kan du også blive Gastronomiassistent, Cater eller Smørrebrødsjomfru.
Uddannelserne består af grundforløb, praktik og skoleperiode. Læs mere om de forskellige muligheder på ug.dk: http://www.ug.dk/uddannelser/erhvervsuddannelsereudveud/madtilmennesker/gastronom.aspx

 

Få job som kok

De brede jobdatabaser har alle jobs som kok – find jobdatabaserne her...

Mange vikarbureauer arbejder også med at formidle kontakten mellem kokke m.m. og relevante virksomheder. Find vikarbureauer her...

Enkelte jobportaler, vikar- og rekrutteringsvirksomheder har specialiseret sig inden for området. Her følger nogle af dem:

 

 

 

 

 

Der er ikke lavet nogen kvalitetsvurdering af ovenstående links, så det er helt op til dig selv som kandidat eller virksomhed at vurdere, om det enkelte site er relevant for dig i din søgen efter job som kok eller ny medarbejder.

Kender du til links, der mangler på listen, så kontakt os. 

 

 

Det er, når det går rigtig stærkt, at 21-årige Eset Sadriju elsker sit job som kok allermest. Siden han blev udlært i 2012 har han arbejdet i køkkenet på to forskellige restauranter, og det er stadig, når gæsterne er mange, han har det bedst.