Artikler om karriere
TILMELD NYHEDSBREV

Fem tegn på at du bliver mobbet på jobbet

MobningMobning er så tabubelagt et emne på mange arbejdspladser, at medarbejderne helt undlader at tage det op, hvis de føler sig som ofre.

Det er et skjult uhyre.

Sådan karakteriserer John Harmsen den mobning, som foregår blandt medarbejderne på rigtig mange arbejdspladser:

"Heldigvis kommer der hele tiden større og større fokus på problemstillingen. Men det har desværre endnu ikke gjort mobning på jobbet til et mindre uhyre. Alt for ofte får mobningen nemlig lov til at foregå i det skjulte, fordi hverken ofre eller ledelse får sagt tydeligt fra, og fordi mobberne slet ikke er klar over, at de mobber," siger John Harmsen.

 

At være mobbeoffer

Ifølge John Harmsen er der generelt behov for større fokus på tegnene på mobning, så det bliver mere tydeligt for den enkelte medarbejder og arbejdspladsen som helhed, hvornår det er på høje tid at sætte ind:

 

"Som offer kan det være meget svært at sige fra. Mange ser det som et stort ansigtstab at tale med kolleger eller ledelse om deres situation, mens andre kigger indad og tænker, at det nok bare er dem, der er galt på den. Ved at rette større opmærksomhed på tegnene på mobning, bliver det nemmere for den enkelte medarbejder at vurdere, hvornår der er god grund til at reagere," siger John Harmsen, der dog understreger, at det ofte er meget individuelt, hvornår man som medarbejder føler sig mobbet:

 

"Mobning kan både handle om de store og små ting. Konstant og uberettiget kritik, manglende kollegial og faglig anerkendelse og invitation ind i fællesskabet er blandt de mest tydelige træk," siger han.

 

Fem tegn: Er du et mobbeoffer?

MobningOplever du over en periode én eller flere af disse fem ting, bør du ifølge John Harmsen overveje, om du bliver mobbet på din arbejdsplads.

 

 1. Konstant og utidig kritik
  "Hvorfor lavede du ikke det i går?" "Du har da aldrig modtaget kommatræning, hva'?" "Den der tacklede du altså ikke helt godt!" Hvis du vedvarende oplever kritik fra dine kolleger på områder, som ellers ikke vedkommer dem, kan det være et tegn på mobning.

 2. Dine fejl bliver husket
  "Sidst gik det jo heller ikke så godt!" Det kan være et tegn på mobning, hvis dine kolleger er meget mere interesserede i din fejlhistorik, end de er i dine gode resultater.

 3. Du bliver ikke inviteret med
  Alle kolleger i dit team har besluttet sig for at snuppe en øl efter arbejde, men du bliver ikke spurgt. Bliver du gentagne gange holdt udenfor fællesskabet, bør du mærke efter og spørge dig selv, om du er et mobbeoffer.

 4. Du bliver grinet af - og ikke med
  Hvis dine kolleger generelt latterliggør og nedgør, de ting du siger, bliver du mobbet, og det er derfor er det på høje tid at sige fra.

 5. Du har et ekstraordinært behov for fridage
  Mobning på arbejdspladsen kan også ramme dig psykisk. Måske har du svært ved at sove, føler uro og nervøsitet i kroppen, har hovedpine og humørsvingerne. Selvom det ikke behøver være tegn på mobning - skal du ikke udelukke denne mulighed, når din krop ud-sender sådanne signaler.

 

 

 

Mobning er så tabubelagt et emne på mange arbejdspladser, at medarbejderne helt undlader at tage det op, hvis de føler sig som ofre. Det er et skjult uhyre.