Få nemt og gratis den nyeste viden om jobsøgning, karriere og rekruttering ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve.
Mobning er så tabubelagt et emne på mange arbejdspladser, at medarbejderne helt undlader at tage det op, hvis de føler sig som ofre.
Det er et skjult uhyre.
Sådan karakteriserer John Harmsen den mobning, som foregår blandt medarbejderne på rigtig mange arbejdspladser:
"Heldigvis kommer der hele tiden større og større fokus på problemstillingen. Men det har desværre endnu ikke gjort mobning på jobbet til et mindre uhyre. Alt for ofte får mobningen nemlig lov til at foregå i det skjulte, fordi hverken ofre eller ledelse får sagt tydeligt fra, og fordi mobberne slet ikke er klar over, at de mobber," siger John Harmsen.
Ifølge John Harmsen er der generelt behov for større fokus på tegnene på mobning, så det bliver mere tydeligt for den enkelte medarbejder og arbejdspladsen som helhed, hvornår det er på høje tid at sætte ind:
"Som offer kan det være meget svært at sige fra. Mange ser det som et stort ansigtstab at tale med kolleger eller ledelse om deres situation, mens andre kigger indad og tænker, at det nok bare er dem, der er galt på den. Ved at rette større opmærksomhed på tegnene på mobning, bliver det nemmere for den enkelte medarbejder at vurdere, hvornår der er god grund til at reagere," siger John Harmsen, der dog understreger, at det ofte er meget individuelt, hvornår man som medarbejder føler sig mobbet:
"Mobning kan både handle om de store og små ting. Konstant og uberettiget kritik, manglende kollegial og faglig anerkendelse og invitation ind i fællesskabet er blandt de mest tydelige træk," siger han.
Oplever du over en periode én eller flere af disse fem ting, bør du ifølge John Harmsen overveje, om du bliver mobbet på din arbejdsplads.