Artikler om karriere
TILMELD NYHEDSBREV

Gider jeg egentlig at blive leder?

Det er langt fra altid, at medarbejdere står i kø for at blive ledere. Tidligere var det at være leder forbundet med både prestige, magt og højere løn. Mange valgte at gå ledervejen for et få en eller flere af disse ting opfyldt. I dag kan man sagtens opnå både prestige, indflydelse og høj løn uden at blive leder.

Jeg har oplevet mange dygtige medarbejdere sige nej tak til et lederjob, når ledelsen har prikket dem på skulderen og tilbudt dem et lederjob. De ser på deres ledere og på de vilkår de har og spørger sig selv, hvorfor de egentlig skulle vælge alt besværet og de lange arbejdsdage for at blive leder.

 

Hvad følger der med lederstillingen?

Mange der bliver ledere for første gang oplever en vis skuffelse, når de først sidder i lederstillingen og det er blevet dagligdag. Jo, de har få lidt mere indflydelse, men på mange måder er det en ret begrænset indflydelse. Rammerne og kravene der stilles ovenfra gør at det selvstændige ledelsesrum opleves ret snævert. Og jo, der er som regel også fulgt lidt mere løn at medarbejderne får det samme i løn som en selv og måske endda mere. Prestigen er det ofte så som så med, den kommer i dag ikke af selve titlen.

Med lederstillingen kommer der også ofte en række opgaver, som ikke er specielt behagelige. Det kan handle om at få ansvaret for at implementere en række beslutninger, der er truffet af den overordnede ledelse. Beslutninger, som man ikke har haft indflydelse på og som men i uheldigste fald slet ikke er enig i. Disse beslutninger skal eksekveres med fuld loyalitet over for den ledelse, der har truffet beslutningerne. Medarbejderne derimod kan tillade sig at protestere – og nogle gange med held, således at beslutninger bliver omgjort og du står tilbage og følger dig ret alene og måske også lidt dum, fordi du loyalt talte den overordnede ledelses sag.

Måske havde du en forestilling om, at du skulle bruge en stor del af din ledelsestid til at udvikle visioner og strategier. Også her bliver du skuffet. Din dagligdag kommer til at gå med at løse driftsspørgsmål og deltage i en uendelig række af møder af større eller mindre relevans. Derudover vil du opleve en ufattelig stor mængde administration. Væk er tiden til at beskæftige sig med spændende udviklingsprojekter. Dem giver du videre til dine medarbejdere. Derimod bruger du en hel del tid på fleksregnskab, budgetter, fraværssamtaler og rapportering opadtil.

 

Hvorfor skal du alligevel overveje at blive leder?

Du skal ikke vælge ledervejen for penge, magt og prestige – det kan du nemlig også få som dygtig specialist eller projektleder. Hvis du derimod kan lide mennesker og ser det som en udfordring at få mennesker til at udvikle sig og yde det bedste, de har i sig til gavn for virksomheden, så skulle du måske alligevel overveje at blive leder, for så har du en vigtig mission.

Gode ledere, der er gode til at lede mennesker er i øvrigt i høj kurs for tiden – både blandt den overordnede ledelse men i høj grad også blandt medarbejderne. Du vil opleve en respekt og følgeskab fra dine medarbejdere, der gør det det hele værd på trods af alle de kedelige og ubehagelige opgaver og i øvrigt også de lange arbejdsdage.

Så om du gider, at blive leder handler mest om du føler, at du kan gøre en forskel. Kan du gøre en forskel, skal du nok overveje at sige ja til lederjobbet alligevel.

 

Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co.

 

Susanne Teglkamp er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har suppleret med flere lederuddannelser senest Executive Management Pro-gramme fra INSEAD. Susanne Teglkamp fik Ildsjælsprisen 2012 af DJØFs Brancheforening Selvstændige.

Susanne Teglkamp har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent, karriererådgiver og facilitator. Susanne Teglkamp er stadig til-knyttet forsvaret og er i dag oberstløjtnant af reserven. Derudover har Susanne Teglkamp ud-givet flere bøger, hvoraf de seneste: Ledergruppen – det dynamiske omdrejningspunkt og I den gode ledelses tjeneste udkom i 2012.

Se mere på www.teglkamp.dk 

 

Mange dygtige medarbejdere sige nej tak til et lederjob, når ledelsen har prikket dem på skulderen og tilbudt dem et lederjob. De ser på deres ledere og på de vilkår de har og spørger sig selv, hvorfor de egentlig skulle vælge alt besværet og de lange arbejdsdage for at blive leder.