Arbejdslivet
TILMELD NYHEDSBREV

Nærvær halverede sygefraværet

Vækst og fremgang kan give smitsomme pjækkedage i uønsket sidegevinst, mens individuel omsorg og interesse i hverdagen gør medarbejderne sundere. Det viser erfaringer fra Sønder Omme.

 

brianportraet151x202.jpg

"Jeg var skeptisk og tænkte 'ska' jeg krydsforhøres eller hva?', men vi fandt jo en løsning, alle kunne være tilfredse med," siger Brian Andersen, der er begyndt at arbejde over i stedet for at sygemelde sig. 

"Vores værkfører sagde faktisk lige ud til mig, at han var da godt klar over, jeg ikke var syg alle de gange, jeg havde ringet og hostet ind i røret. Og det havde han jo ret i. Jeg kunne bare ikke overskue at tage på arbejde."
Klejnsmed og karosseribygger Brian Andersen, 31, har diagnosen ADHD og fik egentlig behandlinger på det offentliges regning. Men ikke nok. Nogle dage myldrede tankerne så meget for ham, at han måtte ringe til sin arbejdsplads, Omme Lift A/S i Sønder Omme, og melde sig syg.
Men nu er det slut med at pjække. Brian Andersen knokler på som aldrig før.
For i dag betaler hans arbejdsgiver halvdelen af de ekstra behandlinger, han har behov for. Den anden halvdel betaler han selv ved at arbejde over.
"Som mange af mine kolleger var jeg da skeptisk, da de satte det her sygefraværsprojekt i gang. Jeg blev kaldt til samtale, skulle sidde dér overfor tre personer - min værkfører, en konsulent udefra og produktionschefen. 'Hva' sker der? Ska' jeg krydsforhøres eller hva'?...' tænkte jeg. Men jeg må indrømme, at min skepsis blev gjort til skamme. For vi fandt jo en løsning, alle er tilfredse med," påpeger han.

Sygefraværet voksede med

I 102 år er det gået op og ned for den middelstore familievirksomhed, der i daglig tale bare er kendt som 'Omme' i den sydjyske by Sønder Omme. En eksportindustri, der har fulgt med tiden og specialiseret sig i at fremstille personlifte til brug på arbejdspladser.
I dag står der da også "Omme Lift A/S" på brevpapiret.
For virksomheden er ikke længere kun for de indviede. 30 % er den vokset med gennem de seneste fire år. Om året altså.
Ni ud af ti lifte bliver eksporteret til udlandet og antallet af ansatte har lige rundet 150.
Produktionschef Erik Møller erklærer sig glad og stolt, men ikke forblændet af fremgangen.
Han blev hurtigt opmærksom på, at sygefraværet voksede næsten lige så eksplosivt som produktionen og medarbejderstaben:
"I en lille virksomhed har man tættere kontakt og føler større omsorg for hinanden. Det kan godt gå lidt fløjten, når alting vokser. Der bliver længere mellem afdelingerne og så opstår behovet for skrevne i stedet for uskrevne regler," forklarer produktionschefen, der har det daglige personaleansvar for virksomhedens 125 produktionsansatte.

Hjælp udefra

I foråret, da sygefraværet på Omme Lift A/S nærmede sig 8 %, blev ledelsen enige om at søge erfaren hjælp til en effektiv og vedholdende indsats udefra. Derfor kom 'Jobcare' ind i billedet. En konsulentvirksomhed, der blandt andet lejer HR-personale ud til mindre virksomheder og har specialiseret sig i at minimere sygefravær.
Et problem, stadig flere virksomheder slås med. Ikke bare på grund af manglen på arbejdskraft, men også fordi sygefravær er et selvforstærkende onde, forklarer chefkonsulent og indehaver af Jobcare Betty Pedersen:

betty151x202.jpgDa sygefraværet nærmede sig 8 % blev Betty Pedersen og hendes konsulentfirma Jobcare tilkaldt for at sætte projekt 'Aktiv omhu' i søen. Projektet bygger på Jobcares erfaringer, men fraværspoliteiken blev formuleret af medarbejdere på Omme Lift A/S.

"Sygefravær stresser og slider på de kolleger, der ikke er sygemeldte. Nedbryder motivation og arbejdsglæde hos både kolleger og ledere, der i dag skal igennem et bureaukrati for at få hjælp og tilskud fra det offentlige," siger hun.
For 14 år siden var Betty Pedersen med til at 'opfinde' de rundbordssamtaler mellem medarbejderen, ledelsen, læger, socialforvaltning med videre, der i dag er et centralt element i dansk erhvervslivs kamp imod langtidssygefravær blandt medarbejderne.

 

 

 

Vækst og fremgang kan give smitsomme pjækkedage i uønsket sidegevinst, mens individuel omsorg og interesse i hverdagen gør medarbejderne sundere. Det viser erfaringer fra Sønder Omme. Læs artiklen på Jobfisk.dk