Arbejdslivet
TILMELD NYHEDSBREV

Stædighed varer længst...?

Computerprogrammet - checkjobnet - der hjælper arbejdsløse med at opfylde beskæftigelsesministerens krav om fire ugentlige ansøgninger samt et klik på en knap, har nu eksisteret i 10 måneder med knapt 85.000 besøg på hjemmesiden: www.checkjobnet.dk. At dømme efter de mange mails jeg har modtaget, har en hel del af de mere end 8.000 personer, som har hentet programmet, også anvendt det.

Det er naturligvis meget morsomt, at drille ministeren med at stille et værktøj til rådighed for ledige, der illustrerer der formålsløse i hans krav; men når man tænker efter og betragter sagen i et lidt bredere perspektiv, er det egentlig en alvorlig sag for vort politiske system:

En enkelt person, som Claus Hjort Frederiksen, kan uden om folketinget ved hjælp af en "meddelelse" pålægge landets ledige, ansatte i jobcentre og a-kasser samt de af landets virksomheder, der søger nye medarbejdere, byrder, som ikke tjener noget dokumenteret praktisk formål. I tilgift har kontrollen af kravene til ledige medført opbygning og vedligeholdelse af et kostbart it-system, en indsats, der var en bedre sag værdig.

Claus Hjort har gentagne gange taget æren for de "historisk" lave ledighedstal og tilskrevet dem den gældende lovgivning, hans meddelelse og jobcentrenes arbejde. At den almindelige samfundsudvikling skulle have spillet en rolle ignorerer han fuldstændig.

Det bliver interessant at lytte til hans forklaringer på, at ledigheden nu ser ud til at stige. I følge hans logik må en stigning af ledigheden vel også tilskrives lovgivningen, jobcentrene, fire ansøgninger om ugen og knap-klikket. Men måske skal årsagerne til stigninger i ledigheden findes andre steder end hos beskæftigelsesministeren?

Jeg har netop bemærket, at der i finanslovsforslaget for 2009 er bevilliget ikke mindre end 15.6 milliarder kroner til den såkaldte "aktive beskæftigelsesindsats", det vil sige til kontrol af knap-klik, optælling af ansøgninger samt tilskud til ansættelse af ledige i stillinger, der ikke anses for værdige til besættelse på normale vilkår. Med en så gigantisk økonomisk indsprøjtning ender det vel med, at ledigheden bliver negativ næste år?

Det ser dog ud til at modstanden fra landets virksomheder, a-kasser, offentlige institutioner mod hans krav om fire ugentlige ansøgninger er voksende. Så jeg tror ikke, det varer længe, inden dette krav lider samme skæbne som loven om stænklapper i 1963.

For de, der ikke husker denne sag, som på mange måder ligner Claus Hjort Frederiksens krav om fire ansøgninger og et klik, er her et citat fra "Working Lab om offentlige eksperimenter":

"Hækkerups præmieeksempel: Loven om stænklapper

Ifølge Lone Frank er præmieeksemplet på policy, som kunne have haft gavn af indledende forsøg, daværende indenrigsminister Hans Erling Hækkerups lov fra 1963 om stænklapper for at mindske bilernes svin­eri. Ministeren havde observeret at biler uden stænklapper sprøjtede snavs op på andre trafikanter og fodgængere. Han indførte derfor et krav om lovpligtige stænklapper på alle biler i Danmark - en løsning som viste sig at være dyr, upraktisk og ikke virke. Hækkerup måtte fremsætte en ny lov med forbud mod stænklapper to år efter. Inden da havde vrede bilister afleveret defekte stænklapper på ministerens kontor." (http://www.mind-lab.dk/assets/80/Workinglab_eksperimenter.pdf).

Jeg håber ikke, at det varer to år inden denne minister kommer til fornuft. Mens vi venter er her et nogle links til aktuelle artikler, der alle overbevisende bekræfter den voksende misfornøjelse med ministerens absurde krav:

 

  1. Fagforbund rasende over "absurde krav" til ledige - Folketidende den 20. november
  1. Arbejdsgivere drukner i pligt-ansøgninger - JH Tidende den 20. november
  1. Jobsøgnings-regel giver useriøse ansøgninger - Danmarks radio den 26. november
  1. 1.000 ledige skal søge 20 job - Fagligt Fælles Forbund den 29. november
  1. Vanviddet fortsætter i 2009 - Checkjobnet den 29. november
  1. Claus Hjort sat på plads af arbejdsdirektoratet - Checkjobnet den 10. november

 

Af: Søren W. Rasmussen, dr. scient. og efterlønsmodtager
Læs mere om Søren W. Rasmussen under forfattere her

Hvis du har en kommentar til denne artikel, så send en mail på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller brug kontaktformularen.

 

Fordi dit job og din karriere betyder noget. Jobfisk.dk er onlinemagasinet, der vil inspirere dig i dit job, din karriere og din jobsøgning. Jobfisk.dk er sitet, der motiverer og til tider måske venligt provokerer dig. På sitet får du ny viden, gode historier, et kærligt spark og til tider et godt grin.