Arbejdslivet
TILMELD NYHEDSBREV

Facebook er ikke et privat forum

HK/Privat har udarbejdet en række gode råd til medlemmerne om, hvordan de håndterer det sociale medie Facebook på arbejdspladsen.
Læs rådene her.

Mange virksomheder opfordrer deres ansatte til at tilmelde sig Facebook, og bruge den populære tjeneste til at danne netværk. Men den digitale tjeneste har mange fælder.

Det gælder både om at passe på hvad man siger, men også om hvad man lægger ud på nettet, da Facebook har nogle meget brede fortolkninger af ophavsretten.

Fagforbundet advarer imod at dele dokumenter online, samt at være for privat og oplyser om, at chefen ofte læser med, når man opdaterer sin profil.

- Facebook er blevet så udbredt, at vi må forholde os til de dilemmaer, der opstår i skellet mellem privatliv og arbejdet. Man skal ikke tro, at Facebook er et privat forum. Mange er "venner" med deres chef og kolleger på Facebook, og dermed er det langt fra privat, hvad man foretager sig online, siger siger it-politisk konsulent i HK/Privat, Leif Limkilde Bloch og fortsætter;

- Man er faktisk nødt til at opføre sig som om, man var på kontoret, når man er i cyberspace.

HK/Privat advarer desuden specifikt imod Facebook, fordi virksomheden har nogle bestemmelser om ophavsret, som de fleste ikke er opmærksomme på.

Facebook følger nemlig ikke dansk lovgivning om ophavsret, og man afskriver sig reelt magten over det materiale man lægger ud på profilen.

Desuden forbeholder Facebook sig ret til fri anvendelse og til at kopiere dit indhold - også selvom du har bedt om at få slettet din hjemmeside. Derfor skal man være ekstra forsigtig med at uploade arbejdsrelateret materiale.

- Jeg tror, at de fleste er blevet klar over, at man ikke skal lægge alt for intime billeder og beskrivelse på nettet, så alle kan se det. Men med Facebooks aggressive holdning til ophavsret, stiller det også nogle andre udfordringer. Hvis man for eksempel deler dokumenter gennem tjenesten med nogle kolleger, kan man ikke vide, hvor de ender, siger Leif Limkilde Bloch.

HK/Privat opfordrer til, at man tænker sig om, hver gang men trykker "opdater" og stiller sig selv spørgsmålet: "Er der nogen, der helst ikke må se det her?". Hvis svaret er ja - så lad vær med at lægge det på.

FACEBOOK på arbejdspladsen

  1. Facebook følger ikke dansk lovgivning, men amerikansk lovgivning.
  2. Facebook kræver kun dit samtykke/accept én gang for at bruge dit indhold, nu og fremover.
  3. Facebook forbeholder sig ret til at udbygge din personprofil via andre kilder og lagrer alle dine digitale data (mails/billeder/video) og spor over din Internet-færden i USA
  4. Facebook forbeholder sig ret til fri anvendelse/kopier af dit indhold som du lægger på nettet, selvom du har bedt om at få slettet din hjemmeside
  5. Pas på hvad du skriver på nettet. På Facebook kan du beskytte dig selv og din information via lukkede grupper
  6. Nettet afslører dig, Internettet er som et åbent postkort
  7. Pas på med at offentliggøre alle dine private/intime billeder på Internettet, da dine billeder kan downloades fra nettet
  8. Der er ingen fortrydelsesret når du lægger ting på nettet
  9. Brug din sunde fornuft

 

Af: Rudi Skov Damkjær
Artiklen bringes i samarbejde med HK/Privat

 

Fordi dit job og din karriere betyder noget. Jobfisk.dk er onlinemagasinet, der vil inspirere dig i dit job, din karriere og din jobsøgning. Jobfisk.dk er sitet, der motiverer og til tider måske venligt provokerer dig. På sitet får du ny viden, gode historier, et kærligt spark og til tider et godt grin.