Arbejdslivet
TILMELD NYHEDSBREV

Hold en god tone på jobbet

Vestre Landsret har lige fastslået, at du i visse situationer gerne må sige "åh, hold da kæft" til chefen i dine kollegers påhør. Du må endda sige grovere ting, så længe du bare er blevet provokeret til det.

Og bliver du afskediget på grund af dit sprogbrug, så kan du få godtgørelse fra arbejdsgiveren. Sagen i Vestre Landsret gav en fyret medarbejder en godtgørelse svarende til en måneds løn.

Kommunikation og Sprogs juridiske afdeling kan dog ikke anbefale den slags sprogbrug - hverken fra de ansattes eller fra ledelsens side.

- Dommen er ikke overraskende, for i dag tillades et relativt groft og udsædvanligt sprogbrug, hvis en medarbejder er blevet provokeret til det. Men vi kan ikke anbefale, at man siger "hold da kæft" til sin chef, mens man vifter med dommen. For den slags domme - også den aktuelle - er meget specifikke på det konkrete hændelsesforløb, siger afdelingsleder i Forbundet Kommunikation og Sprogs juridiske afdeling, Susanne Boberg Sloth.

Barsk tone er udbredt

En undersøgelse blandt knap 1.000 ansatte, som HK har lavet, viser at en barsk omgangstone er udbredt på landets arbejdspladser. Hver tredje mener, at der i høj grad eller i meget høj grad kan være en barsk omgangstone på deres arbejdsplads. Samtidig er denne omgangsform ofte årsag til at mange forlader deres job. Hver femte har skiftet arbejde på grund af omgangstonen.

- Man skal tale ordentligt på sin arbejdsplads. Det er jo et tjenesteforhold, hvor man har en professionel kasket på. Vi går så ud fra, at en virksomhedernes ledelse også overholder den høflige og værdige tone. Selv når bølgerne går højt, siger Susanne Boberg Sloth.

- Men det er væsentligt at pointere, at ledelsesretten er meget beskyttet i Danmark. Man kan have en nærmest psykopatisk chef, der slet ikke evner at lede på det personlige plan. Alligevel kan du ikke stille noget om, selv om du "brokker" dig. Det er en meget vigtig pointe i relation til denne dom om "hold da kæft". Derfor er vores bedste råd, at man siger op og finder et andet job, hvis chefen chikanerer eller kører hetz. Og det er for at undgå at tingene udvikler sig, så medarbejderen bliver kørt psykisk ned eller må sygemelde sig, slutter Susanne Boberg Sloth.

 

Artiklen stammer fra Kommunikation & Sprogs nyhedsbrev: Nyt Overskud

Fordi dit job og din karriere betyder noget. Jobfisk.dk er onlinemagasinet, der vil inspirere dig i dit job, din karriere og din jobsøgning. Jobfisk.dk er sitet, der motiverer og til tider måske venligt provokerer dig. På sitet får du ny viden, gode historier, et kærligt spark og til tider et godt grin.