Arbejdslivet
TILMELD NYHEDSBREV

Træd ud af din komfortzone

Første gang jeg opdagede, hvordan jeg kunne få positiv indflydelse på mit eget liv, er efterhånden 15 år siden. Dengang var jeg en ung knægt i starten af tyverne, usikker på mig selv og tvivlende på mine egne evner og kvaliteter. I denne periode stødte jeg på nogle mennesker, der havde interesse for personlig udvikling. De fik inspireret mig til at købe nogle bøger og kassettebånd, der skulle hjælpe mig med min egen personlige udvikling.

Mange af mine dage og aftener gik med at lytte båndene igennem, imens bøgerne fik lov til at samle støv på hylderne. De efterfølgende år blev jeg mere og mere opsat på at skabe forandringer for mig selv, men af en eller anden grund blev det kun ved drømmene.

Få år efter føltes det, som om at mit liv lå i ruiner. Mit parforhold var nu opløst, det arbejde, jeg havde, levede ikke op til mine forventninger, min økonomi havde brug for en opstrammer, og selvtilliden var under nulpunktet. Et spørgsmål strejfede mig. Det samme spørgsmål, som jeg siden hen har hørt fra mange andre mennesker: ”Hvad er det, der gør, at nogle mennesker ikke ændrer deres liv, selvom de egentlig gerne vil?”

Lad det være sagt med det samme, der findes ikke kun ét svar på dette spørgsmål. Svaret kan variere alt efter, hvem vi er, men der er dog et svar, jeg gang på gang støder på, når jeg arbejder med mennesker og organisationer i forandring. Det jeg kalder for komfortzonen. Komfortzonen er det sted, hvor du befinder dig lige nu. Uanset om du har det liv, du ønsker dig, eller om du ønsker at gøre noget andet, end det du gør lige nu, så er det liv, du lever, med til at opretholde en vis tryghed og stabilitet for dig. Det er ikke det samme, som at du måske har det liv, du drømmer om, men det er her, du kan starte med at sætte ind, hvis du ønsker at skabe forandringer. Det kræver nemlig noget af de fleste af os, hvis vi vil ud af vores komfortzone. Lige så snart vi sætter foden uden for zonen, begynder alarmklokkerne øjeblikkeligt at ringe, kroppen mærker utryghed, og vores behov for tryghed vil øjeblikkeligt sætte ind. Når det sker, vil mange holde sig inden for deres komfortzone, selvom de egentlig ønsker sig noget andet.

Vores komfortzoner er dog ikke andet end en tillært vane, som vi lever med. Der findes mange historier om mennesker, hvor det er lykkedes for dem at ændre deres liv radikalt over en dag eller to. For de fleste af os kan det faktisk lade sig gøre at opnå det samme, hvis vi ønsker det. Forandringer kan nemlig ske over en relativ kort tidsperiode, hvis vi tør tro på det, og hvis vi forlader vores nuværende komfortzone for at skabe en ny. Dette er en proces, der kræver tålmodighed for de fleste af os. For at komme i gang, kræver det, at vi tager et lille skridt ad gangen hen mod det, vi ønsker os. Hvis du gerne vil være bedre til at sige din mening, kan du f.eks. beslutte dig for at gøre det, næste gang du har en samtale med din leder. I den samtale fortæller du måske kun din mening om én ting i firmaet. Næste gang du taler med lederen, kan du tage en ny ting op, som du har en mening om. På den måde får du langsomt øvet dig i at sige din mening, og samtidig udvider du mere og mere din egen komfortzone. Tredje gang I snakker sammen, har du allerede været ude af zonen to gange, og føles det ikke allerede nu mere naturligt at sige din mening, vil det begynde at gøre det, efterhånden som du får øvet dig. At udvide komfortzonen kan sammenlignes med at skulle træne sine muskler. I starten kan det føles hårdt at komme i gang, musklerne bliver måske lidt ømme, men med tiden vokser de sig større og stærkere.

Den komfortzone, vi hver især har, kan variere fra situation til situation. Det er også meget individuelt, hvornår vi ønsker at forlade den, og hvornår vi har det ok med at blive i den. Er du i den situation, at det du gør, det ikke virker, eller ønsker du at komme i gang med nogle ting, som du hele tiden udsætter, får du her fem spørgsmål, der kan være med til at hjælpe dig på vej ud af din egen komfortzone:

  • Hvad skal der til, for at du føler dig tryg ved at gøre noget, der måske kan føles utrygt i starten?
  • Hvilke handlinger skal du foretage dig for at få det til at lykkes?
  • Hvordan kan du udvide din komfortzone, så du kommer i gang med at handle?
  • Hvem kan hjælpe dig med at udvide din zone?
  • Hvornår tager du en beslutning om at komme i gang?

Vær opmærksom på, at det ikke er nok at svare på spørgsmålene. Enhver forandring og ethvert skridt ud af komfortzonen kræver handling. Kun ved at handle kan du bryde en vane, ligesom du tidligere har lært nye ting i dit liv, der har gjort det muligt for dig at tillære dig nye vaner. Der er et gammelt ordsprog, der siger: ”Øvelse gør mester”, men om det også gælder i denne sammenhæng, er jo ikke til at vide, før du har prøvet. 

Uddrag:

”Dengang var jeg en ung knægt i starten af tyverne, usikker på mig selv og tvivlende på mine egne evner og kvaliteter”.
”Hvad er det, der gør, at nogle mennesker ikke ændrer deres liv, selvom de egentlig gerne vil?”.
”Lige så snart vi sætter foden udenfor zonen, begynder alarmklokkerne øjeblikkeligt at ringe, kroppen mærker utryghed, og vores behov for tryghed vil øjeblikkelig sætte ind”.

 

coachmagasinet_nr1_forside.jpg


Af: Michael Kold - Klummen er tidligere bragt i CoachMagasinet
Læs mere om Michael Kold her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fordi dit job og din karriere betyder noget. Jobfisk.dk er onlinemagasinet, der vil inspirere dig i dit job, din karriere og din jobsøgning. Jobfisk.dk er sitet, der motiverer og til tider måske venligt provokerer dig. På sitet får du ny viden, gode historier, et kærligt spark og til tider et godt grin.