Få nemt og gratis den nyeste viden om jobsøgning, karriere og rekruttering ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve.
En af helt store overraskelser i Ballisagers rekrutteringsanalyse 2018 var virksomhedernes håb for hvor længe de ønskede at fastholde en medarbejder. Virksomhederne ønsker i gennemsnit kun at fastholde deres medarbejdere i 5,9 år. Og det var altså noget af en overraskelse for direktøren Morten Ballisager, der altid har haft en klar forventning om at virksomhederne gerne ville beholde sine medarbejdere i lang tid.
Men det er faktisk ganske normalt, for danskerne at skifte job ofte. Faktisk er vi et af de lande i Europa (– kun overgået af Finland og Sverige) hvor befolkningen hyppigst skifter job.
En af grundene til de hyppige jobskift kan være den danske arbejdsmarkedsmodel, der gør det relativt nemt at afskedige medarbejder. Samtidig er de fleste medarbejdere sikret økomisk, hvis de en dag står uden job. Det i sig selv er med til at skabe et fleksibelt arbejdsmarked.
En anden grund til de hyppige jobskifte er forbundet med vores samfundskultur. En gang var forestillingen om det gode arbejdsliv forbundet med sikkerheden i det at have et job. Men med tiden har forestillingen ændret sig, og for mange handler arbejdslivet ikke længere om bare at have et arbejde. Vi vil have et meningsfyldt arbejdsliv, hvor vi kan udvikle os fagligt. Mange ser også et jobskifte som et naturligt skridt op ad karrierestigen.
Selvom man skulle tro, en lønstigning ville have den største effekt, så har lønnen altså ikke den store betydning for om vi har lyst til at blive på vores arbejdsplads. I stedet kan nye arbejdsopgaver i virksomheden og gode udviklingsmuligheder i form af videreuddannelse fastholde os i jobbet. Ifølge virksomhederne har det udover tilbuddet om fleksible arbejdstider, i hvert fald været den mest effektive måde at fastholde os i virksomheden.
Men lige præcis fagligheden er også den hyppigste grund til at medarbejderen bliver opsagt. Det giver god grund til spekulationer omkring virksomhedernes ambitioner om at udvikle deres medarbejdere.
Artiklen fortsætter efter billedet
Med hyppige jobskift kommer også spørgsmålet om det er en fordel eller en ulempe. Ifølge arbejdsgiverne er mange korte ansættelser en af de største turnoff i en ansættelsesproces. Den optimale varighed på en ansættelse er på 3,8 år ifølge virksomhederne, derfor er en kort ansættelse = kortere end 3,8 år.
Det er derfor en god idé at tænke sig grundigt om inden man skifter job. I hvert fald hvis det er indenfor de første 3½ år af din ansættelse. Er du utilfreds med din jobsituation kan det være nærliggende at begynde jobsøgningen og tjekke diverse jobdatabaser efter noget spændende. Men det kan være en fordel at overveje det en ekstra gang inden du springer på hovedet ud i jobsøgningen.
Det kan være du skal afprøve en anden rolle på din arbejdsplads eller udvikle nuværende rolle ved at tage et kursus eller efteruddannelse. Udvikling og ny viden er vejen frem og skaber værdi for både dig og din arbejdsplads.
Det kan også være en rigtig god idé at blivere klogere på hvorfor du er utilfreds på din arbejdsplads inden du springer ud i et jobskifte. Det kan du gøre ved at sætte et øget fokus på hvad din arbejdslyst og hvad der skal til for at motivere dig. Sæt fokus på arbejdslysten; Læs mere i blogindlægget: Overvejer du et jobskifte, så er du ikke den eneste