Thor Brønsvig
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Erfaring Populær

Skrevet af Thor Brønsvig     10. November 2009     6921  

Nu slår jeg stregen i sandet, og siger nu er det nok med at tale om erfaring.
Jeg er så træt af, at høre på at jeg ikke har så meget erfaring og bla bla bla blah. Af en eller anden grund er erfaring blevet accepteret som et gyldigt argument på højde med ”fordi de voksne siger det”.

Erfaring er også som oftest det argument, hvis vi vælger at kalde det, det, som jeg får når jeg får afvide, at jeg ikke har fået et job. Så det er måske derfor jeg er træt af at høre om erfaring, men jeg vil stadig påstå det ikke har den store indflydelse på, hvorvidt eller hvor godt jeg ville kunne klare jobbet.

Hvad med at vi beslutter at stille det spørgsmål som i virkeligheden betyder noget, og som vi i virkeligheden gerne vil have svar på – kan du klare opgaven. Svaret på det sprøgsmål har absolut ingenting med erfaring at gøre. Lad mig fortælle to historier der måske kan forklare, hvad jeg mener.

Eksempel nr. 1
Den første historie er fra den seneste samtale jeg var til. Samtale blev holdt af en nyudnævnt mellemleder og hans leder - økonomichefen.
Da vi var nået ca. halvt igennem samtalen nåede vi til erfaring, og vi skulle snakke om min mangel på samme. Fair nok.
Imens jeg sad og prøvede, at sælge den erfaring jeg nu har så godt som jeg kunne, så slog det mig lige pludseligt. Når man peger på andre er der fire fingre der peger på en selv.
Økonomichefen har måske nok været med til at ansætte folk før, hvor mange er svært at sige noget om, men vedkommende kunne godt have noget erfaring med at ansætte. Men den nyudnævnte mellemleder tror jeg aldrig har været med til at ansætte før (det vil i hvert fald være mit kvalificerede gæt baseret på alder og uddannelsesniveau).
Min pointe er, at jeg tror ikke, de har tænkt, har vi nok erfaring i at ansætte folk, nej jeg tror nærmere, at de har tænkt, denne her opgave skal vi have løst, og vi mener godt, at vi kan klare den. Lad os komme i gang.
Og alt andet lige vil jeg da ikke håbe, at de ville have svaret ja til at de havde meget erfaring med, at ansætte folk taget i betragtning af, at de var ansat til at tage sig af økonomi.
Begik de to mennesker, jeg snakker om, her småfejl, ja det gjorde de, for det første ansatte de ikke mig, og der var også et par andre småfejl, men det har ingenting med deres erfaring at gøre. For folk der lever af at rekruttere begår de samme fejl hver dag, det ved jeg af erfaring(se selv ”argumentet” har ingen værdi).

Eksempel nr. 2
Den anden historie er også fra en samtale, hvor vi talte erfaring.
Denne her gang begyndte vi at tale om erfaring allerede under den, åbenbart obligatoriske præsentation af stedet. Her fortalte man mig, at man havde hvis ikke en del problemer, så problemer med, at dem der havde været ansat i lang tid havde svært ved at omstille sig til, at man nu gjorde tingene på en anden måde. Det drejede sig helt konkret om at dem der havde været der i mange år ikke altid helt kunne finde ud af, at man nu var stoppet med at omkostningsfører alt, men nu havde man også en balance at tage hensyn til.
Jeg kan ikke huske hvornår denne type virksomhed skulle begynde, at lave regnskab som alle andre men det er i hvert fald lidt mere end et par år siden. Det vil altså sige at der sidder folk i denne her virksomhed, som har masser af erfaring men som efter sigende ikke kan finde ud af at lave deres arbejde rigtigt.
Hurra for erfaring.

Ok, lad os se bort fra erfaring.
Nu er der nok nogen der så vil sige jamen, hvis vi ikke har erfaringen at læne os op af, hvad gør vi så.
Jeg synes at svaret ligger lige til, læg de der personlighedstest derhen hvor de høre til. Og brug tiden på at lave en færdighedstest, hvis i er i tvivl om hvad folk fortæller til en jobsamtale. Jeg har fået fortalt historier om, at man før alt det med personlighedstest blev populært, i et revisions firma bad sine kandidater om at bogføre et anlægsaktiv til jobsamtalen. Og grunden til, at man lige havde valgt et anlægsaktiv var at der kommer man rundt om det meste i forbindelse med bogføring. Det er ikke en øvelse der tager lang tid, hvis man kan bogføre og det bliver hurtigt afsløret om man kan kende forskel på debet og kredit.
Den slags øvelser ville være så mange gange mere relevant, når man er til jobsamtale. Jeg bliver som oftest spurgt om jeg kan lave en pivottabel i excel når jeg er til jobsamtale. I stedet for at spørge, så tag dog en bærbar med til jobsamtalen og lav lidt data på forhånd. Så skal jeg da lynhurtigt vise, hvordan man laver en pivottabel eller et vopslag. En sådan øvelse ville tage 5 min. forberedelse og 5 min. til jobsamtalen. Og det ville sige meget mere om mine færdigheder end min erfaring.

Tak for opmærksomheden.

Thor
ThorOnline.dk
Twitter.com/arbejde

Fordi dit job og din karriere betyder noget. Jobfisk.dk er onlinemagasinet, der vil inspirere dig i dit job, din karriere og din jobsøgning. Jobfisk.dk er sitet, der motiverer og til tider måske venligt provokerer dig. På sitet får du ny viden, gode historier, et kærligt spark og til tider et godt grin.