Thor Brønsvig
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Blog Jobsøgning Thor Brønsvig De store bunker

De store bunker Populær

Skrevet af Thor Brønsvig     07. Oktober 2009     6507  
I sidste uge kunne man på Berlingske Tidendes hjemmeside stemme, og læse om et dilemma i en fiktiv virksomhed der havde fået 175 ansøgninger til et job de havde slået op.  Dilemmaet var så beskrevet sådan at chefen ikke kunne magte alle de ansøgninger der var kommet ind.
Der var så fire valgmuligheder man kunne stemme på, om hvordan man mente at chefen bedst løste sit problem.
Og det jeg har jeg en mening om, og jeg har også tænkt lidt videre over det.

Læs evt selv på berlingskes hjemmeside

http://www.business.dk/article/20090930/karriere/709290051/

http://www.business.dk/article/20090925/karriere/90922080/

Det senarie der var stillet op omkring virksomheden var efter min mening ikke detaljeret nok til at man kunne give et ordenligt svar (derfor har jeg heller ikke refereret så meget fra artiklen.). For som resten af verden, så er en del ting rimelige komplekse, så man kan ikke bare stille et simpelt senarie op, og så give det rigtige svar til sådan et spørgsmål. Det hele kommer jo an på virksomheden, og hvordan den er placeret i verden.
Hvordan er chefen, hvordan fungerer vedkommende sammen med sine medarbejdere osv. der er en del ting man skal tage stilling til, og hensyn til før man kan svare på sådanne spørgsmål, og det "rigtige" svar vil variere både for virksomhed til virksomhed, og fra afdeling til afdeling.
Hvis der skal sammenlignes med, hvordan resten af verden fungere, så er der kun ganske få produkter der sælges i samme udgave over hele verden. Det kunne være produkter som whisky, parfume og legoklodser. Hvor imod Big Macs, Coca Cola og I-phones er forskellige fra land til land, endda fra region til region. Så at tro, at man bare kan give opskrift der bare virker over det hele, altid, er at være blind over for virkeligheden. Så det kunne man måske lære af når man skal lede, rekrutterer - der skal altid tilpasses, og man kan ikke gøre ligesom sidste gang eller lige som alle de andre, og få et godt resultat eller det samme resultat, for verden har ændret sig siden sidst, og ens placering i universet er helt sikkert forskellig.

Nu tillader jeg mig så at antage, at den virksomhed jeg lige har skrevet lidt om i starten har fået løst sit problem, og har ansat den rigtige medarbejder, også selv om jeg ikke har givet dem en genial løsning på, hvordan de skulle løse sit problem :-).
Så er tiden nok kommet til at lære af det man lige har været igennem, så man ikke løber ind i det samme problem igen.

Her er et par af mine løsningsforslag som kunne gøre, at en virksomhed fik færre ansøgninger eller, at det ville være nemmere at sortere i dem.

Ansøgnings frist

De jobopslag jeg ser i dag har en relativt lang ansøgningsfrist, det er måske et levn fra da økonomien så anderledes ud. Men hvis man ikke vil have så mange ansøgninger så var det måske værd, at kigge på de kandidater man synes var interessante i den rekrutteringsprocess man lige havde være igennem, og se hvornår de søgte. For med mindre at alle de gode kandidater valgte, at søge til sidst så kunne man jo sagtens vælge, at lave en rigtig kort ansøgningsfrist. Man kunne skære den ned fra de nogle gang seks uger jeg til tider støder på, ned til en uge eller måske en 3-4 dage.

Søg pr. Brev

En anden måde man måske kan sikre sig, at kun dem der er allermest interesseret i jobbet søger er, at man lader være med at lade folk søge pr. email eller nettet. Jeg så faktisk sådan et stillingsopslag i sidste uge. Stillingen lød sådan set fin nok, men da jeg så, at man kun kunne søge pr. brev, og jeg ikke regnede med, at jeg havde en særlig god chance for, at få jobbet lod jeg være med at søge det. Havde der været en email man kunne sende sin ansøgning til, så havde jeg nok gjort det.

Ansøgnings skema

Efter hvad jeg har hørt så laver man en profil af den som man gerne vil ansætte, og så skriver man stillings opslaget. Men hvis man bliver badet i ansøgninger, så kunne man jo lave et lille skema med afkrydsnings bokse, der bare skulle besvares for at komme i betragtning til stillingen. Det skema kunne man så bruge til at grovsortere i bunkerne. Grunden til jeg foreslår et skema er, at jeg går udfra at CV'er som ellers skulle have den funktion ser vidt forskellige ud, så lige denne opgave vil CV'er ikke være brugbare.
Hvis man skulle vælge at bruge denne løsning skal man nok være opmærksom på at alt for mange felter i et ansøgningsskema ikke er en god ide.

Skriv bedre stillings opslag

I min tid som jobsøgende har jeg stødt på så mange dårlige stillingsopslag, hvor det ikke er helt klart hvad virksomheden egentlig søger efter. Og til en del af de samtaler jeg har været til, har jeg været lidt overrasket over, at jeg blev kaldt til samtale netop det sted. Men det har så vist sig når jeg har snakket lidt med virksomheden, at deres jobopslag ikke har været særligt godt til, at kommunikere hvad det egentlig var virksomheden søgte efter. Og det kan sådan som jeg ser det, næsten kun udmønte sig i, at virksomheden for en masser ansøgninger som den i virkeligheden ikke er interesseret i. På den anden side så kan det jo været at virksomheden får en øjenåbner, fordi der er en virkelig spændende profil der har søgt jobbet som de ikke havde tænkt over kunne løse deres problemer.

Jeg siger ikke her at det er de bedste ideer eller, at det kan løse problemet. Det der i virkeligheden er min pointe er at man skal lære at sine fejl og sine succeser. Og det var det jeg synes der manglede i berlingske tidendes dilemma. Hvordan kommer vi videre herfra.

Thor
ThorOnline.dk
Twitter.com/arbejde

 

Sådan kunne man måske undgå, at få for mange ansøgninger, hvis man var en virksomhed.