Suzann Rye | Stifter af SuperKandidaterne.dk
TILMELD NYHEDSBREV
Blog Jobsøgning Suzann Rye | Stifter af SuperKandidaterne.dk Den Perfekte Ansøgning – den hellige gral i jobsøgningsprocessen

Den Perfekte Ansøgning – den hellige gral i jobsøgningsprocessen Populær

Skrevet af Suzann Rye | Stifter af SuperKandidaterne.dk     26. Februar 2015     24794  

Selvom ansøgninger ikke nødvendigvis er den hurtigste eller sikreste vej til drømmejobbet, så kommer vi ikke udenom dem – de SKAL bare skrives.

Men for mange udgør den skriftlige ansøgning en stor udfordring, specielt hvis de i forvejen ikke er vant til at arbejde med sproget på skrift.

Det kan også være svært at overskue, hvad det egentlig er, modtageren har brug for at høre. Mange ikke vant til, eller komfortable med at skulle fortælle så meget om sig selv. Derfor ender de fleste med at ty til gammeldags samlebånds-standard-ansøgninger, som ikke længere virker. Det kan føre til megen unødig frustration og følelser af ikke at være "god nok", fordi man konstant bliver "afvist." Efterhånden bliver det sværere og sværere, og til sidst mister man helt motivationen og måske selvtilliden. Mange bliver stressede, og opgiver.

Den perfekte ansøgning anno 2015 har nærmest udviklet sig til en ren kunstart, som kun de færreste virkelig mestrer. Man skal derfor ikke klandre sig selv for manglende resultater. Konkurrencen er benhård, og kun de helt rigtige profiler vækker interesse. Kunsten er at ramme modtageren på et dybere plan, hvor de ikke kun læser ordene, men også mærker dem – og dig.

En god ansøgning skal male et billede af ansøgeren, ligesom når vi læser en god bog, og der kører en film inde i hovedet. Kan vi få dét frem, skaber vi et emotionelt print, som modtageren reagerer på. Og det virker positivt, hvis selvfølgelig vores print passer til modtagerens behov. Ved at forsøge, hele vejen igennem at tilgodese de behov, er chancen for et positivt resultat langt større.

I stedet for at søge et job – tilbyd en service. En god serviceudbyder skaber interesse og kemi på den rigtige måde, og gør det let for modtageren at træffe den bedste beslutning ved at have fokus på modtager, være opmærksom på dennes behov, invitere til dialog, og vedvarende påvise det perfekte match.

Du skal fange den allermest relevante essens af det, du har at tilbyde, sat i relief til de ønsker og behov modtager har – kogt ned til ca. 5 - 600 væsentligste ord. (Og jo, stik imod hvad du sikkert er blevet tudet ørerne fulde af; en ansøgning må gerne være lang – så længe den er superrelevant og fængende. Ingen får et fyldestgørende indtryk af nogen på 10 linjer).

Ofte handler det om at koge ca. 5 siders information ned til kun under 1 side med det allermest relevante. Man skal regne med at det kan tage en til to fulde arbejdsdag at få det helt rigtige frem i en ansøgning + matchende CV - selv for en professionel.

I disse tider, hvor jobmarkedet ser ud, som det gør, kan man selvfølgelig aldrig stille garanti for at en ansøgning med sikkerhed vil give resultat. Men forudsat at de rette kompetencer er til stede, kan man faktisk godt komme rimelig tæt på. Mange siger at der ikke findes en opskrift på den perfekte ansøgning – men det er ikke helt sandt. Opskriften er at fokusere mindre på sig selv og mere på modtageren. Du skal sætte dig 100% ind i hvem modtageren er, deres ønsker behov, værdier osv. – og matche det. Og så skal du huske at komme med en plausibel forklaring på hvorfor du søger lige præcis det her job. Anerkend virksomheden, og vis at du er særligt interesseret i dem fremfor alle andre (og hvorfor). Vis at du har sat dig grundigt ind i hvem de er, og hvad de står for - og vælger ud fra det. Ingen arbejdsgiver er interesseret i en medarbejder, der "bare skal have et job," og i reglen er græsk katolsk hvorhenne, bare de får smør på bordet!

Dream job

Læs opslaget grundigt, og bestræb dig på at besvare alle deres ønsker/punkter. Alt det, du kan sætte flueben ved, skal du nævne i din ansøgning fremfor det, du selv føler er vigtigt. Husk på; det er det, som er vigtigt for virksomheden, der er det mest relevante – altid! Lav grundig research på virksomheden via hjemmeside, evt. andre stillingsannoncer fra samme virksomhed, personligt netværk, online netværk og evt. medier. Find relevante personer og tjek dem ud – ligesom de kommer til at tjekke dig ud, hvis de ser dig som en potentiel kandidat. Connect evt. med relevante personer på LinkedIn og find på en smart (men ikke slesk) måde at starte en god dialog på. Brug plus-ord – undgå minus-ord. Fokuser på hvad du kan tilbyde, og hvorfor det er en stor fordel at ansætte dig i forhold til de opgaver, der skal løses. Det udstråler sikkerhed og positivitet – enhver moderne arbejdsgivers drøm.

Dine personlige egenskaber, hvem du er som menneske, er vigtige og skal med. Det har intet at gøre med at du skal blotte dit privatliv – det er bare vigtigt at du giver et godt indtryk af, hvem du ER, og ikke kun hvad du gør/kan. Enhver arbejdsgiver ved at trivsel på gulvet øger engagementet og produktiviteten - og dermed tallene på bundlinjen. Ballade på arbejdspladsen, dårlig trivsel, sygdom osv., er derimod besværligt og dyrt. Så det, at du passer ind som menneske, og ikke kun som arbejdsrobot, er vigtigt.

Før du skriver din ansøgning er det også en god idé at ringe til arbejdsgiveren/virksomheden og forsøge at få en dialog omkring jobbet. I de fleste opslag gives der et tlf. nr. og navnet på en eller flere ansvarlige personer, som man er velkommen til at kontakte for yderligere information. Hvis der ligefrem opfordres til at du kan ringe, bør du absolut gøre det. Dette har 2 formål:

 

  1. Ved at stille gode, interesserede spørgsmål, kan du få ekstra oplysninger om fokus og opgaver, som giver dig mulighed for yderligere at fin-tune din ansøgning. Du får en bedre fornemmelse af virksomheden, tonen osv.
  2. Du får mulighed for at indlede en dialog, som kan være med til at skabe kemi fra starten, og derved give dig et forspring ved at de måske genkender dit navn i bunken, og husker dig som en seriøs ansøger, som er interesseret i virksomheden og jobbet, som gerne vil DEM – og som gerne vil gøre en ekstra indsats for at komme i betragtning og levere det, virksomheden har brug for. Det kan godt være, at man i udgangspunktet føler at det kan være til irritation for virksomheden, når man ringer.

 

Der må du minde dig selv om tre ting:

  1. De har selv inviteret til det.
  2. Du ringer, fordi du reelt har et godt tilbud til dem, og gerne tilrette dit tilbud efter deres behov – meget attraktivt.
  3. Du kan referere til en kontaktperson, som du har haft forudgående behagelig kontakt med, og som du har lavet en aftale med om at sende dit materiale.

 

Skriv altid svarerne ned og HUSK at få navnet på den person, du har talt med, så du kan referere til personen i din ansøgning. Dette er med til at give din ansøgning et mere personligt præg, og påminder dem om at de allerede har talt med dig og forhåbentligvis haft en god samtale. Husk på, at I sidste ende, mellem fagligt ligestillede kandidater, falder valget altid på den, hvor man oplevede den bedste kemi/mavefornemmelse.

Mange ledere udtaler, at selvom en opringning kan bryde forstyrrende ind i en travl hverdag, så det det dem naturligvis meget magtpåliggende at finde den helt rigtige ansøger – og ofte kigger de først iblandt dem, som har gjort sig den ekstra ulejlighed at ringe først og vise oprigtig interesse for virksomheden. De ved at du ikke bare søger, fordi du skal, men fordi du vil DEM.

Husk altid at sende både ansøgning, CV og andre dokumenter til arbejdsgiver/virksomhed i pdf-format, da en word-fil nemt kan lave rod i det, når den åbnes på et andet system. Desuden er det bare mere tjekket, det forventes – det er ganske enkelt sådan man gør. Aldrig søge job i selve mailen, altid vedhæfte pdf filer.

Ja...det er et KÆMPE arbejde at skrive ansøgninger i dag! Men giver du dig tid til at gøre det på den rigtige måde, er der en meget stor sandsynlighed for at du får gevinst meget hurtigt, og dermed slipper for at skulle skrive ansøgninger i årevis.

Én ting jeg har lært i de snart 5 år, jeg har haft med jobsøgning at gøre; det er sjældent folks kompetencer den er gal med – men derimod deres evne til at formidle deres kompetencer på en tilstrækkelig levende og interessant måde.

 

God arbejdslyst!

 

Suzann Rye.

SuperKandidaterne.dk

 

 

Hvad skal den perfekte jobansøgning indeholde? Suzann Rye, stifter af Superkandidaterne.dk giver her sit bud