Steen Kræmer Rasmussen
TILMELD NYHEDSBREV
Blog Jobsøgning Steen Kræmer Rasmussen Din timing kan gøre hele forskellen i jobsøgningen

Din timing kan gøre hele forskellen i jobsøgningen Populær

Skrevet af Steen Kræmer Rasmussen     18. August 2015     10122  

Steen-Krmer-Rasmussen-Hit-med-jobbet-portrt-jobsgning-ansgning-jobansgning75Indtil for få år siden var det fuldstændig ligegyldigt, hvornår du sendte din ansøgning – bare den kom afsted inden for tidsfristen. De tider er forbi. I hvert fald når det drejer sig om ansøgninger til stillinger i den private sektor. Nu gælder det i mange tilfælde om at være tidligt ude. Forklaringen følger her.


Efter Folketinget vedtog reglen om, at en dagpengemodtager SKAL bevise sin aktive jobsøgning med X antal søgte job pr. uge, er antallet af ansøgninger til de fleste job eksploderet. Mange virksomheder modtager flere hundrede ansøgninger, når de slår en stilling op.

Det tager tid at kæmpe sig igennem 600 ansøgninger til et job som vicevært eller 150 til et controllerjob. Det gør både ansættelsesprocessen besværlig og tidkrævende – og dermed dyr.

Timeglas2Derfor ser vi ser flere og flere arbejdsgivere, der skyder genvej og læser ansøgningerne efterhånden, som de kommer ind. Når der er kvalificerede kandidater nok, lukker boks 1. Resten bliver ikke en gang læst.
"Jamen det er da uretfærdigt, når nu virksomheden har angivet en ansøgningsfrist," kan jeg høre dig sige. Og JA: Det er skide uretfærdigt, men det er jo arbejdsgiveren, der sætter reglerne, og dem må vi som jobsøgere indordne os under. Sådan er det bare.

Og hvad betyder det så for dig?

Du skal stadig lave din research på virksomheden, og du skal stadig være topseriøs med din ansøgning. Så meget ligger helt fast, men det kan betale sig udelukke overspringshandlingerne og arbejde hurtigt.


Her er mine anbefalinger til dig som jobsøger:

 

  1. Overvåg relevante jobsider tæt. Hver eneste dag. På Jobindex kan du opsætte en søgeagent, så du får en daglig mail med stillinger, der passer til dig. Følg også dine drømmearbejdsgivere på LinkedIn, så du hele tiden er opdateret på, hvad de slår op. (Det er også et godt signal at sende.)
  2. Find ud af, om arbejdsgiveren læser ansøgningerne efterhånden, som de kommer ind. Nogle gange står der i stillingsopslaget, at de læser dem løbende, andre gange undlader virksomheden at gøre opmærksom på det. Derfor har du et relevant spørgsmål at stille, når du alligevel ringer til mvirksomheden. (Se blogindlægget om at ringe til virksomheden på http://www.hitmedjobbet.dk.)
  3. Kom i sving. Det er simpelthen for bittert, hvis du senere erfarer, at din ansøgning kom for sent til at få en chance.

 

Men lad nu være med at gå i panik og send, før du har lavet noget godt. Brug den nødvendige tid på grundig research. (Den gode research kan du læse mere om i min bog Hit med jobbet.)

Indtil videre er det især private virksomheder, der gør sådan. Det er stadig kutyme, at offentlige arbejdsgivere venter, til efter ansøgningsfristen med at læse ansøgninger. Og så tager de alle sammen. Mit bud er dog, at det kun er et spørgsmål om tid, før det også er først til mølle dér.


En lille opsang til dig, der rekrutterer

Jeg kan sådan set godt forstå, hvis du vælger fremgangsmåden med at læse løbende, når ansøgningerne rammer mailboxen i bedste lemmingestil. Men det er langt fra okay, når du ikke i forvejen har gjort ansøgerne opmærksom på, hvordan du behandler strømmen af e-mails. Mange af de seriøse ansøgere bruger lang tid på at researche, prioritere, formulere sig, tilpasse CV, skrive ansøgninger og følge op.

Det skal du have respekt for, for det viser, at de er seriøse. Derfor skal du behandle ansøgerne anstændigt.
Gør opmærksom på, at I følger den praksis. Så kender ansøgerne betingelserne. Og tag stillingsopslaget ned, når du har lukket for tilgang. Mange lader det stå på Jobindex og andre jobsider hele vejen, selv om der er lukket.

Din risiko er bare, at du kun får standardansøgninger, når du holder den reelle ansøgningsfrist hemmelig. Ansøgerne skynder sig nemlig. Hvis du vil give seriøse ansøgere en chance for at bruge den nødvendige tid på at lave en virkelig god ansøgning, skal du også give dem mere indsigt i jeres metoder.

I stedet for at skrive "Vi læser ansøgningerne løbende," foreslår jeg, at du skriver "Fra den [en uge efter opslagsdatoen] læser vi ansøgningerne løbende." Så er der tid til, at alle kan nå at levere gennemarbejdede ansøgninger. Det er den rene win-win situation.

Et andet godt råd er at gøre det fuldstændig klart, at hvad minimumskravet til ansøgerne er. Skriv f.eks. "Hvis du ikke har mindst to års erfaring med beregning af tagkonstruktioners bæreevne, kan det ikke betale sig at søge. Det er et ufravigeligt minimumskrav." Jeg tror på, at du kan begrænse mængden af ansøgninger på den måde. Og det er nemt at formulere et afslag til dem, der alligevel søger uden at leve op til kravet.

 

Få mere inspiration til din karriere og jobsøgning. Steen Kræmer Rasmussen giver sammen med 35 andre karrire og jobsøgnings eksperter sine bedste karriereråd. Læs dem her..

 

Steen-Krmer-Rasmussen-Hit-med-jobbet-portrt-jobsgning-ansgning-jobansgning-400x400Skrevet af Steen Kræmer Rasmusse

Steen Kræmer Rasmussen udgav bogen 'Hit med jobbet' i juni 2015 og blogger ivrigt om jobsøgning på LinkedIn og bogens hjemmeside http://www.hitmedjobbet.dk. Han er uddannet cand.merc. og journalist, og har undervist i og rådgivet om jobsøgning i over 20 år.

 

 

 

Det er ikke ligegyldigt, hvornår du sender din jobansøgning af sted. Læs her hvorfor...