Morten Ballisager | Direktør Konsulenthuset ballisager
TILMELD NYHEDSBREV
Blog Jobsøgning Morten Ballisager | Direktør Konsulenthuset ballisager Søger du egentlig job i de 246.162 små private virksomheder?

Søger du egentlig job i de 246.162 små private virksomheder? Populær

Skrevet af Morten Ballisager | Direktør Konsulenthuset ballisager     14. Februar 2017     5812  

SGER DU EGENTLIG JOB I DE 246.162 SM PRIVATE VIRKSOMHEDER lille Der findes 271.725 private, danske virksomheder med knap 1,36 mio. ansatte. 246.162 er små virksomheder med 1-49 ansatte, der beskæftiger 661.062 mennesker.
3.468 er mellemstore og store virksomheder med 50+ ansatte. De beskæftiger 698.938 mennesker i den private sektor (Kilde: Danmarks Statistik). Men hvor søger du egentlig job?

I Konsulenthuset ballisager oplever vi desværre tit og ofte, at mange jobsøgeres øjne er stift rettet mod de virksomheder, de kender: C20-virksomhederne, de medieomtalte virksomheder og de knap 1980 andre virksomheder med 100+ ansatte i Danmark.

Ofte er det manglende viden, der sender jobsøgerne i store virksomheders retning. Viden om,

 • ... hvorfor det er en fordel at søge mod de små (private) virksomheder
 • ... hvordan de finder frem til de mindre virksomheder
 • ... hvordan mindre virksomheder ansætter nye medarbejdere
 • ... hvordan man som jobsøger skal kontakte og sælge sig selv over for de mindre virksomheder

 

Og du har nok allerede gættet det: Det er lige præcis de ting, jeg vil give dig noget viden omkring de næste 4,5 minutter.

Så spænd sikkerhedsselen og hiv notatblokken frem: Her får du nemlig syv råd - plus det løse - til, hvad du skal være opmærksom på, når du søger job i små, private virksomheder.

 

SKAB DIT EGET JOB: DE SMÅ PRIVATE VIRKSOMHEDER ER IKKE SÅ CV-FOKUSEREDE

I små virksomheder er du jobmager. I de store virksomheder er du jobtager.

Det er den helt afgørende forskel mellem små og store private virksomheder.

I de større virksomheder er det ofte nogle konkret opståede behov, der bliver omdefineret til en jobannonce, hvor arbejdsopgaverne er nøje beskrevne. De mindre virksomheder har til gengæld ikke samme maskineri bag sig og har derfor langt flere uhåndterede behov, end de selv er opmærksomme på.

26 % af de små private virksomheder har f.eks. ansat en kandidat med en anden profil end den, de oprindeligt søgte, sidste gang de slog en stilling op - i de store private virksomheder er tallet 14% (Kilde: Rekrutteringsanalysen 2016).

Åbenhed, nysgerrighed og kompromis-viljen er altså stor i de mindre virksomheder - og det skal du sørge for at udnytte. Uanset om du søger opfordret eller uopfordret, skal du ikke lade dig kue af, at din profil måske ikke passer som fod i hose til jobopslaget eller virksomhedens profil.

Artiklen fortsætter efter billedet

SGER DU EGENTLIG JOB I DE 246.162 SåM PRIVATE VIRKSOMHEDER-

 

"JA GODDAG, DU TALER MED DIN KOMMENDE CHEF"

En anden fordel ved små virksomheder er, at de oftest har en flad struktur, hvor vejen til toppen er så kort, at du lige så godt kan lade skridttælleren blive hjemme.

Men vejen er ikke bare kort. I mange af de små private virksomheder er der heller ikke noget "ansættelses"-mellemled i form af en HR-afdeling. I vores seneste Rekrutteringsanalyse var 3 ud af 4 af respondenterne fra små private virksomheder f.eks. ikke-HR-fagfolk.

Og hvad betyder den kortere vej så for din jobsøgning?

Den kortere vej betyder først og fremmest, at du kan henvende dig direkte til din kommende chef:

 

 • Når du skriver eller ringer uopfordret til virksomheden
 • Når du målretter dit CV og din ansøgning
 • Og når du skal forberede dig til jobsamtalen

 

Samtidig er der ofte mere plads til de personlige henvendelser via netværk, telefonopkald eller uopfordrede ansøgninger i de mindre virksomheder – men mere om det senere.

 

VIRKSOMHEDSDATABASE: NEED-TO-HAVE, NÅR DU SØGER UOPFORDRET

Ligesom fonden i din sauce, er der en helt central ingrediens, som alle jobsøgere har brug for, hvis de – uopfordret - skal kigge i retning af de mindre, private virksomheder: En virksomhedsdatabase.

De jobsøgere, som vi rådgiver i Konsulenthuset ballisager, får eksempelvis adgang til NN Markedsdata, hvor de kan søge efter branche, geografi osv.

Derudover findes der nogle alternativer til en database. Det kunne være:

 

 

NETVÆRK: DEN MEST BRUGTE REKRUTTERINGSKANAL I SMÅ PRIVATE VIRKSOMHEDER

Netværk. Netværk. Og ja, opslåede stillinger.

Hvis du søger job i de små private virksomheder, bør netværk være en lige så vigtig ingrediens i din jobsøgning som salt og peber på dit blødkogte æg. Mere end 2 ud af 3 af arbejdsgiverne i de mindre virksomheder kigger nemlig først og fremmest i deres netværk, når de skal ansætte nye medarbejdere.

Men netværk er ikke bare den mest brugte kanal i de mindre, private virksomheder – det er også den mest effektive. "Netværk" er nemlig den kanal, der ender med at skaffe dig jobbet hos 3 ud af 10 af arbejdsgiverne i små private firmaer.
Netværk kan dog ikke stå helt alene i den måling. Faktisk siger 3 ud af 10 af arbejdsgiverne også, at opslåede stillinger endte med at skaffe den seneste ansatte sin stilling, mens 46% siger, at de brugte opslåede stillinger ved deres seneste ansættelse.

 

Mit råd:

Sørg for at spille på flere tangenter. I 1 ud af 12 tilfælde er det f.eks. også uopfordrede ansøgninger (8%), der ender med at skaffe en ansøger jobbet i små private firmaer. Derudover bruger de i gns. 2,9 rekrutteringskanaler pr. ansættelse – så det skal du naturligvis også gøre i din jobsøgning.

sger du job i de sm virksomheder statestik

 

RING TIL VIRKSOMHEDEN: DU HAR 294 SEKUNDER

De mindre, private virksomheder har en tilbøjelighed til gerne at ville bruge lidt længere tid på de potentielle ansøgere, der griber deres smartphone.

Hvor et opkald gennemsnitligt bør tage 4 minutter og 18 sekunder i store private virksomheder, ligger gennemsnittet i de små private firmaer på 4 minutter og 54 sekunder – eller rundt regnet 0,49 gange den tid, det tager at koge et æg.

Tidsforskellen betyder ikke bare, at du har 36 sekunder længere at snakke i. Forskellen indikerer også, at små virksomheder simpelt hen er mere nysgerrige på at finde ud af, hvem du er, hvad du kan tilbyde, og hvordan du vil kunne gøre en stor forskel i deres lille forretning.

Og hvad er så vigtigt, når du ringer på opslåede stillinger?

 

 1. Stil spørgsmål, hvor svaret ikke fremgår af annoncen (67%)
 2. Lad dine spørgsmål afspejle, at du har sat dig ind i virksomheden (67%)
 3. Vis, at du er oprigtigt motiveret for at søge netop denne stilling (56%)

 

Generelt synes virksomheder – små som store - at det er en rigtig god idé, at du ringer på en opslået stilling – såfremt du har relevante spørgsmål.

Det er faktisk hele 9 ud af 10 virksomheder, der har den oplevelse (Kilde: Rekrutteringsanalysen 2012). 53% synes i øvrigt også, at uopfordrede opkald er en (rigtig) god idé.

Dette skal du huske når du ringer til virksomhederne.. 

 

ET KORT CV, EN LÆNGERE ANSØGNING OG EN STOR PERSONLIGHED

70% af de små private virksomheder foretrækker et CV på maks. 2 sider, mens det kun gælder 48% af de store private virksomheder. De små virksomheder har altså en klar præference for lidt kortere CV'er, end det er tilfældet hos de store private virksomheder.

Til gengæld må din ansøgning gerne være lidt længere. 34% af de små private virksomheder siger nemlig, at en ansøgning gerne må være maks. 1,5 eller 2 sider. Til sammenligning er det kun 21% af de store private virksomheder, der har en lige så stor forkærlighed for prosa i kandidaternes ansøgninger.

Små virksomheder er m.a.o. mere interesserede i din personlige, målrettede ansøgning og motivation for at søge hos netop dem end at læse om fortidens meritter, som de er nedfældet på dit CV.

Du kan få hjælp til dit CV her..  

 

SÆT DIG IND I VIRKSOMHEDEN!

Arbejdsgiverne i de mindre private virksomheder har dog et klokkeklart råd til deres ansøgere:

Sæt dig ind i den virksomhed, du søger hos!

Det sagde 68% af respondenterne fra små private virksomheder i Rekrutteringsanalysen 2016.

Og så er der i øvrigt tre generelle kernekompetencer, der er særligt attraktive og vigtige, når du søger mod de mindre private virksomheder (Kilde: Rekrutteringsanalysen 2015):

 

 1. Forandringsparathed (51%)
 2. Evnen til at forstå den samlede forretning (50%)
 3. Og evnen til at skabe relationer (47%)

 

BONUS-VIDEN: SÅDAN REKRUTTERER DE SMÅ VIRKSOMHEDER

6 ud af 10 små virksomheder (både offentlige og private) bruger slet ikke personlighedstests i deres rekruttering (Kilde. Rekrutteringsanalysen 2013)

83% af arbejdsgiverne i små private virksomheder trækker referencer på kommende medarbejdere. Til sammenligning er vi oppe på 95% i de store private virksomheder (Kilde: Rekrutteringanalysen 2016). Har du lunkne referencer er du m.a.o. bedre stillet i din jobsøgning hos de små virksomheder.

 

 

Overser du de små virksomheder i din jobsøgning? Så er du ikke den eneste.