Morten Ballisager | Direktør Konsulenthuset ballisager
TILMELD NYHEDSBREV

Sommerferie = Er jeg happy ?? Populær

Skrevet af Morten Ballisager | Direktør Konsulenthuset ballisager     16. Juli 2014     3487  

Jeg reviderer to gange om året min egen job-trivsel. Jul og sommerferie. Sommerferie-tjekket plejer at være rigtig godt, fordi jeg er i tilpas på afstand af ”den daglige drift”.

Hvad med dig – får du tid til at lave en plus/minus liste? Hvis der er mere minus end plus, så skal du videre. Ellers bliver du før eller siden en sur lømmel at være sammen med – formentlig både for dine kollegaer, familie og venner. Når minus er kommet i overtal er der nemlig en tendens til, at der bliver flere og flere ting, som du oplever fra øv-vinklen. Og når minus-spiralen tager til begynder man også at fokusere på de problemer andre skaber for én – det går under en lidet teknisk samlebetegnelse, nemlig brokrøvsmentalitet.

 

Du skal af hensyn til dig selv, dit omdømme, dine kollegaer og familie tage ansvar for din job-trivsel. Er der mere minus end plus på listen, så er det alene dit ansvar at bringe dig ud af den situation.

Artiklen fortsætter efter billedet

er jeg happy

 

Hvis dit nuværende job giver dig mere negativ end positiv energi, så er det på tide at iværksætte en af fire planer:

1. Gå i dialog med din chef og kom med konkrete forslag til ændringer i dit job. Ex: Hvis din manglende trivsel handler om manglende job/fritid balance og hvis privatøkonomien giver plads til det, så drøft mulighed for at gå ned i tid mod en tilsvarende løn-reduktion. Det tror jeg mange chefer vil være imødekommende for. 

Hvis ikke du kan se løsninger på manglende trivsel, men stadig er glad for din arbejdsplads, så er det også en mulighed at gå i dialog med chefen – måske kan chefen se mulighed for ændringer, der kan øge job-trivslen.

Ja ja, jeg ved godt, at der er chefer, der ikke kan finde ud af sådan en dialog – og jeg vil da også altid foreslå, at man selv kommer med konstruktive forslag fremfor et udefinerbart råb på hjælp. Hvis dine minusser handler om arbejdspladsen og du trænger til at komme væk, så kan du vælge en af to planer:

2. Akut exitplan, når du virkelig er kørt sur i dit job. Her er det muligt, at du er nødt til at gå på kompromis med løn, ansvar og køretid. Betragt dit næste job som en trædesten på vej hen mod det sublime job.

Dit næste job bliver måske ikke tip-top, men du er i så stor mis-trivsel, at det kan føre mange dårlige ting med sig, hvis ikke du sætter dig i førersædet for en effektiv forandring af nuværende situation. Du skal virkelig investere tid i din jobsøgning.

3. Exitplan – men på den lidt længere bane. Det er den beslutning de fleste træffer, når de er i job-mistrivsel. Og det er ofte en beslutning, der resulterer i absolut ingen ting for du har bare givet dig selv en forestilling om, at NU vil du have ændret på tingene – men det haster ikke. Ved du hvad – hvis ikke det haster bare en smule, så kommer der ikke til at ske noget som helst – jeg har set det SÅ tit.

4. Af alle de fire muligheder er den fjerde den mest lumske, for her tror du, at du er ved at gøre noget ved tingene, men i virkeligheden gør du nærmest ingenting – og da slet ikke det som et jobskifte kræver.

 

Og lad os lige få en ting på det rene – de færreste er så lækre, at de laver job-skifte med venstre hånd. Langt de fleste må igennem en længere ihærdig proces før det lykkes. Det er som med så mange andre ting – du bliver dygtigere og skarpere for hver gang du laver én jobsøgnings-handling. Mark Twain sagde de vise ord ”There is nothing training cannot fix”. Det gælder også for jobsøgning. Men først – lav lige dit plus/minus overblik.

 

God sommer.

 

 

 

Kommentarer  

#1 Jan Milo 19-07-2014 13:22
Helt overordnet tænker jeg, at vi er mange der har en alt for stor komfortzone og dermed for lang reaktionstid, når først krisen på jobbet indtræder.
Dernæst undervurderer jeg/vi at få et netværk; prøv at se LinkedIn; hvor er det tydeligt at tilgangen af medlemmer først kommer nu hvor krisen ER ankommet og hvem linker man op med? alle kollegerne i stedet for at finde nogle spændende mennesker i brancher man kunne se sig selv i, linker man op til sit eget spejlbilled.
Foredrag med bl.a. Natacha Friis Saxberg giver helt klart et billed af hvor langt bagud vi er i forhold til USA/Østen med at bruge sociale medier til at opbygge netværk.
PS kunne rigtig godt tænke mig at læse Moderne Jobsøgning og få inspiration her i agurketiden.
bedste hilsner
Jan Milo
Citater
#2 Jan Milo 20-07-2015 11:39
Så gik der sørme et helt år - og ja, det er en vigtig diskussion at tage med sig selv, nok allermest fordi man kan snyde sig selv et langt stykke ad vejen men aldrig sine omgivelser, hvis man ikke trives i jobbet.
Jeg tænker at det er vigtigt at man er meget aktiv omkring det at udvikle sit eget job, skabe sit jobindhold med evt. nye ansvarsområder og afstemme forventninger til en chef, der som du skriver måske ikke er den bedste retoriker i sådan en dialog?
Det er da en måde at blive mere tilfreds på, syntes jeg selv, fordi man bl.a. kan udrydde nogle af hullerne i osten ved selv at fjerne dem.
Og så vil jeg lige gentage den med forventningsafstemni ng; jeg hader chefer der sådan lige i forbifarten siger "jeg kunne tænke mig eller jeg forestiller mig " uden at blive meget mere konkrete - den arketype chef skal fastholdes i en konkretisering og forventningsafstemning.
venlige hilsner
Jan Milo
Citater

Tilføj kommentar

Sikkerhedskode
Opdatér


Af hensyn til dig selv, dit omdømme, dine kollegaer og familie er det vigtigt tage ansvar for din job-trivsel