Henrik Nielsen
TILMELD NYHEDSBREV
Blog Jobsøgning Henrik Nielsen Det at være jobsøgende - om brancheskift

Det at være jobsøgende - om brancheskift Populær

Skrevet af Henrik Nielsen     11. August 2013     13002  

For at kunne forstå, hvor vanskelig et brancheskift kan være har jeg valgt at indlede dette blogindlæg med min egen indgang til konsulentbranchen. En ikke nem vej, men sådan et skifte tager tid og koster kræfter.

Kræfter, som jeg ikke har fortrudt et sekund at have brugt.
Som jeg var inde på i mit første blogindlæg, så er det ikke bare lige sådan at foretage et brancheskift. Jeg havde længe haft i tankerne, at skal det være, så skal det være nu. Har du også sådanne tanker – så læs endelig videre.

 

Nu skulle jeg selv

Det var henved 20 år siden, jeg sidst havde skrevet en ansøgning – på trods af, at jeg havde været leder og set mange rigtig gode ansøgninger og CV'er. Nu skulle jeg selv til det, da jeg blev ledig i 2009. Og det var ikke nemt – ej heller at få foden indenfor i en branche i vækst, men hvor jeg ikke ligesom havde noget direkte erhvervserfaring at trække på.

 

Plads til selvransagelse
Noget måtte der ske – og gerne hurtigt. Jeg tog skeen i egen hånd og begyndte at finde mine stærke og svage sider og skrive dem ned. Hold da op, hvor det gav plads til selvransagelse! Det var rigtig godt at få på plads – nu kunne jeg komme videre. Jeg researchede dernæst en række virksomheder – både offentlige og private – besøgte dem og videregav min uopfordrede ansøgning og begyndte at skaffe mig et netværk.

 

LinkedIn gav motivation til det videre forløb
Samtidig tog jeg Den Grundlæggende Lederuddannelse og fik på den måde annonceret LinkedIn. På det tidspunkt havde jeg den grundholdning, at de der sociale medier skulle jeg passe på. De tog tid og gav ingenting. Omvendt nu var jeg i gang med at reformere mig selv – foretage brancheskift, så hvorfor ikke kigge på det der medie – LinkedIn. Og jeg må sige – jeg måtte bide i det sure ærme og erkende, at her var et medie, der tog én alvorligt og gav plads og mulighed for at komme af med sit budskab – uden at det blev høvlet ned af dårlige kommentarer. I dag er jeg superglad for LinkedIn og bruger meget tid her – det har givet mig netværk, viden, erfaring, jobs og en masse rigtig gode forbindelser.

 

Et lykketræf var startskuddet
Nu var det så op til mig selv, at få foden rigtig indenfor i konsulentbranchen. Ved et lykketræf kom jeg i et vejledningsforløb hos en 2. aktør. Uden at jeg skal komme alt for meget ind på starten af forløbet, så blev det hurtigt klart for mig, at hvis ikke der kom "andre boller på suppen", så var jeg ikke der længe. Gudskelov var jeg ikke den eneste med den holdning – og hurtigt var vi nogle stykker, der ville mere.
Vi dannede en workshop-gruppe omkring CV'er og ansøgninger, og det viste sig hurtigt, at der var meget mere gods i de personer, der valgte at gå med os. Vi ville gå langt – rigtig langt for at komme i arbejde. Faktisk blev det til gruppen – osdervilarbejde.nu.
Jeg blev tovholder for gruppen – og skulle dermed referere til den daglige leder, der samtidig havde fået øjnene op for mine ledelses- og undervisningskompetencer. Jeg blev tilbudt en praktikplads – i første omgang på 4 uger – det blev senere til yderligere 4 uger plus en masse interessetimer. Udover at lede gruppen underviste jeg andre ledige i jobsøgningens finurligheder, da jeg jo tidligere har været leder og dermed kender virksomhedernes ønsker og krav til CV og ansøgninger.
Gruppen blev en succes – der blev lavet en hjemmeside, hvor arbejdsgivere kunne klikke sig ind og finde deres nye medarbejder. Vi kom i lokalradio og lokaltv, der kom streamers på bilerne osv. osv. Det blev en succes.........
Denne enestående chance jeg fik til at bevise mit værd og kompetener gjorde, at jeg nu følte at være på rette vej. Jeg havde fået nogle rigtig gode kontakter og netværk, der skulle bringe mig videre.

 

Lyset for enden af tunnelen
Og som sagt, så gjort. Jeg gik straks i gang med at opsøge kontakterne og virksomhederne – i begyndelsen med en vis skepsis, der dog hurtigt blev bragt til skamme. Via et løntilskudsjob hos en anden 2.aktør og derefter fast job fik jeg for alvor foden indenfor. Nu gjaldt det bare om at holde tungen lige i munden og være up to date med, hvad virksomhederne kom med af jobåbninger – og derved kunne matche de lediges ønsker.

 

Hvorfor et brancheskift?
Nu stiller du sikkert spørgsmålet – hvorfor skiftede du branche fra detail til konsulentvirksomhed? Det gjorde jeg fordi jeg opdagede, at jeg kunne opnå meget mere med min viden og erfaring fra virksomhederne på denne måde, end ved at være butikschef. Jeg kan hjælpe flere ledige i arbejde og vise dem vejen samtidig med, at jeg coacher dem til at forstå vigtigheden af at komme videre. Ikke dermed sagt, at de også skal skifte branche, men at de får rettet CV og ansøgning til, så de matcher de jobs og de virksomheder de søger ind i.
Derfor foretog jeg brancheskiftet – og jeg har ikke fortrudt.

 

Hvad med dig?

Hvis du også går og overvejer en brancheskift, så vær opmærksom på følgende:


Gør dig klart, hvorfor du vil skifte og hvad et evt. skifte kan give dig
Hvad byder du selv ind med af faglige, sociale og personlige kompetencer,
Hvad vil det kræve af mig selv
Har branchen brug for mig

 

Kan du svare på ovennævnte ud fra dine egne betragtninger omkring skiftet, så er du allerede langt. Så gælder det bare om at klø på – tro mig, det kan lykkes!

Brancheskift er svært. En personlig beretning om det svære brancheskift