Halfdan Timm
TILMELD NYHEDSBREV
Blog Jobsøgning Halfdan Timm Nyuddannet: 4 Jobsøgningsfejl du ikke skal begå som nyuddannet

Nyuddannet: 4 Jobsøgningsfejl du ikke skal begå som nyuddannet Populær

Skrevet af Halfdan Timm     28. Februar 2017     5819  

Jobsgning studerende lilleAt gå fra et liv som studerende til arbejdsløs er en mærkelig situation at stå i. Dette bliver særligt svært fordi, at man ligesom med meget andet, skal 'lære' at søge job – og det er noget, kun få uddannelsesinstitutioner i Danmark hjælper med. At skulle finde sit første fuldtidsjobs er noget helt andet end et lande et studiejob.

Her mine bedste tips til nyledige: 

 

1: Afvis ikke tanken om efteruddannelse – selv hvis du er nyuddannet

Dette første punkt her kan måske lyde mærkeligt, men det første man ikke skal gøre, hvis man gerne vil lande et job hurtigt som nyuddannet, er helt at afvise tanken om, at man muligvis har brug for endnu mere uddannelse i form af efteruddannelse.

Man fristes nok til at tænke, hvorfor behøver man det, når man lige har gennemført en uddannelse? Her er svaret dog nok, at efterspørgslen på arbejdsmarkedet har ændret sig siden man startede på sin uddannelse, eller også efterspørges en række kvalifikationer, som ens uddannelse ikke har omfavnet. Dette kan for eksempel være øgede IT-kompetencer.

Ifølge World Economic Forum vil 65% af alle børn der starter i folkeskolen rent globalt, komme til at bestride jobs, som ikke er skabt endnu. Det er jeg selv et eksempel på, da digital markedsføring ikke eksisterede for få år siden, men i dag er det som bekendt en sand vækstbranche. Man kunne derfor ikke uddanne sig inden for dette felt for ti år siden, men jobsene er her i dag.

Du kan i øvrigt stadig ikke rigtigt uddanne dig inden for emnet udover private kurser – det bidrager til at øge spændet mellem udbud og efterspørgsel til gode for dem, der kan marketing.

Dette gælder desuden for alle jobsøgende, uanset om man har en kort, lang eller ingen uddannelse. Når der er høj vækst i en given branche, skaber det ofte jobs på alle uddannelsesmæssige niveauer, og derfor vil der i nyopstartede virksomheder som denne være efterspørgsel efter både faglært og ufaglært arbejdskraft.

Jeg kender selv mange nyuddannede som har fået et job inden for digital marketing efter at have taget et seks ugers kursus i faget. Man bør derfor som nyuddannet ikke afvise, at man har brug for efteruddannelse eller opkvalificering. Man bør i stedet opfatte det som om, at man får de sidste værktøjer, der skal til for at man kan komme i arbejde. Det positive er dog, at man som dagpengemodtager, ofte kan få mange af disse kurser betalt af sin a-kasse.

 

2: Stir dig ikke blind på en given branche – søg bredt fra starten

I forlængelse af punktet ovenfor er det vigtigt, at man som nyuddannet ikke stirrer sig blind på en given branche eller måske en given virksomhed. Ens kvalifikationer og kompetencer er ikke statiske og kan sagtens bruges i mange forskellige brancher og ikke mindst industrier. Hvis man har en drøm om, at man gerne vil arbejde for en bestemt virksomhed eller med et bestemt emne, bør man overveje at søge bredt, så man hurtigere kan komme til at udvikle sine faglige kompetencer.

Dette er langt hen ad vejen den bedste måde at få opfyldt sine langsigtede faglige ambitioner på, sammenlignet med, hvis man overvejende målretter sin jobsøgningsindsats imod meget snævre brancher eller endda bestemte virksomheder.

 

Artiklen fortsætter efter billedet 

Nyuddannet- 4 Jobsgningsfejl du ikke skal beg som nyuddannet

 

3: Sørg for at holde dig aktiv – det øger dit energiniveau og din kreativitet

En tredje ting som er vigtig, når man går ledig er at holde sig aktiv. Som det er nævnt i øvrige indlæg her på siden, kan man nemt komme til at føle sig både deprimeret og isoleret, når man går ledig. Netop derfor er det afgørende, at man sørger for at holde sig fysisk aktiv. Dette har flere positive følger for din jobsøgning. For det første giver det dig noget andet at fokusere på end din jobsøgning, og giver dig en mulighed for at komme ud og få en succesoplevelse. Men derudover så giver øget fysisk aktivitet også en større følelse af både selvtillid og ikke mindst lykke. og udover at dette kan bidrage til at du ikke falder ned i et hul og føler dig deprimeret så smitter både selvtilliden og glæden af på din kreativitet og dermed også dine jobansøgninger. Man kan derfor med god grund gøre mere ud af at holde sig sund, end man ellers har gjort ved at fokusere på sin kost og eventuelt supplere med naturlægemidler eller vitamintilskud, hvis man vil have ekstra energi og overskud.

 

4: Vent aldrig med at søge job – det bliver ikke lettere om 3 måneder

Den fjerde og sidste fejl som man ikke skal begå som nyuddannet er at starte langsomt ud med at søge job. Som før nævnt er det at søge job noget man skal lære og i starten, vil man selvfølgelig lave en række fejl i sin jobsøgning. Dog kan det være fristende at tage det med ro efter at have afsluttet sin uddannelse, hvilket kan have været opslidende, men her er det vigtigt at huske på at man næppe bliver mere eftertragtet efter et halvt års ledighed. Derfor gælder det virkelig om at tage sin jobansøgning alvorligt fra første dag, også selvom at man befinder sig i en uvant situation.

 

 

Fra studerende til arbejdsløs er svært. I denne artikel får du 4 Jobsøgnings tips til nyuddannet.