Halfdan Timm
TILMELD NYHEDSBREV
Blog Jobsøgning Halfdan Timm Alt det rundt om jobsamtalen

Alt det rundt om jobsamtalen Populær

Skrevet af Halfdan Timm     25. November 2016     1852  

job pkldning lilleYes, du gjorde det – du fik skrevet en ansøgning, som fik dig til en jobsamtale! Det er første skridt i den rigtige retning.
Når du sidder som jobsøgende, kan det være en et lys i mørket, når du bliver kaldt til samtale på en ansøgning, du har sendt.

Det handler selvfølgelig om, at du har skrevet en god ansøgning, men ofte kan det føles lidt som et held, at du gik videre. Og det er rent faktisk ofte en tilfældighed og et sammentræf, at man netop sender en ansøgning, hvor man skiller sig ud fra mængden og har præcis det, som virksomheden kigger efter i tilstrækkelig grad.

Derudover handler det om, hvem der læser din ansøgning – en slags ansøgning kan virke appellerende på nogen, mens den på andre virker stik modsat. Herudover vil man i forskellige brancher lægge vægt på forskellige slags ansøgninger. En ansøgning til en stilling som designer må godt være lidt nytænkende i modsætning til ansøgningen til en stilling som advokat, hvor der lægges vægt på din evne til at formulere dig formelt på skrift, vedhæfte alle de nødvendige dokumenter og i øvrigt "forstå arbejdsgangene".

Ligesom med ansøgningen, så vil der også være andre faktorer, der spiller ind, og som differentierer sig i forhold til, hvilket slags job du søger. Herudover er der helt generelle forholdsholdsregler, du skal tage dig forud for en jobsamtale. Vi har lavet en lille guide over de vigtigste ting:

 

Artiklen fortsætter efter billedet 

CASTLE 1 

 

Din påklædning

Din påklædning og fremtoning til jobsamtalen betyder mere, end du tror. Med ansøgningen har virksomheden fundet ud af, at du har det, som skal til rent fagligt, men noget der betyder lige så meget er kemien, din personlighed og din fremtoning.

For det første betyder din påklædning noget for den måde, du fører dig frem på, og hvordan du føler dig tilpas til samtalen. Der er noget tøj, som gør dig mere selvsikker, fordi du ved, at du ser godt ud i det, du virker ambitiøs, selvsikker eller lign. Derimod vil det skinne igennem, hvis du har noget tøj på, som du ikke føler dig godt tilpas i. Det kan tage noget af dit fokus fra selve samtalen. Hvis du ikke har et godt sæt tøj, så overvej enten at låne det af en ven eller nødlåne pengene til at købe et. Hvis du får jobbet, er renterne en god investering for dig. Se også mit tidligere indlæg på Jobfisk om, hvad der gjorde forskellen hos en række ansøgere.

Ligeledes skal påklædningen matche virksomheden. Hvis du er tvivl, så kig på billederne på deres hjemmeside – måske du kan få en fornemmelse her. Du kan også ringe til receptionisten i virksomheden, og forhøre dig, der er en eventuel dresscode i virksomheden. Ved at klæde dig som om, du er på samme niveau, som lige dem, du bliver interviewet af, viser du, at du passer ind og har situationsfornemmelse. Derudover har folk også en tendens til bedre at kunne lide dem, de ligner. Er du stadigvæk i tvivl, så klæd dig klassisk med en skjorte og et par pæne bukser, eller i et smart men klassisk buksesæt. Undgå for prangende smykker og accessoires, der kan tage fokus væk fra din person.

Dog alt med måde – det er fint at skille sig ud og vise noget personlighed igennem påklædningen, og skal du til en jobsamtale i en kreativ branche, så må du gerne vise, at du er med på moden og har sans for detaljerne, ligesom du måske ikke skal troppe op i et jakkesæt til en samtale som servicemedarbejder på Mc Donald.


Vær professionel, uanset hvilket job du søger

Har du prøvet at være jobsøgende i længere tid, så ved du også, at du af og til er nødsaget til at søge jobs, som du måske er mindre interesserede i end andre. Nogle gange kan du være påbudt at søge et vist antal jobs, og derfor ansøger du om nogle jobs, som langt fra altid opfylder de krav, du har til en jobposition. Det kan også være, at du har brug for at få genoptjent retten til dagpenge, eller du i en periode har brug for at tage et midlertidigt job for at tjene nogle ekstra penge. Uanset hvad, så vil det altid være en god øvelse at tage til en samtale, og du bør derfor gå til alle dine jobsamtaler med lige stor professionalisme.

Det åbenlyse er selvfølgelig at have forberedt dig til samtalen i form af, at du har lavet research på virksomheden og den jobstilling, du er til samtale til. Derudover at du kommer til samtalen rettidigt, har klædt dig pænt på, giver hånd og har de nødvendige papirer med.

Danmark er ikke så forfærdelig stor, og ofte er alle forbundet indenfor mindst 6 led. Dvs. at din kommende arbejdsgiver kan være fætter til den person, du er kaldt til samtale hos, vedrørende et job på en burgerrestaurant på Amager. Måske du vælger at takke nej til det job, men gør du det på en ordentlig måde, har du efterladt et meget bedre indtryk i tilfælde af, at du på et senere tidspunkt støder på personen, eller en person i dennes netværk. Derudover kan et job, som du umiddelbart ikke er interesseret i, udvikle sig til noget mere. Virksomheder vokser, og har du først efterladt et godt indtryk gennem en jobsamtale eller et midlertidigt arbejde, kan det åbne døre for dig senere hen. Mange brancher er en lille verden. Selv hvis du søger fordi du skal, så gør det ordentligt. Et eksempel på dette er jura og advokater. Der er under 5.000 advokater i Danmark og i de store byer, kender de fleste hinanden. Søger du flere steder, kan du godt regne med, at advokaterne forhører sig indbyrdes – især hvis du kommer fra en stilling i en anden advokatvirksomhed. Det gælder også på tværs af brancher – du kan søge hos en advokat i én given branche og en helt anden; men kender de hinanden, vil de spørge alligevel.

Ifølge tal fra Djøf, får 16% job gennem deres netværk. Derudover bliver 16% headhuntet til deres nye job. Ofte har virksomhederne rekrutteringsfirmaer til at sidde og headhunte potentielle kandidater, men det handler også om at gøre sig bemærket i sit netværk og udvide sit netværk. Headhunterne kigger i deres eget netværk efter kandidater, men kigger også i deres netværks kontakter. Så jo flere steder, du er repræsenteret, jo bedre.

 

Læs flere indlæg fra Halfdan Timm her 

 

Artiklen er sponsoreret 

 

Din påklædning og fremtoning til jobsamtalen betyder mere end du tror, Påklædningen skal matche virksomheden du skal til jobsamtale i. Vær proffesionel uanset hvilket job du søger. Blogindlæg af Halfdann Timm