Gæsteblogger
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Blog Gæsteblogger (Ikke) at ønske sig et job

(Ikke) at ønske sig et job Populær

Skrevet af Gæsteblogger     04. April 2018     3487  

Ikke at nske sig et job lilleSamfundet har en holdning til, at man som ledig skal ønske sig et job og hurtigst muligt finde et og bidrage til samfundet igen. Men for nogle ledige kan ønsket eller drømmen om et job være fjern.

Det så jeg i forbindelse med empiri indsamlingen til mit speciale – der var nemlig ikke nogle ledige, som ønskede sig et job, da de fik lov til at drømme og fantasere frit.

Og hvorfor ikke ønske sig et job? Som et svar på spørgsmålet kan Abraham Maslows behovspyramide komme med nogle forklaringer. Maslow benyttede menneskets behovsstruktur til at forklare dynamikken bag personens handlinger. Behovspyramiden illustrerer, at man bliver nød til at bygge et stabilt fundament, før man kan forfølge de højere behov i pyramiden.

at nkse sig et job pyramide 1Pyramiden har 5 niveauer, som ses på figuren. Behovene er ikke trinvise, men derimod elementer som eksisterer side om side. Behovene har stor betydning, men også individuel forskellig betydning.

Når man er ledig, kan man få økonomiske ydelser fra staten, såsom dagpenge og kontanthjælp. Denne økonomiske ydelse er med til at dække lediges grundlæggende behov for mad, vand og tag over hovedet – som er de mest basale behov i pyramiden. Dette er en sikring af de ledige, selv om der stadig er økonomisk usikkerhed forbundet med at være ledig, eksempelvis i form af om pengene slår til eller om man bliver nødt til at flytte. Sikkerheden påvirkes dermed på mange måder ved ledighed.

At de ledige selv ikke betragtes som en ressource (lediges egen oplevelse fra min empiri) påvirker de sociale behov, sammen med det at stå uden for arbejdsmarkedet. Ved at stå uden for arbejdsmarkedet har man ikke et tilhørsforhold til en gruppe eller en arbejdsplads – noget man måske har haft før.

Artiklen fortsætter efter billedet 

Ikke at nske sig et job

at nske sig et job pyramide 2

I dag er der en tendens til, at Maslows behovspyramide er vendt på hovedet, således at det er de øverste niveauer som selvrealisering og egobehov, der i stigende grad søges opfyldt. Man skal realisere sig selv, ens identitet er forbundet med ens arbejde og man skal anvende sine kompetencer.

I mit speciales empiri kommer de ledige med refleksioner over at få dækket de tre mest basale behov, den nederste del af pyramiden. Det er noget, som fylder en del hos de ledige, og dermed kan det være med til at skubbe ønsket om et job og selvrealisering lidt i baggrunden, fordi andre behov skal opfyldes først. Hvis ikke de grundlæggende behov opfyldes, så står pyramiden på en spids og er dermed nem at tippe, og drømmen om et job bliver fjern.

For nogle ledige vil fokus være på at få de mest basale behov opfyldt – og dermed skubbes drømmen om et job lidt længere væk. Dog skal man som ledig huske, at når man får et job, kan det sikre ens eksistensgrundlag og de nederste dele af pyramiden samtidig med, at man kan opleve at få opfyldt pyramidens højere niveauer om eksempelvis selvrealisering igennem jobbet. Det er vigtigt, at man som ledig tænker over de her ting, så man kan få en god ledighedsperiode og også kan drømme om et job og i sidste ende få et job.

 

 

Anita GstebloggerAnita V. Køldal, 25 år. Cand.mag i pædagogik & uddannelsesstudier og arbejdslivsstudier fra Roskilde Universitet.

Har i efteråret 2017 skrevet speciale om: "Den gode ledighed – når vi helt selv bestemmer", hvor der tages udgangspunkt i lediges erfaringer, oplevelser og drømme om Den gode ledighed.

Frivillig ungerådgiver i headspace Roskilde, nyuddannet og pt. jobsøgende.

LinkedIn: Anita Køldal, https://dk.linkedin.com/in/anitakøldal 
Mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

 

 

En ulykke kommer sjældent alene. Det gælder også når man bliver ledig, også kan det være nødvendig at tænke ud af boksen for at godt komme videre. - Læs mere her

 

 

For nogle ledige kan ønsket eller drømmen om et job være fjern.