Gæsteblogger
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Blog Gæsteblogger Den gode ledighed - når vi helt selv bestemmer

Den gode ledighed - når vi helt selv bestemmer Populær

Skrevet af Gæsteblogger     15. Januar 2018     3076  

Den gode ledighed lilleHvad drømmer du om, at din ledighedsperiode skal indeholde? Hvis du kunne drømme frit og helt selv bestemme?

Det har ledige fra et frivilligt netværk for ledige ved navn Ledige med Drive i Roskilde været med til at svare på

(se evt. http://www.insp.dk/lmd/). Dette var i forbindelse med mit speciale. De ledige digtede sammen en historie ved at sige en sætning hver til historien. Historien er en metafor for Den gode ledighed.

 

den gode ledighed historieHer er historien:

"Der var engang en grøn mus, der var ude og flyve i luftballon. Han har det rigtig svært, for han har kæmpet med højdeskræk.

Men så var han så heldig at i luftballonen, så var der en papegøje og den var helt vildt god til at flyve i luftballon.
Så den lille grønne mus var faktisk ikke så bange for sin højdeskræk.
Og den grønne mus spurgte, hvor er du fra, og så udbrød Papegøjen: (synges) "Jeg er en papegøje fra Amerika".
Så siger den grønne mus: øj det dejligt, jeg kan flyve alene rundt uden at være bange for min højdeskræk. Så sagde papegøjen: det er dejligt du er kommet så lang, men vi kan sagtens flyve sammen. Og fra den dag af var papegøjen og den lille grønne mus bedste venner og fløj sammen" (fra specialet: Den gode ledighed – når vi helt selv bestemmer. Anita Køldal, 2017).

Historien bliver et eventyr om den grønne mus, som er ude på en rejse i luftballonen. Det kan sammenlignes med den dannelsesrejse, de ledige er ude på. En rejse, hvor det handler om at flytte sig og bevæge sig. Samtidig handler rejsen om at overvinde udfordringer, lære noget nyt om sig selv og afprøve egne kompetencer. Det gør den grønne mus ved, at den overvinder sin højdeskræk og lærer noget nyt om sig selv og egne evner. Den gode ledighed indeholder også et socialt element. Man skal være sammen med andre, gerne ligesindede, og hjælpe hinanden, som papegøjen hjælper musen med at overvinde sin højdeskræk.

Det er en flot fortælling og en metafor for de lediges situation. Samtidig viser den, at mange ledige drømmer om at rejse væk eller i hvert fald at have muligheden. Væk fra jobcentret med regler og krav og rejse væk og være frie. Når man er ledig, fylder jobcentret og jobsøgning meget i ens bevidsthed, men ved at drømme sig væk, kan det forsvinde et øjeblik.

Artiklen fortsætter efter billedet 

Den gode ledighed

Historien viser også, at netværk og at være sammen med andre er meget vigtigt. Man kan godt blive ensom, når man er ledig og svæver rundt alene højt oppe i en luftballon. Derfor er de ledige, som digter historien, meget glade for netværket Ledige med Drive, da det giver dem nogle muligheder for at møde ligesindede, altså andre ledige. På den måde kan de dele oplevelser og hjælpe hinanden, så de har mulighed for at undgå ensomhed, mens de er ledige. Det giver dem også en struktur og noget at stå op til ved at komme i netværket. Derudover kan de ledige få lov at prøve egne kompetencer af, ved fx at holde et oplæg for de andre i Ledige med Drive eller arrangere et virksomhedsbesøg.

 

Kort sagt er Den gode ledighed ifølge de ledige fra Ledige med Drive:

  1. At rejse – at flytte og bevæge sig.
  2. At være sammen med andre.
  3. At lære nye ting.
  4. At afprøve kompetencer.

 

 

Hvor lærer man egentlig at være ledig? og hvilke kompetencer skal der egentlig til? - Læs mere her

 

Anita GstebloggerAnita V. Køldal, 25 år. Cand.mag i pædagogik & uddannelsesstudier og arbejdslivsstudier fra Roskilde Universitet.

Har i efteråret 2017 skrevet speciale om: "Den gode ledighed – når vi helt selv bestemmer", hvor der tages udgangspunkt i lediges erfaringer, oplevelser og drømme om Den gode ledighed.

Frivillig ungerådgiver i headspace Roskilde, nyuddannet og pt. jobsøgende.

LinkedIn: Anita Køldal, https://dk.linkedin.com/in/anitakøldal 
Mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

 

 

Hvad drømmer du om, at din ledighedsperiode skal indeholde?