Jeg er helt overbevist om, at det bedste, du kan gøre for dig selv, er at få en buddy. Uanset hvilken situation du befinder dig i. Jeg har talt med ledige, frivillige, topchefer og mange andre, hvor min anbefaling til dem var at få en buddy.
Derfor fik jeg en buddy
Jeg gik rundt og var lidt desillusioneret. I to år havde jeg haft både job og egen virksomhed, og det kunne ikke blive ved med at gå. Jeg kørte mig selv for hårdt, og det gik både ud over mig selv og forholdet til både nære og fjerne relationer.
Gåde råd var ikke bare for dyre. Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle få dem fra. Så jeg kontaktede hende, jeg synes, er Danmarks dygtigste og sejeste person, nemlig fremtidsforskeren Anne Skare Nielsen
Hun bemærkede hurtigt, at jeg var lidt ensom med mine tanker. Ikke at jeg er ensom som person, men at jeg ikke har nogen relationer, hvor det er helt oplagt at nørde om min faglige og personlige udvikling, og hvor den anden føler et medansvar for samtalen.
Så jeg manglede ikke et konkret råd. Jeg manglede en bestemt relation.
Man kan selvfølgelig tale med sin ægtefælle om det, hvilket folk typisk gør, men man skal jo også huske, at man er ægtefæller, og det er den primære relation. En ægtefælle kender jo også én særdeles godt, og der kan det være svært at komme med helt nye perspektiver.
Jeg skulle i stedet have en buddy, som også er det, Anne Skare Nielsen bruger. Hendes hedder Henrik, og min buddy kom hurtigt til at hedde Nadia.
Hvad er en buddy?
En buddy er ikke en coach, mentor eller psykolog. Det er en venskabelig sparringspartner. Relationen er ligeværdig, og vi skiftes til at være i fokus. Min buddy er ansvarlig for at hjælpe mig med min udvikling på samme måde, som jeg er ansvarlig ift. hendes. Og vi vil hinanden det bedste.
Når vi mødes er det formålet at samle op siden sidst og vende tingene på skift og selvfølgelig lave nogle konkrete planer for fremtiden. Det er selvfølgelig også oplagt at skrive og ringes ved imellem møderne. Det kan vi fx gøre, fordi vi er spændt på noget konkret, som den anden skulle gøre, eller hvis vi bare vil dele en succes med én, der har været en del af den. Her er der ingen angst for at blære sig eller fejle – det hele er en del af vores relation og arbejdet frem mod målene.
Siden jeg har fået en buddy, har der bestemt været meget at fejre for os begge. Det er ligefrem så meget, at det er svært at sige, at det er et tilfælde. For selvom jeg ikke direkte gør noget for min buddy, så giver samtalerne fokus, som vi kan handle ud fra. Disse handlinger skaber resultater – og ønsker om nye mål.
Også noget for dig
Min buddy og jeg er begge selvstændige, så det giver selvfølgelig et ekstra behov for at vende tingene, da vi hverken har kolleger eller ledelse. Men jeg er helt overbevist om, at alle lønmodtagere, ledige, ledere og andre kan få noget meget værdifuldt ud af at have en buddy, uanset om du vil blive i dit job eller situation resten af livet, eller hvis du vil opnå noget andet.
Vil du fx gerne videre i karrieren, så duer det jo ikke, at du kun spare med din kollega, da du sikkert mister relationen til vedkommende, når du er kommet videre – og derudover taler de færreste jo med deres kollega om, at de vil have et andet job.
Er du leder, vil du ofte opleve ensomhed, da du ikke kan spare ligeværdigt med nogle, du har magt over. De fleste læsser så af på konen eller manden, men jeg tror ikke, at det er hele vejen frem. Jeg talte for nylig med en topchef, der direkte holdt informationer om tunge tider fra konen, da han ikke ville gøre hende bekymret.
Hvis du er ledig, så har du i mindst lige så høj grad brug for én at sparre med. Det behøver ikke være en anden ledig, og du kan også sagtens give den anden person noget, for det er relationen, der er afgørende og ikke den enkeltes jobstatus. Du har ikke færre kompetencer, fordi du ikke har et job pt.
Hvordan finder man en buddy?
Jeg er ikke tvivl om, at der nok skal være nogen, der laver en form for buddy-dating-service på et tidspunkt. Men jeg er ret sikker på, at du kan finde én i dit nuværende netværk eller opsøge én i et nyt netværk. Det vigtigste er, at I skal have tillid til hinanden, så man også kan sige noget, som ikke altid er sjovt (det som venner og familie sjældent vil sige), men som er vigtigt, hvis du skal videre.
Anne Skare Nielsen og hendes team har lavet hele forarbejdet til, hvordan det kan bruges optimalt. Du kan se mere om det og høre hende fortælle om buddy-systemet her http://www.zooon.dk/?page_id=109
Indtil videre har min buddy og jeg ikke gjort brug af selve ZOOON-systemet, men vi kan allerede se effekterne af de indledende manøvrer, så mon ikke også, vi skal denne vej. Dette er ikke et reklameindslag, for man behøver ikke andet end denne viden for at komme i gang, og faktisk kan du ikke købe noget på siden.
Min buddys og mit næste skridt er at lave et større projekt sammen, for det er måske den bedste måde at lære hinanden at kende og udnytte den gode relation. Men start med at skabe relationen, så er du allerede godt på vej.
Jeg vil ønske dig og din kommende buddy rigtig god fornøjelse med det hele.
Af Tommy Krabbe
Tommy Krabbe er forfatter, foredragsholder og verdens mest muskuløse mand med spaghettiarme. Han brænder for at give virksomheder, organisationer og enkeltpersoner en hverdag med mere mening og mindre bøvl. Det formidler han i foredrag, workshops og kurser med humor, power og pointer – og aldrig ved hjælp af PowerPoint.
Læs mere om Tommy her: www.tommykrabbe.dk