Finn Larsen | Ejer, coach & konsulent, Receptor
TILMELD NYHEDSBREV

Soldaten der kom ind fra kulden... Populær

Skrevet af Finn Larsen | Ejer, coach & konsulent, Receptor     19. Februar 2014     4849  

En fortælling om, hvor vigtigt det er at forberede sig til jobsamtalen.

 

Indtil for nylig har man i Det Danske Forsvar, besat ledige stillinger med folk, som blev "givet" jobbet. Men som med så meget andet, skal der ske fornyelse, og Forsvaret er derfor begyndt at opslå ledige stillinger.
Det var netop derfor, at Lars Thomsen ringede til mig hos Receptor.

 

Den første samtale

I en alder af 41 år har Lars for første gang nogensinde søgt et job, og nu er han blevet inviteret til samtale. Stillingen hører under den enhed i forsvaret, som altid har ligget øverst på hans ønskeliste. Han ved, at mindst én af hans officerskolleger også har søgt og ligeledes er indkaldt til samtale.
Lars' baggrund er i øvrigt, at han loyalt og ansvarsfuldt har løst de opgaver, der har været givet. Forsvaret har været hele hans professionelle liv og han er en loyal og afholdt officer.

 

Forberedelsen

Lars kontakter mig fordi han aldrig har været til en reel jobsamtale før, og trods mange år som leder og personaleansvarlig er han usikker på, hvad han kan vente.
Efter den indledende telefonsamtale mødes vi.
Vi taler om spørgeteknikker, præsentations-/elevatortale, arbejder med svar på "farlige" spørgsmål, og taler om, hvornår kropssproget virker positivt, ærligt og nysgerrigt, om de andre mødedeltagere, om hvad Lars eventuelt kan spørge om – og hvordan det kan gøres, vi taler også om mail-korrespondance før og efter samtalen.

 

God forberedelse giver ro og overblik

Halvanden times forberedelse har givet Lars den ro, der skal til, for at han kan fremstå som den bedste version af sig selv. Det påvirker ikke blot organisationens indtryk af Lars, men på grund af de velovervejede og velplacerede svar og spørgsmål, er Lars helt afklaret med, hvordan forløbet bliver efter samtalen.
Lars er en begavet mand med kvalifikationerne i orden, og efter vores møde, er han blevet endnu skarpere på mødestrategien, og på, hvad der giver mening at fortælle – og mest af alt – Lars føler sig særdeles godt forberedt.

 

Lars fik jobbet

Eftersom jeg vælger, at skrive om historien, er det næsten indlysende, at Lars fik tilbudt jobbet. Men selvom han ikke havde "vundet" stillingen, ville han stadig have fået det med sig, at han i en eller anden grad, ville kunne forberede sig til næste jobsamtale på egen hånd.

 

Hvad kan du selv gøre

Har du ikke råd til at gå i dialog med en professionel karriererådgiver, så tal med en god ven – tal med dig selv – læs om "jobsamtalen" på nettet. Bare gør noget. Alt for ofte møder kandidater til jobsamtale, uden papirer, uden forberedte spørgsmål, uden at vide, hvem de skal møde og uden at have overvejet, hvilke spørgsmål, de selv bliver stillet. Når det sker – så har det ikke blot været en unødigt stressende oplevelse, kandidaten har også forspildt en enestående chance og vil efter al sandsynlighed ryge ud i kulden.

 

Moralen er:

Vores gode officer, fik ikke bare tilbudt stillingen. Han blev også tilbudt den foran kollegaen, som skulle det vise sig – var blevet bedt om at søge stillingen af chefen på det nye tjenestested.
Og så er vi tilbage ved overskriften "Soldaten der kom ind fra kulden". I min optik vil det være rimeligt, at antage at kollegaen nærmest var placeret i stillingen, inden den blev slået op. Det vidste Lars bare ikke, og han valgte at tage samtalen yderst alvorligt.
Hvad nu, hvis kollegaen ikke havde taget noget for givet, og havde forberedt sig med samme omhu?

 

 

 

En fortælling om, hvor vigtigt det er at forberede sig til jobsamtalen