Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Find job gennem sociale netværk

Der er blevet skrevet meget om folk, der har mistet deres job på grund af sociale medier: F.eks. ved at kritisere deres chef på en offentlig tilgængelig profil eller ved at offentliggøre kompromitterende fotografier. Hvis man ser lidt mere positivt og produktivt på det, kommer man dog ikke udenom, at sider som Twitter, Facebook og LinkedIn kan være nyttige værktøjer til at finde arbejde med eller til at forbedre ens positions inden for et felt med, hvis man planlægger lidt og gør en ekstra indsats. Der er ingen garantier, men på et stadig mere konkurrencepræget marked er det værd at udnytte alle tænkelige fordele.

Følg rådene nedenfor, og så kan det være, at du kan sikre dig det nye job, du ønsker.

Find de mest relevante
hjemmesider

LinkedIn er en forretningsorienteret hjemmeside med fokus på professionelle netværk og vil derfor sikkert være øverst på din liste. De andre store spillere inden for sociale medier, som f.eks. Twitter og Facebook, kan dog også have en rolle at spille.

Derudover er der mange mindre nichehjemmesider med forummer, blogs og ressourcer. Nogle har endda dedikerede jobsektioner og det kan, alt afhængigt af hvilket område, du arbejder indenfor, være værd at investere lidt tid i at oprette og vedligeholde en profil på disse hjemmesider. Visse af dem er fokuseret på arbejdsmarkedet i et bestemt land eller område, mens andre er mere generelle. En hurtig søgning burde hjælpe dig med at finde dem, der er mest relevante for dig.

Opret en profil med
et professionelt udseende

Din profil vil ofte være det første, din potentielle arbejdsgiver ser, når du bruger sociale medier til at lede efter jobs, så det er vigtigt, at den ser så professionel ud som muligt. LinkedIn-profiler kan udformes efter de samme principper som anvendes til CV'er.

I andre sammenhænge bør du medtage flere personlige informationer og fotografier af dig selv, så du ikke ser for desperat ud eller ligner én, der ikke har et liv ved siden af arbejdet. Bare sørg for samtidig at liste dine færdigheder og at gøre det med måde: Selvom arbejdsgivere gerne vil se din menneskelige side, har de næppe brug for at se underlødige billeder fra sidste Nytårsaften.

Det kan være en idé at oprette mere end én profil: Én til jobsøgning og én udelukkende rettet mod venner. Husk dog på, at visse potentielle arbejdsgivere kan finde på at søge efter dine (andre) profiler på sociale netværkssider, så sørg for, at du har styr på dine privatlivsindstillinger, eller undgå slet og ret at lægge pinligt indhold op.

Skab forbindelser til
de rigtige folk

Få så mange professionelle kontakter som muligt for bedst muligt at udnytte "connections"-mulighederne på LinkedIn. Det er grundlæggende bygget op som et bekendtskabsnetværk, hvor du kan tage kontakt til dine kontakters kontakter (kaldet "second-degree connections") og sågar din kontakters kontakters kontakter (kaldet "third degree connections")!

Inden for andre netværk, bør du finde de virksomheder, som du er interesseret i, og derefter lede efter relevante personer inden for disse organisationer, som du kan kontakte. Tilmeld dig grupper, der beskæftiger sig med dit arbejdsområde, og brug hovedparten af din energi på disse. Det kan dog også være værd at kigge lidt ekstra rundt inden for netværk som Facebook. Man ved aldrig, hvornår en gammel bekendt eller en ven fra skolen tilfældigvis kan være til gavn.

Gør reklame for dine
egne tjenester og evner

Det kan være en god idé at nævne på Twitter og Facebook, at du søger job, hvis nu én af dine kontakter tilfældigvis skulle være i stand til at hjælpe dig, men du bør samtidig være meget proaktiv selv. Når du har udpeget de relevante kontakter, kan du interagere med dem ved at svare på deres Twitter-beskeder eller deres indlæg på debatforummer eller ved at sende dem private beskeder.

Det er afgørende, at du viser din viden frem, når det er relevant, men lad være med at overdrive. Du skal skabe kontakt og gøre opmærksomhed på dig selv, men undgå at fremstå desperat. En personlig blog kan være en god platform til at fremhæve dine færdigheder gennem. Sørg for at oprette links til din blog på alle dine profiler på sociale netværk, hvis du beslutter dig for at investere tid i dette.

Det kan være hårdt at finde det rigtige - eller blot ét eller andet - job. Sociale netværk er ikke nogen magisk løsning, men de giver muligheder, og du gør klogt i ikke at overse dem.


Om forfatteren

Ioana Mihailas arbejder for Lingo24 oversættelsesbureau. Lingo24 blev oprettet i 2001 og nu har mere end 150 ansatte fordelt ud over fire kontinenter og kunder i over 60 forskellige lande.