Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Om CV-søgning – fra jobsøgers synspunkt

Når du søger et nyt job, er en af de vigtigste ting, du kan gøre - om ikke den vigtigste - at lave et knaldgodt CV.

Det skal være gennemarbejdet, afpudset, finpudset og optimeret, indtil det er så overskueligt, præcist og gennemskueligt, som du kan gøre det. Hvis det ikke er din stærke side, så få nogen til at hjælpe dig. Det er ikke blot et spørgsmål om at lire nogle data af - det er ofte den eneste kontakt, du får til en potentiel arbejdsgiver, så det er afgørende, at du kan fange og fastholde deres interesse med dit CV.

Det gælder også her, at jo flere portaler, du lægger dit CV på, jo større er chancen for, at du og dit drømmejob finder sammen.

Arbejdsgivere har forskelligt syn på, hvor meget ansøgning og CV skal vægtes i forhold til hinanden, men mange arbejdsgivere ser i første ombæring kun på CV'et - dernæst på ansøgningen, hvis CV'et fængede. Så det kan ikke pointeres nok, at dit CV er både vigtigt og væsentligt.

Når du lægger dit CV ind i de forskellige portaler, skal du være indstillet på følgende:

  1. At starte forfra hver gang. Der er så stor variation i den måde, de har bygget portalen op på, at du ikke blot kan genbruge det CV, du én gang har skrevet. Du er nødt til at tilpasse dig til den struktur, netop denne portal har - og lave dit CV efter det.
  2. At arbejde meget med søgeord. I de fleste portaler er der mulighed for at lægge nogle søgeord ind. Disse søgeord skal du være meget omhyggelig med, for det er ofte på denne måde, en arbejdsgiver havner på dit CV. Lav først en bruttoliste over samtlige søgeord, der kan passe på dig (f.eks. faglige kompetencer, personlige egenskaber, relevant erfaring, geografi og hvad du ellers kan komme i tanke om) og gå den så igennem nogle gange, hvor du udvælger de mest relevante, indtil du er nede på det antal, du kan få lov til at lægge på. Det er nærmest tåbeligt ikke at lægge så mange ord ind, som du må, så brug den tid, der er nødvendig.
  3. At være omhyggelig - tjek stavning, formulering og generelt udseende - det er noget, som mange lægger stor vægt på er korrekt. Og det er for ærgerligt at blive sorteret fra pga. en tastefejl.
  4. At se på dit CV med arbejdsgiverens øjne. De faglige kompetencer og din erhvervserfaring er selvfølgelig relevante, men ofte vil en arbejdsgiver vægte dine personlige egenskaber lige så højt eller højere. Pas på ikke at skrive klicheer som at du har humoristisk sans, er god til at samarbejde osv. - det vil næsten alle mene om sig selv. Prøv at formulere dig originalt. Og prøv, om du kan give et billede af, hvordan du er som person, og hvilke styrker og svagheder, du har. Vær ærlig.
  5. Søg evt. på andre CV'er og læs nogle stykker igennem - det kan være, at du bliver inspireret. Men dit CV skal være dit eget - undlad at kopiere, hvad andre har skrevet. Formuler dine egne sætninger.Hvis en arbejdsgiver (eller et rekrutteringsbureau) foretager en CV-søgning og falder over dit CV, har du måske 2-5 sekunder til at fange og fastholde deres interesse. Der skal altså stå noget, som "bider" med det samme. Pas på ikke at blive for formel og forretningsorienteret - man må godt kunne se, at der er et rigtigt menneske i den anden ende. Du skal dog heller ikke være en stand up-komiker (med mindre, det er det job du søger ...).

Det kan være en god ide at alliere sig med nogen, der har noget erfaring inden for dette område og bede dem om at læse dit CV igennem. Lyt til, hvad de har af kritik, og ret så dit CV til, hvis du finder, at den er relevant.

Du kan også søge på nettet på CV-skrivning og skrivning af ansøgning - du kan både finde en masse gratis lekture og du kan også finde nogen, der mod betaling kan hjælpe dig, hvis du føler, at det overstiger dine evner. Men undervurder aldrig, hvor vigtigt det er at have et godt, gennemarbejdet CV.

Se CV-søgningen fra den anden side af bordet

Læs artiklen: Om CV-søgning - fra arbejdsgivers synspunkt

 

silhouet-logo_150.jpg
Af Elsebeth Brandenborg, Silhouet Profil-Analyse

Se Silhouet Profil-Analyses profil her

 

Annonce

 

Når du søger et nyt job, er en af de vigtigste ting, du kan gøre - om ikke den vigtigste - at lave et knaldgodt CV.