Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Hvem får ønskejobbet?

Mange mennesker oplever, at de skriver et væld af jobansøgninger og kun kommer til få samtaler, mens en lille gruppe får resultat næsten hver gang, de sender ud. Årsagen kan være forskellig, men oftest ligger problemet i selve jobansøgningen.

Professionel sparring til jobsøgning

De fleste mennesker er dygtige til deres job, men de færreste er eksperter i at sælge sig selv på skrift. Og det er det, det handler om, når man skriver sin jobansøgning. Derfor søger flere og flere mennesker professionel sparring til deres egen markedsføring. Dette gælder hele bredden i arbejds-styrken – fra de øverste ledere og direktører til den nyuddannede og elever. De vil ikke finde sig i at få afslag, når de selv føler, at de har nogle gode kvalifikationer at tilbyde arbejdsgiveren, men blot har svært ved at ”sælge” sig selv optimalt på et stykke papir. Og det har langt de fleste.

Opgør med ”moster Oda-modellen”

"Man skal da skrive sin ansøgning selv, hvis den skal være personlig - skal man ikke"? Sådan lyder en gammel myte, og myter er som bekendt svære at mane i jorden. For ret beset er der vel ikke mange, der kan sige sig fri for at have ”lånt” nogle gode formuleringer eller idéer fra andre, når de sidder med deres færdige ansøgning.

Det er således en lidt konservativ tankegang, at vi almindelige dødelige ikke må søge professionel hjælp til vores jobsøgning. Vi skal stadig helst nøjes med et godt råd fra ”moster Oda”. Og det er faktisk sådan, det tit foregår. De fleste, der sender ansøgninger i dag, har i processen fået nogle råd fra familien, kolleger, venner, AF etc. Alternativt kan man jo gå på nettet og finde en masse velme-nende informationer. Det ender ofte med en total forvirring, og så er man jo lige vidt. Resultatet bliver i alt for mange tilfælde en ansøgning uden den ønskede virkning (trods gode kvalifikationer), og det er her, stadig flere er begyndt at tænke i andre baner og søge professionel sparring. Det har erhvervslivet gjort i mange år. Selv mindre firmaer henter i dag eksperthjælp på kommunikationssiden, når de skal have solgt deres budskab. Og i bund og grund er der vel tale om en urimelig skæv kommunikation mellem firmaerne og deres ansøgere, når firmaerne på den ene side benytter sig af nutidens professionelle kommunikationsmuligheder og samtidig forventer, at ansøgerne svarer med baggrund i ”moster Oda modellen”.

Fra afslag til jobsamtaler

Jeg har gennem de sidste 15 år ydet personlig sparring til jobsøgende inden for næsten alle tænkelige brancher med fokus rettet mod ressourcer, kvalifikationer, værditænkning og branding. Ikke kun til elever og lagerarbejderen, der ikke er vant til at begå sig på skrift - det gælder eksempelvis også veluddannede kommunikationsfolk, som lige mangler et par nye indgangsvinkler for at komme ind på førstepladsen. På den baggrund har jeg set en klar tendens til, at jobsøgende, der bruger professionel sparring, har udviklet sig fra en lille ”eksklusiv” gruppe til i dag at repræsentere alle samfundslag og folk fra hele karriereskalaen.

Efterhånden har mange arbejdsgivere også set fordelen i at brande sig selv på personalesiden ved fx at yde en pose penge, hvis de står overfor ufrivilligt at skulle fyre en eller flere medarbejdere. Her betaler arbejdsgiveren omkostningerne, så den fyrede hurtigt kommer videre på arbejdsmarkedet via en professionel sparring til sin jobsøgning. En effektiv ansøgning og CV kan i sig selv være døråbneren til et nyt job, allerede før man fratræder sit gamle firma.

Det giver selvfølgelig en vis loyalitetsfølelse fra medarbejderens side i den sidste tid i firmaet, men også fremover, hvor det på længere sigt styrker firmaets renommé.

I fremtiden vil man nok se en mærkbar ændring af gamle mønstre i forhold til dét at være jobsøgen-de. En klar tendens har allerede taget sit udgangspunkt i at bruge professionel sparring, der af stadig flere betragtes som et effektivt og nødvendigt værktøj i forhold til at nå drømmejobbet.


Af: Erhvervsjournalist og jobcoach, Anne Stryhn


Om Anne Stryhn
Anne Stryhn er erhvervsjournalist, tekstforfatter og job coach - og har haft sit eget kommunikationsfirma gennem de sidste 15 år. Hun har været personlig sparringspartner for flere end 2000 jobsøgende, har afholdt adskillige jobsøgningskurser over hele landet og er gennem årene blevet brugt som jobsøgningsekspert af både uddannelsesinstitutioner og medier - bl.a. DR og TV2. Mere information kan indhentes på www.annestryhn.dk      
Tilføjet: 03-08-2006

Jobsøgning: artikler med tips og inspiration til den gode, effektive jobsøgning