Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Ansøgningen er død - og du bør som jobsøgende deltage i dens begravelse

Ansgning forbudtDer har på det seneste været meget fokus på rekrutteringsprocessen i medierne. Jeg har klappet i mine små hænder over det - for vi virksomheder skylder at reformere processen. Det skylder vi os selv, men i særdeleshed de jobsøgende. Som processen er nu, skaber den hverken værdi for os eller for dem.

Som med al anden forandring, skal vi spise elefanten i mindre bidder. I Visma DataLøn og ProLøn har vi eksempelvis arbejdet meget med den måde, vi formulerer vores jobopslag på, så de virker mere interessante og nærværende. Men vi har også taget et helt andet skridt for et par år siden: vi har aflivet ansøgningen.
At skrive en god ansøgning er en disciplin i sig selv og på ingen måde definerende for, om du er dygtig til det specifikke job, du søger. Så hvorfor blive ved med at insistere på, at den skal være adgangsbilletten i rekrutteringsprocessen?

Ansøgningerne, som vi modtog, var ofte generiske og floskelfyldte. Den barske realitet er desværre også, at mange virksomheder slet ikke læser ansøgningen - jeg gjorde i hvert fald ikke altid!

Jeg tænker egentlig, at dette er en offentlig kendt hemmelighed og måske en af årsagerne til, at mange ikke gør sig umage med ansøgningen.
Det bliver lidt en ond spiral. Vi virksomheder sender floskelfyldte annoncer ud - og får floskelfyldte ansøgninger retur, som vi ikke engang læser. Det er da at tage pis på folk!

 

Vi har ikke fundet "the silver bullet"

Jeg vil aldrig påstå, at vi har den bedste proces hos os - hvis sådan en overhovedet findes. Men vi gør os virkelig umage!
Vi tilpasser vores proces til den stilling, vi har slået op. Vi stiller nogle gange nogle spørgsmål, der relaterer sig til stillingen. Andre gange beder vi om link til noget relevant arbejde, som kandidaten har lavet. Vi har også eksperimenteret med at fjerne CV'et og gøre processen helt blind.

Ved de fleste stillinger har vi erstattet kravet om ansøgningen med et fritekstfelt, hvor vi giver mulighed for, at kandidaten kan skrive, hvad der motiverer dem ved stillingen. Vi oplever, at vi får langt mere autentiske og levende input fra kandidaten på den måde. Det er dog ikke et krav, at man skriver noget her. Hvis ens CV ellers er spot on, er det lige så fint.

 

Hvis ansøgningen er en uddøende race - hvad pokker skal jeg så stille op, når jeg søger job?

Vi er (gudskelov) ikke de eneste, der har placeret ansøgningen i makulatoren, så du vil som jobsøgende formentlig oftere og oftere blive mødt af, at det er dit CV, der er din primære salgspitch. Det betyder også, at dit CV skal stå knivskarpt. Og hvad er så et skarpt CV?
Begravelse af ansgningen

Her er mit bud: 

Vi ansætter mennesker

Beskriv gerne, hvad der motiverer dig og giver dig energi. Det er her, du kan skrive lidt af det, du ville have skrevet i ansøgningen. But keep it short! Ingen gider læse 10 sider lange CV'er.

Tilpas CV'et til rollen!

Vi bliver så glade, når vi kan se, at du har gjort dig umage. Så ud med standard CV'et. Brug den tid, du ville have brugt på ansøgningen, på at tilpasse CV'et til det, du søger.

Scroll ned på side 5 på Google

Hvis du bruger en template, så lad være med at tage den på side 1, når du googler. Forsøg gerne at skille dig lidt ud.

Kill your darlings

Hvis det ikke er relevant for stillingen, at du har været garderobepige på Crazy Daisy (heeelt hypotetisk eksempel btw), så lad være med at tage det med. Du har ikke meget plads, så fremhæv de vigtige ting. Fjern også de der grafiske fiduser, der er i mange CV templates, hvor der står, at du kan engelsk på niveau 4 ud af 5. Det siger intet og fratager dig muligheden for at skrive noget, der er relevant.

Kompetencer frem for opgaver

Brug hellere pladsen på at beskrive, hvad de forskellige ansættelser har givet dig af kompetencer, der kan bruges i den rolle, du søger, frem for at opliste, hvad du har haft af arbejdsopgaver.

 

Det er ikke let. Det ved jeg!
Et lille pro-tip er at række ud til en medarbejder fra virksomheden på LinkedIn og høre mere om, hvad det vil sige at arbejde der, og hvad de synes, er fedt. Så kan du få lidt insider info, så du kan skrive et endnu skarpere CV.
De fleste mennesker kan godt lide at hjælpe, hvis de bliver spurgt høfligt, og det handler om dem selv.

Jeg tror, at både jobsøgende og virksomheder skal vænne sig til, at rekrutteringsprocessen, som vi kender den i dag, er godt i gang med at blive aflivet - og jeg glæder mig til at se, hvor vi ender. Det kan kun blive bedre end nu.

 

 

Skrevet af Julie Lindberg Hollegaard, Chief People and Culture Officer in Visma DataLøn & ProLøn

 

 

Jobsøgning: artikler med tips og inspiration til den gode, effektive jobsøgning