Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Hvad skal jeg have i løn?

Penge3Ja, hvad skal du have i løn? Lønspørgsmålet er et af de spørgsmål, der ofte popper op i forbindelse med jobsøgning og jobskifte. For hvad skal man have i løn? Man vil helst ikke bede om for meget og risikere at blive valgt fra på grund af for store eller måske urealistiske krav. På den anden side ønsker man heller ikke at sælge sig selv for billigt med risiko for at snyde sig selv.

Derfor fylder lønspørgsmålet ofte meget, og der ses da også eksempler på, at lønspørgsmålet bliver en dealbreaker. Det kan både være virksomhed og kandidat, der vælger at stoppe en rekrutteringsproces, hvis lønforventningerne ikke passer sammen.

I Danmark har vi ikke en kultur for at tale åbent om løn. Det er også med til at gøre denne del endnu sværere. I nogle lande ser vi, at det forventede lønniveau er omtalt i jobannoncen. Det ser vi meget sjældent her i landet, dog er det set enkelte gange, men meget sjældent.

Til gengæld ser vi flere og flere, som deler deres lønsedler anonymt på det sociale medie Reddit. Denne historie tog de bl.a. på TV2.dk. Du finder artiklen her: Vil du tjekke lønsedlerne på Reddit, kan du følge dette link.

 

Men hvad gør du så?

Jo, der er heldigvis stadig måder, hvorpå man kan forsøge at samle lidt informationer om og på den måde blive lidt klogere på, hvor et forventet lønniveau kan ligge. Der er flere danske hjemmesider, hvor du kan finde information om lønniveauer og få en idé om, hvad du og andre kan forvente at tjene. Nogle af disse hjemmesider er:

  1. Penge2Lønstatistik – Danmarks Statistik: Dette er en officiel hjemmeside, der drives af Danmarks Statistik. Her kan du finde omfattende oplysninger om gennemsnitlige lønniveauer for forskellige brancher og stillinger i Danmark.
  2. Jobindex.dk: Jobindex tilbyder også lønstatistik for forskellige jobkategorier. Du kan søge efter specifikke job og få oplysninger om gennemsnitligt lønniveau samt mulighed for at sammenligne lønninger.
  3. Fagforeninger: Mange fagforeninger i Danmark tilbyder lønstatistikker og rådgivning om lønforhandlinger til deres medlemmer. Hvis du er medlem af en fagforening, kan du besøge deres hjemmeside eller kontakte dem direkte for at få adgang til relevant løninformation.
  4. Lønstatistik.dk: Lønstatistik bruger brugerne egne indberetninger til at give dig en ide om lønniveau.
  5. UG.dk: UG, som står for UddannelsesGuiden, kan fortælle dig meget om konkrete job- og uddannelsesmuligheder. Ud fra statistik fortæller den også om lønniveauer som nyuddannet inden for det valgte job.

Det er vigtigt at bemærke, at disse hjemmesider giver generel information om lønniveauer og kan variere afhængigt af forskellige faktorer som erfaring, uddannelse, geografisk placering og virksomhedens størrelse. For mere præcise oplysninger om lønniveauet i en bestemt virksomhed eller stilling kan det være hensigtsmæssigt at kontakte virksomheder direkte eller den rette fagforening. Bemærk også, at der kan selvfølgelig kan være/er forskel fra virksomhed til virksomhed, selv inden for samme branche. Geografien kan nogle gange også spille ind.

Der er også en sidste mulighed, som vi ikke må glemme:

 

  1. Netværket. Brug gerne dit netværk inden for branchen til at få et fingerpeg om lønniveauet. Det er ikke sikkert, du kan få dem til at fortælle præcis, hvad de får i løn (som nævnt tidligere er løn stadig et af de større tabuer her i landet), men måske vil de give dig et cirka beløb, fortælle i runde tal, hvad lønnen er for det specifikke område og sted.

 

Held og lykke med din næste lønforhandling.

PS. Kender du til andre gode steder, hvor man kan tjekke løn, så send gerne en mail til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., så udvider jeg listen.

Hvad er det egentlig du skal have i løn? Det er der mange svar på. Her finder du hjælp til at finde ud af, hvad du skal have i løn.