Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Sådan forbereder du dig bedst til din virtuelle jobsamtale

Jobsamtale  - onlineDen globale COVID-19 pandemi bragte mange forandringer til verden. Socialt såvel som professionelt. Vi oplevede ikke blot et væld af adfærdsmæssige restriktioner i det offentlige rum, hele vores normale arbejdssituation undergik også kraftige forandringer. En af dem var skiftet fra fysisk fremmøde til jobsamtaler henimod en mere virtuel afvikling af arbejdsmæssige anliggender.

Artiklen bringes i samarbejde med PR Consultancy

 

Zoom-møder blev hverdagskost, og noget tyder på at de virtuelle interaktioner i arbejdsregi er blevet hængende.

I dag vælger mange firmaer eksempelvis fortsat at afvikle jobsamtaler online, da det har vist sig at være både effektivt og besparende. Står du selv foran at skulle søge arbejde, kan du med fordel tage et kig på de følgende gode råd, for meget tyder på, at du meget vel kan stå foran at skulle afvikle din næste jobsamtale i et virtuelt rum online.

 

Sørg for at din internetforbindelse er sikker

Som noget af det første, bør man sikre sig, at internetforbindelsen er sikker. En jobsamtale kan meget vel inkludere udlevering af personlige detaljer og personfølsomme oplysninger, som man ikke ønsker, at andre skal have indblik i. Man kan derfor vælge at benytte en VPN-forbindelse til den virtuelle jobsamtale, da denne krypterer datatrafikken til og fra din computer eller interneforbundne enhed.

 

Tjek de tekniske detaljer i god tid

Til en virtuel jobsamtale skal du hverken sørge for, at der luft i cykeldækkene eller benzin på bilen, for du skal ingen steder. Men det betyder ikke, at der ikke er forberedelser, som skal foretages. En online jobsamtale kræver, at dit web camera og mikrofon fungerer, og at din enhed er stærk nok til at kunne klare en problemfri streaming af billede og lyd under hele samtalen. Tjek derfor om din computer, tablet eller mobile enhed fungerer, således at du ikke sidder og skal bakse med tekniske detaljer minutter før mødet.

 

Artiklen fortsætter efter billedet

Sdan forbereder du dig bedst til din virtuelle jobsamtale

 

Find den rette vinkel og position

Da de første virtuelle møder for alvor tog fart under pandemien, tænkte de færreste på, hvordan man rent teknisk tog sig ud på skærmen for de andre mødedeltagere. De fleste koblede sig op og deltog i møderne via en alt for lav eller for høj kameravinkel. Du har ikke lyst til at deltage i et virtuelt møde, hvor deltagerne ser dig fra et frø perspektiv med direkte udsyn til dine næsebor, eller fra et fugleperspektiv, hvor man mest af alt kun betragter dit hår, når du toner frem på skærmen.

Deltager du i mødet via en stationær computer eller PC, kan du med fordel hæve kameravinklen ved at klodse enheden op med nogle bøger. Sørg for at ramme en retvinklet kameravinkel, så du bogstaveligt talt er i øjenhøjde med de andre deltagere. Det virker både mere professionelt og skaber klart mere tilstedeværelse.

 

Find det rette sted i hjemmet

Du deltager formodentligt i mødet via din arbejdsplads i hjemmet, men denne er ikke nødvendigvis det optimale sted at afvikle mødet. Når man normalt sidder og arbejder, tænker man sjældent på de bagvedliggende kulisser, som de kommende online-mødedeltagere netop vil få at se, når du popper frem på skærmen. Ryd op eller fjern distraherende ting i baggrunden, eller vælg imidlertid et andet sted i hjemmet til at afvikle mødet. Måske i stuen med en hvid væg, plante eller maleri som baggrund.

 

Minimér risikoen for distraherende momenter

Hjemmet er normalt ikke den mest optimale arbejdsplads eller den bedste lokation for et vigtigt møde, selvom meget tyder på at udviklingen henimod mere hjemmearbejde er stigende. Er der andre i husstanden bør man sørge for at sidde langt væk fra eventuel larm eller støj, og væk fra potentielle støjkilder som åbne vinduer, dørtelefoner og lignende. Sørg også for at have slukket din telefon eller at have lagt den væk, så du ikke afbrydes af et uheldigt opkald eller en sms-besked midt under samtalen.

 

Husk kropssproget

Man kan være tilbøjelig til at undervurdere vigtigheden af sit kropssprog, når man nu engang ikke skal fremstå videre præsentabel, eftersom mødet foregår i dit eget hjem. Men husk stadig, at kropssprog alligevel kan aflæses via skærmen, selv hvis man kun har udsyn til din overkrop. En rank holdning og et fokus på konstant øjenkontakt med de andre deltagere er essentielt.

 

Klæd dig som skulle du til et fysisk møde

I tråd med førnævnte er det også vigtigt at se præsentabel ud i tøjet, når man deltager i et online møde. Det kan virke overdrevet at trække i det fineste dress, når man slet ikke skal ud af døren, men din fremtoning og dit tøj vil nu engang alligevel være i fokus under et virtuelt møde. Det bedste råd er derfor at klæde sig præcist, som man ville have gjort, hvis mødet skulle holdes ansigt-til-ansigt på et kontor med de respektive mødedeltagere.

 

Gode råd til online jobsamtalen