Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Vi har valgt en kandidat med mere erfaring…

4 stole p rkke lille... er en håbløs tilbagemelding for dig, der er dimittend, eller som ikke har 10 års branchespecifik erfaring fra et smart konsulentfirma på CV'et. Men hvordan kan du alligevel bringe dig i spil til et job?


Jeg har arbejdet med talenter og rekrutteret medarbejdere i snart 25 år; gennem en årrække har jeg hjulpet ledige højtuddannede i job for 15-20 forskellige kommuner via en radikal anderledes tilgang til jobsøgning. Jeg har set alle typer ansøgninger – både de mange dårlige, de sjove, de kiksede og de gode – og jeg må indrømme, at jeg er én af de chefer, der kan sortere en ansøgning fra efter 30-40 sekunder.

Her følger mine 5 gennemtestede råd til dig, som vil øge dine muligheder for at finde dit første/næste job markant. Følger du disse råd, vil du formentlig opleve, at du skal ændre din jobsøgningsstrategi grundlæggende og parkere de mange (dårlige) erfaringer, som du trods alt har høstet. Den gode nyhed er, at du kan være ret sikker på, at du kommer øverst i bunken og først i køen. Og ikke mindst, at du hurtigere kommer i gang med at iscenesætte den værdi, du skaber, for din kommende arbejdsgiver i din jobsøgning.


Bud nr. 1 – reducer konkurrencen

Danmark har ca. 250.000 små- og mellemstore virksomheder. Og lige nu har mange af dem ifølge både Dansk Industri og Dansk Erhverv svært ved at besætte deres mange ledige stillinger. Gå efter dem, få et ben indenfor og arbejd dig ind i virksomheden. Når du søger hos de store virksomheder, konkurrerer du ofte med over 100 andre, og så kan du være sikker på, at der altid vil være én, der har mere erfaring end dig. I de små virksomheder er konkurrencen begrænset; du vil hurtigt blive kastet ud i et langt større ansvarsområde – og du vil udvikle dig og dine kompetencer langt hurtigere. Og så er banen åben for dig.


Bud nr. 2 – udvid din horisont ... geografisk og fagligt

Alt for mange dimittender tænker for traditionelt. Jobbet skal helst være indenfor Ring 2 i den by, hvor uddannelsen er taget og helst indenfor det fagområde, som uddannelsen omhandler. Dette låser dig alt for meget. Tænk kreativt, tænk ud af boksen (og ud af Ring 2) og vær nysgerrig på andre brancher, andre typer virksomheder og ikke mindst andre regioner. Vi hører fra Erhvervsråd i de mindre kommuner i randområderne til de store uddannelsesbyer, at det er svært at tiltrække medarbejdere. Og vi taler nogle gange om 40-50 km fra uddannelsesbyerne. Gå efter disse jobs, kom i gang og få den nødvendige erfaring. Måske skal du flytte i en periode, måske skal du være indstillet på at pendle – men dine jobmuligheder bliver øget markant, hvis du er indstillet på at flytte dig.

 

Artiklen forsætter efter billedet...

Vi har valgt en kandidat med mere erfaring


Bud nr. 3 – gør dig selv til en værdiskaber

72% af alle ansøgninger er standardansøgninger, hvor ansøgeren forsøger at vinde virksomhedens tillid ved at dokumentere sine personlige færdigheder og kvalifikationer (oftest med fokus på egen uddannelsesmæssige baggrund). Disse ansøgninger er spild af tid - din tid og virksomhedens tid – og de bliver sorteret fra lynhurtigt.

Tag det ikke for givet, at virksomheder kan læse dit uddannelsesbevis. Der er utallige uddannelser i Danmark. Antallet af kombinationer, flotte titler med buzzword på valgfag og specialiseringer er mange. Stil derfor dig selv spørgsmålet ´hvad kan jeg bruge min uddannelse og erhvervserfaring til i det job, jeg ønsker at søge´. Det kræver oversættelse af dine kompetencer, så virksomhederne kan forstå, hvilke arbejdsopgaver, du kan varetage.

Når du målretter dit jobsøgningsmateriale ud fra et virksomhedsperspektiv, gør du dig selv til værdiskaber ved at dokumentere, hvordan dine personlige kompetencer og praksiserfaring kan skabe værdi for virksomheden.

Du kan fx bruge følgende 3 spørgsmål:

  • Hvilke konkrete arbejdsopgaver løser du?
  • Hvilke metoder, værktøjer og tilgange anvender du?
  • Hvad forventer du at skabe af resultater og effekter?


Bud nr. 4 - netværk, netværk, netværk

Behøver jeg næsten sige mere. Vær fræk, brug dit netværk og invitér dig selv på en kop kaffe i de virksomheder, som du gerne vil arbejde i. Og giv ikke op fordi du får et nej i første omgang. Stamina og vedholdenhed belønnes – både under din jobsøgning og i dit kommende job.

Netværk er mange ting. Hvor tit har du overvejet, at dine venners forældre kan være en åbning for dig? Eller de andre i fodboldklubben, dine efterskolekammerater eller forældrene i dine børns skole/institution. Brug dit netværk målrettet til at komme i kontakt med de virksomheder, der interesserer dig. Jeg bliver ofte kontaktet af unge, der gerne vil bruge mit netværk, og jeg siger sjældent nej, hvis jeg mærker en seriøsitet i henvendelse. Og det er jo sådan set også en cadeau til mig (og mit netværk).


Bud nr. 5 – ting tager tid

... og det er især gældende for din jobsøgningsproces. Brug tid på at undersøge den virksomhed, du er interesseret i. Hvem er de, hvad laver de, hvad er de udfordret af, hvad sker i branchen? Jo mere, du ved, jo mere relevant og interessant er du at tale med. En god ansøgning – opfordret/udfordret – tager mindst én halv dag at udarbejde – og gerne mere. Og selvfølgelig skriver du ansøgningen fra bunden hver gang og tilpasser dit CV, så det præcist fremhæver dig ift. virksomhedens udfordringer, branche og profil.

Når du har researchet, hvad der er nyt og hot inden for virksomhedens branche, virksomhedens profil, hjemmeside, SoMe-kanaler og mulige kunder, kan du kvalificeret komme med bud på udviklingsmuligheder, der skaber vækst. Det tager tid at researche og sætte sig ind i nye brancher og virksomheder, men det er også det, der muliggør, at du kan skræddersy dit jobsøgningsmateriale.

Og få så lige din ven, din kæreste eller din mor til at læse den igennem – hver gang! Alt for mange sender fejlbehæftede ansøgninger afsted. Stadigvæk. Og det er både stavning, grammatik og grundlæggende elementer som virksomhedens navn og branche, som du selvfølgelig skal have styr på. Hvis du ikke får det, så er du dømt ude på de klassiske 30-40 sekunder.

 

 

per rindebk 2Af Per Rindebæk
Per er direktør i Nobiles, som gennemfører Camp Future - et jobrettet forløb for ledige med lange og mellemlange uddannelser, og som hjælper 2 ud af 3 deltagere i job. På 10 uger uddannes deltagerne i forretningsudvikling, og de lærer at iscenesætte sig selv som "værdiskabere" frem for "jobtagere".

Læs mere på www.campfuture.dk

Vi har valgt en kandidat med mere erfaring… … er en håbløs tilbagemelding for dig, der er dimittend, eller som ikke har 10 års branchespecifik erfaring fra et smart konsulentfirma på CV’et. Men hvordan kan du alligevel bringe dig i spil til et job?