Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Sådan optimerer du dine fremtidige jobmuligheder, mens du studerer

Sådan optimerer du dine fremtidige jobmuligheder, mens du studererHvis du er studerende, og du læser en uddannelse, der ikke har en indbygget jobtitel i sig – sygeplejerske, pædagog, læge, ingeniør osv. – er det ikke sikkert, at der står et job og venter på dig, når du er færdiguddannet. Der er i dag mange uddannelser, særligt universitetsuddannelser, hvor mange kan lidt af det samme. Dermed er der mange om buddet, og det gør, at flere og flere nyuddannede er ledige i lange perioder.


Det kan også skyldes, at der bare er for mange om buddet, selvom du er uddannet til noget specifikt. Det er også underordnet. Pointen er, at det ikke er sjovt at uddanne sig og tænke på, at det bliver svært at komme i arbejde.

Men du kan heldigvis gøre meget, mens du studerer, for at sikre, at du har de bedste kort på hånden, når det kommer til at lande et job. Rigtig mange gør nemlig alt for lidt – eller ingenting – mens de studerer. Og så er det svært at komme i job.

Læs herunder, hvad du selv kan gøre for at optimere dine jobmuligheder, mens du studerer.

 

Du skal have erfaring og et godt netværk

Jeg beklager, hvis begreberne erfaring og netværk efterhånden klinger lidt klichéagtigt hos dig. Men de er altså essentielle, hvis du skal foran i jobkøen, når du står som nyuddannet. Du konkurrer nemlig med folk, der har erfaring og har relevante kontakter i deres netværk. Og den eneste måde du kan matche dem på, er hvis du selv har begge dele.

Lad os starte med at tale om erfaring. Det er næsten altid det, du hører, er årsagen til beskeden "vi har valgt at gå med en anden kandidat". Fordi erfaring siger meget om dig som kandidat. Hvis du ingen erfaring har, hvordan skal arbejdsgiveren så vide noget om, hvordan du agerer på en arbejdsplads, og hvad du egentlig kan bidrage med? Hvordan kan du selv?

Det er SÅ vigtigt, at du tilegner dig noget erfaring, mens du studerer. Og tager du en længerevarende uddannelse, har du altså virkelig mange år at gøre det på. Du skal ikke nødvendigvis have 5 års relevant erhvervserfaring, når du er nyuddannet. Men et par år eller mere er altså med til at gavne dig, når du skal jagte dit første rigtige job.

 

Artiklen fortsætter efter billedet

Sdan optimerer du dine fremtidige jobmuligheder mens du studerer

 

 

Det får du ud af et studiejob eller anden erfaring

Men hvorfor er relevant erhvervserfaring så vigtigt? Jamen for det første kan du søge job som "nyuddannet, men ikke uerfaren". Det er altså mere end mange andre, du konkurrer med. Eller mod. Det var f.eks. en stor del af årsagen til, at jeg selv kunne lande et job som Content Specialist (SEO-tekstforfatter) efter bare 1,5 måned som nyuddannet. Jeg havde 3,5 års erfaring, som jeg havde fået igennem min 5,5 års uddannelse.

Igennem din praktiske erfaring får du mulighed for at prøve dig selv af og blive klogere på, hvad du kan lide at lave, og hvad du er god til. Og du bliver bedre til det, du arbejder med. Du tilegner dig kompetencer, som du skal bruge til at byde dig til med i din jobsøgning og i dit arbejde. Det gør det også lettere for dig at målrette din uddannelse, fordi du ved, hvad du gerne vil.

Du bliver altså bedre, når du prøver teori af i praksis og prøver kræfter med virkeligheden. Og det er noget, virksomheder og andre arbejdsgivere sætter stor pris på. For dermed er der mindre, du skal lære. Og det siger også meget om dig, at du har testet dig af og investeret i din fremtid. Måske får du chancen som nyuddannet, alene fordi din arbejdsgiver kan se, at du virkelig vil det og har gjort meget for at blive bedre? Det er i hvert fald set før.

Derudover får du noget lige så vigtigt igennem din praktiske erfaring: Du opbygger dit eget netværk, som kan hjælpe dig endnu mere, når du skal søge job.

 

Netværket hjælper dig med at komme frem i køen

Når virksomheder slår jobopslag op, får de enormt mange ansøgninger. For at din ansøgning ikke går tabt i bunken, skal dit CV være godt, og din ansøgning skal være skarp. Eller også skal du have hjælp til at komme foran i køen. Og hvis nogen skal hjælpe dig, skal du kende dem.

At kende nogen er det samme som at have dem i sit netværk. Hvis du kan få nogen til at prikke din potentielle arbejdsgiver på skulderen og sige, at vedkommende bør læse din ansøgning en ekstra gang, er du langt foran rigtig mange andre kandidater.

Du skal jo stadig have skrevet en god ansøgning og leve op til kravene. Og klare jobsamtalen godt. Men alene det kan være svært at få lov til uden et netværk.

Et godt netværk hjælper dig også med at finde skjulte stillinger, der aldrig bliver slået op. Her kan du igen få hjælp, enten til overhovedet at høre om jobbet eller at komme i betragtning.

Folk elsker at hjælpe, og derfor er det vigtigt, at du kender nogen i den branche, du gerne vil arbejde i. Og det nu engang lettest at lære folk at kende igennem et studiejob eller praktikforløb, når du skal netværke som studerende. Særligt dem, der skal hjælpe dig videre, når din karriere skal til at starte som nyuddannet.

Mit råd til dig er altså: Få dig en masse relevant erhvervserfaring og lær en masse relevante mennesker at kende. Det vil dit fremtidige jeg takke dig for. Du bliver dygtigere, og du får lettere ved at komme i arbejde, når du er færdiguddannet.

 

 

42528491 10156746992034588 2127845691723087872 o 1Skrevet af Frederik Fisker Wæhrens. Til dagligt arbejde han som content specialist, og han har tidligere arbejdet som content writer jobrådgivningsvirksomheden AS3 Transition. I dag har han sin egen hjemmeside, www.frauddannelsetiljob.dk, hvor han hjælper unge og studerende med at optimere deres jobmuligheder. Her giver han gode råd til alt fra erhvervserfaring, networking og kompetenceafklaring til egentlig jobsøgning med råd til CV og ansøgninger.

 

 

 

 

 

 

 

Du kan gøre meget for at optimere dine fremtidige jobmuligheder, mens du studerer. Læs her, hvordan du kan stå stærkere som nyuddannet.