Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

13 teknikker til gode jobsøgningsvaner

Uturn2Gode jobsøgningsvaner er svære at få. Hvor skal du starte, og hvor skal du passe på?
Hvis du trænger til nye vaner i din jobsøgning, så start din jobsøgning med disse 13 teknikker.


1) Start i det små

Det er svært at ændre vaner – også når det gælder jobsøgning. Derfor er det vigtigt ikke at ville det hele på en gang. Især hvis man er ny inden for disciplinen jobsøgning.

Så lad være med at starte for hårdt ud. Måske skal du starte med at søge de to job om ugen, og så lige så stille lægge mere til.

 

2) Lav en konkret plan – og en 'hvis-så'-plan

Det er svært at følge en plan, hvis den er for ukonkret. Det er ikke nok at sige: 'Jeg vil til at søge flere jobs om ugen', eller: 'Jeg vil være en bedre jobsøger'.

Det skal være mere konkret.

Desuden er det vigtig at lave en 'hvis-så'-plan.

  • Hvis jeg ikke har søgt nok, så skal jeg sætte mig foran computeren.
  • Hvis jeg ikke kan finde et opslået job, så skal jeg finde en virksomhed at søge uopfordret ved.

 

3) Gør det til en vane

Det er ikke til at sige, hvornår dine planer for jobsøgning bliver til en gode vaner. Det er afhængig af både din motivation og din personlighed.

Men for alle handlinger gælder det, at jo oftere du udfører dem, jo større er chancen for at det bliver en god vane. Derfor er det bedre, at starte ud med at lave lidt jobsøgning hver dag frem for kun hver anden dag (weekender undtaget – her holder du fri).

 

4) Glem drømmejobbet

Hvis du kun fokuserer på drømmejobbet, så er chancerne for succes ikke særligt store. Se også på de mange andre gode muligheder for nyt job.

Fokusere på de udfordringer og barrierer der er for at på sigt at komme til drømmejobbet: Hvilke små skridt skal du starte med at tage?

 

Artiklen fortsætter efter billedet...

 

13 teknikker til god jobsgning

 

5) Lav en realistisk plan

Skal din jobsøgning være en succes, så start med at lave en realistisk plan. En plan du kan overholde. Skriv den ned. Skriv også hvilke udfordringer du vil opleve på vejen.

 

6) Pas på "What the hell"-effekten

Ingen planer holder 100%. Det er ikke et spørgsmål om planen skrider. Men hvad du gør, når den skrider.

Har du lagt en plan om at ringe til to virksomheder om dagen og det så glipper, er der stor risiko for at du helt stopper med denne jobsøgningsaktivitet.

En af de bedste midler mod dette er at have "hvis-så-planer". Hvis det går galt, gør jeg...

 

7) Erstat den dårlige vane

Har du en dårlig vane, der står i vejen for den gode jobsøgning, så skal den ikke undertrykkes. Den skal i stedet erstattes af en ny og bedre.

Har du for vane at tjekke diverse jobdatabaser flere gange dagligt, så er det ikke nok bare at fjerne den vane. Det efterlader bare et tomrum. I stedet skal du beslutte dig for, hvad du kan gøre i stedet for. Det kunne fx være at finde en virksomhed, hvor du vil søge uopfordret.

 

8) Lav rammer for jobsøgningsvanen

Hvis du vil sikre, at du får en god jobsøgningsvane, så lav nogle faste rammer for den.

Fx Når jeg har sendt børnene i skole, så rydder jeg køkkenet, og så starter min jobsøgning.
Eller: Jeg spiser frokost hver dag kl. 12.00, og kl. 13.00 starter jeg jobsøgningen igen.

Faste rammer gør det nemmere, at holde jobsøgningen i gang.

 

9) Det skal være let

Gør det nemt for dig selv at overholde planen.

Slut dagen af med at lægge en konkret plan for næste dags jobsøgning. Så ved du altid, hvad du skal starte dagen med, og du er hurtigt i gang. Og slut fredag med at lægge en plan over jobsøgningen i den kommende uge.

Ved du ikke om du skal gøre det ene eller det andet, så er det nemmere at gøre ingenting.

 

10) Få en buddy

Du har større chancer for at få succes med jobsøgningen, hvis du ikke er alene om den. Bliv en del af en jobsøgningsnetværk og/eller få dig en jobsøgningsbuddy. Altså en eller flere du kan dele jobsøgningen med.

Det behøves ikke nødvendigvis at være en anden jobsøgende. Bare det er en, der kan hjælpe dig i det daglige med at holde dig op på dine planer.

Læs: En jobbuddy til din jobsøgning og Få en buddy.


11) Få styr på din motivation

Det er ikke nok, at du søger job, fordi du ikke har et. Der skal lægge noget mere bag. Hvad er motivationen for at søge netop dette job?

Der skal være et ønske og motivation bag hvert job, du søger.

 Det slår både bedre igennem hos arbejdsgiver, men det er også med til at fastholde de gode jobsøgningsvaner.

 

12) Pas på 'nej-hatten'

Som jobsøger kommer man helt sikkert til at løbe ind i en masse nederlag. Hver eneste afslag er et job, man ikke fik. Og uanset hvordan man vender og drejer det, så får du mange flere afslag, end du får: "Tillykke, jobbet er dit".

Pas på ikke at løbe ind i nej-hatten og den indre dialog, der fortæller dig, at det slet ikke kan betale sig, at gøre sig umage.

Det kan være en god ide, at lave en liste med de 5 mest sandsynlige grunde til ikke at søge job, som nej-hatten kan komme med. Fx: 'Jeg får jo ikke jobbet alligevel, så hvorfor overhovedet prøve'. Eller: 'De er ude efter noget andet, end jeg kan tilbyde, så jeg behøver ikke at ringe til dem, inden jeg sender ansøgningen'.

Har du lavet dem på forhånd, så er de nemmere at reagere på i stedet for at adlyde dem.

 

13) Forpligt dig

Har du skrevet din plan ned og fortalt andre om den, så er det sværere at springe over hvor gærdet er lavest. Sig det højt, del det med din buddy. Ja, måske skal du endda fortælle det på Facebook.

 

Rigtig god jobsøgning.

Håber at det kan være med til at give dig nogle gode vaner i din jobsøgning.

 

Artiklen er inspireret af artiklen: 15 videnskabelige beviste teknikker til at bryde en vane (og holde sit nytårsfortsæt...)

 

 

Få gode vaner til din daglige jobsøgning.