Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Nytårskur: Få retning på karrieren

Puslespil2 3Hvad VED du? Hvad KAN du? Hvem ER du? Hvad VIL du? Hvis nytårsforsættet er et nyt job, bør du starte året med at finde svar på disse fire spørgsmål. Jo mere afklaret, du er på dine kompetencer og ønsker til karriere, desto mere overbevisende fremstår du for en kommende arbejdsgiver.

 

Undersøgelser viser, at dem, der er bedst til at fortælle om sig selv, sætte ord på deres kompetencer og vise, hvad de brænder for kommer hurtigst i job. Som jobsøgende er det derfor afgørende, at du bliver afklaret på dine personlige og faglige styrker, får oversat din viden til færdigheder og vist, hvad du brænder for. Kort sagt: Være skarpere på at præsentere dig selv som løsningen på arbejdsgiverens udfordring.

De fleste har dog rigtig svært ved kort og præcist at forklare, hvad de kan og vil. Også dem der tror, at de brillerer. Det lyder måske mærkeligt, men det skyldes, at det for alle er enormt svært at sætte ord på det, vi er bedst til, for 'det er jo bare noget, vi gør'.

Så når vi skal sætte ord på, er vi oftest nødt til at tale med nogen, som kender os. Ikke vores tætteste relationer, som familie og venner, men nogen der kender os fra en arbejdsmæssig sammenhæng.

 

Øvelse 1: To veje til at få sat konkrete ord på dine styrker


360 graders syn på dig
Få en eller flere kollegaer eller studiekammerater til at fortælle, hvad de synes, du er god til. Det er som ofte en lærerig oplevelse at høre, hvordan andre opfatter dig.


Post it metoden – Fortæl en succeshistorie og få nogen til at sætte 'kompetence-ord' på
Tænk på en situation fra dit arbejdsliv, hvor dit arbejde lykkedes rigtig godt for dig, og hvor det virkelig lykkedes at få brugt dine personlige/faglige kompetencer, færdigheder og viden. Fortæl en anden om det. Fortæl gerne i detaljer, og informér lytteren om, at de gerne må spørge ind undervejs. Lytterne sidder klar med post its, hvor de løbende noterer, hvilke færdigheder, de synes, har bidraget til, at du løste opgaven.

 

 

Få overblik med kortlægning ud fra 'de fire verdenshjørner'

En anden udfordring, mange oplever, er afvejningen og tydeliggørelsen af de faglige kontra personlige kompetencer samt oversættelsen af tung akademisk viden til konkrete færdigheder. Når du har gennemført en eller begge ovenstående øvelser, er det tid til at få dine kompetencer struktureret og prioriteret.

Puslespil2 2For at kunne det, skal du kende svarene på disse fire enkle spørgsmål:

 

  1. Hvad VED du?
  2. Hvad KAN du?
  3. Hvem ER du?
  4. Hvad VIL du?


De fire spørgsmål berører hhv. din viden, dine færdigheder, din personlighed og din motivation. Og selv om spørgsmålene er enkle, opdager du nok hurtigt, at de ikke er helt så enkle at svare på.

Du kan dog være sikker på, at du får brug for og glæde af, at kunne svarene på netop dette. Dels i dine ansøgninger og til jobsamtalen. Men også når du skal formulere en kort og knivskarp profil på Linkedin og i dit cv. Svarene på de fire spørgsmål kan ses som de fire verdenshjørner af kompetencekomponenter, du besidder. Visuelt kan de sættes op som i figuren nedenfor:

 

Artiklen fortsætter efter billedet

Nytrskur - AAK

 

Hvad VED du? → Hvad KAN du?

At sætte ord på vores viden, falder os ofte nemt. Som nyuddannet besidder du eksempelvis en tung viden på et givent område og kan formentlig fortælle længe om den. Men med mindre du ønsker at gå videre med en ph.d. i forhold til denne specialistviden, er den vigtige øvelse og kunst her at begrænse sig. Arbejdsgiveren er mere interesseret i, hvilke færdigheder din viden har givet dig i forhold til at løse konkrete opgaver.

Men hvilke konkrete opgaver kan du så byde ind på? Om du er nyuddannet eller har erfaring, har du angiveligt nogle konkrete færdigheder, som gør dig i stand til eksempelvis at researche, analysere, finde løsninger osv. Måske kan du lede projekter, lave evalueringer eller programmere.

Her er det vigtigt, at du har modet til at byde ind med konkrete færdigheder. Du kan ikke stole på, at en arbejdsgiver kan gætte eller regne ud, hvad din uddannelse eller erfaringer giver dig af færdigheder.

Ligeledes kan et studiejob i Netto ud fra din titel måske virke irrelevant for en arbejdsgiver, der søger en højtuddannet. Men jobbet kan eksempelvis have lært dig: Kundekontakt i stressede situationer, forretningsforståelse, oplæring af nye medarbejdere m.m. Det er dit ansvar at formulere disse færdigheder.

 

Hvad VIL du? ↔ Hvem ER du?

Noget, som mange ofte undervurdere er at få de personlige kompetencer flettet med ind i fortællingen. Arbejdsgiveren ønsker selvfølgelig ikke lange beskrivelser om dine fritidsinteresser og dit familieliv. Men din personlighed er interessant, da den siger noget om, hvordan du griber opgaver an, omsætter din viden og interagerer med kollegaer og kunder. En udadvendt og sælgende person kan f.eks. være god til at undervise. I en sådan rolle nytter det ikke at være nok så klog, hvis du ikke kan formidle din viden. Omvendt kan det være, at du er grundig og detaljeorienteret, hvilket er helt essentielt i andre typer stillinger.

Det er ikke uden grund, at erhvervslivet poster millioner af kroner i personprofiltest i forbindelse med rekruttering. Og her skal du hjælpe dem på vej til at tro på, at du besidder den rette kombination af kompetencer, erfaringer og personlighed.

En anden vigtig grund, til at du bør have et par ord med, der fortæller lidt om din personlighed og dit drive er, at det synliggør dig i bunken af ansøgninger, hvor mange måske har samme faglige baggrund og 'historie' som dig. Og hvis du endda har været til samtale, er det ofte de lidt mere finurlige ting, der afgør, hvem man husker; "Hvad med hende, der spillede trompet?" er ikke skudt helt ved siden af på, hvad der kan blive sagt i ansættelsesudvalget – såfremt du selvfølgelig opfylder de faglige kvalifikationskrav også.

Det er med andre ord vigtigt, at du får vist din personlighed og motivation. En pointe, som mange rekrutteringskonsulenter i den kontekst er enige om er, at fordi der er kommet så meget rådgivning omkring cv og ansøgninger anno 2015, er mange cv'er blevet så polerede, at de bliver upersonlige og "man ofte ikke kan mærke vedkommende".

 

Øvelse 2: Øvelse gør mester!

Det er som sagt kun 4 'enkle' spørgsmål, der er præsenteret i artiklen. Men du må ikke undervurdere, hvor svært det er at svare kort og præcist. Det kan være en god idé at sætte dig sammen med en, der måske også søger job. Tag jer tid til at drøfte spørgsmålene og se, hvor skarpe I kan blive i besvarelserne.

 

Øvelse 3: Kondensering af dig selv – Dit cv-resume på 7 minutter

 

1) Dine første linjer af cv'et skal gerne nå rundt om alle de fire verdenshjørner. Start med at sorter dine post its fra øvelse 1 i forhold til de fire verdenshjørner. Prioriter dernæst et par fra hvert verdenshjørne. Når du skal fremhæve dine styrker og bedste sider, er det oftest godt at få et par ord med fra hvert hjørne.

2) Skriv nu et cv-resume på tid og ud fra hvilke post its, du har prioriteret fra hvert verdenshjørne. Sæt gerne en alarm på 7 minutter. Mange går i stå allerede i første sætning, når de skal opsummere alle deres egenskaber på få linjer. Den bedste strategi til at komme i gang, er at gå i gang: At kaste sig ud i det uden at gå i stå første sætning. Den kan du vende tilbage til.


Denne øvelse må ikke forveksles med, at cv-resumeet kan skrives hurtigt. Resumeet kondenserer alt du kan, og det er vigtigt, hvad du får prioriteret. Øvelsen her skal imidlertid få gjort dig bevidst om, hvad du skal have med og sætte dig i gang.

 

 

Af Viki Kofoed, Akademikernes A-kasse

 

Artiklen er baseret på viden og værktøjer fra Akademikernes A-kasses jobrådgivning, workshops til ledige medlemmer samt app'en Jobcoach, som Akademikernes A-kasse stiller gratis til rådighed for alle, også ikke-medlemmer. 

 

Om Akademikernes A-kasse

Akademikernes A-kasse er landets største og billigste a-kasse for akademikere. Med 22 faglige organisationer bag sig, og over 200.000 medlemmer dækker de bredt på uddannelser, brancher og geografi.
Akademikernes A-kasse tilbyder karriererådgivning til medlemmer og rekrutteringsservice til virksomheder.
Vi har kontorer i København, Roskilde, Odense, Århus, Aalborg, Esbjerg, Herning og Vejle

 

 

Læs også blogindlægget "hvad er du god til?" og bliv klogere på hvad du kan tilbyde 

 

 

Nyt job i det nye år? Så er det med at kunne svare på disse spørgsmål: Hvad VED du? Hvad KAN du? Hvem ER du? Hvad VIL du?