Få nemt og gratis den nyeste viden om jobsøgning, karriere og rekruttering ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve.
En arbejdsgiver må ikke spørge om alt til en jobsamtale. Det kan være i strid med loven hvis den rekrutteringsansvarlige går for tæt på dit privatliv eller stiller spørgsmål, der ikke er relevante for det aktuelle job.
En arbejdsgiver bør kun spørge ind til de emner, der har relevans for, hvordan arbejdet skal tilrettelægges og udføres.
Advokat Vibeke Andersen fra ADVODAN, giver her et overblik over hvilke emner, der ikke uden videre må spørges ind til under jobsamtalen.
Der må gerne spørges til helbredsforhold, som har betydning for at bestride stillingen. Drejer det sig fx om en stilling som flyttemand, må den rekrutteringsansvarlige gerne spørge dig, om du har problemer med ryggen.
Derimod er det ulovligt, hvis de spørger til dit helbred generelt. De må derfor ikke spørge, om du har en alvorlig sygdom eller spørge til antallet af sygedage, du har haft det seneste år.
Som udgangspunkt må arbejdsgiver godt spørge en kvindelig ansøger, om hun er gravid eller påtænker at blive det, men de må ikke tillægge det vægt, når de beslutter, om de vil ansætte hende. Derfor er der ikke nogen grund til at spørge om det.
Vælger virksomheden en jobansøger fra med udgangspunkt i ansøgers religiøse overbevisning, politiske ståsted og seksuelle orientering, så overtræder de loven om forskelsbehandling. De må heller ikke vælge en ansøger fra på grund af alder.
Du skal kun blive spurgt, om du har en ren straffeattest, hvis det er relevant for arbejdet. Det kan eksempelvis være, hvis du skal ansættes i en børnehave eller i en stilling med omsorgspleje.
Det afhænger af stillingen, om det er berettiget at stille spørgsmål til ansøgerens sprogkundskaber. Er det vigtigt for udførelsen af jobbet, at ansøgeren har særlige sprogkundskaber, så vil det være relevant at spørge til sprogkundskaberne. Men er det uden betydning, så kan et sprogkrav være i strid med loven om forskelsbehandling.
Man må gerne spørge, om ansøgeren er medlem af en fagforening og hvilken. Men som arbejdsgiver kan man ikke kræve, at en medarbejder er medlem af en bestemt fagforening for at arbejde i virksomheden.
Har du oplevet at blive spurgt om nogle af disse ting
Deltag i debatten herunder.