Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Brancheskift: 3 måder at gøre det på

BrancheskiftMange mennesker får i løbet af deres karriere brug for at skifte branche. Og det kan der være mange årsager til. Det kan være dit arbejdsområde forsvinder, du har fået lyst til at lave noget andet eller du er blevet syg, og kan ikke længere klare dit tidligere job.


Umiddelbart er der 3 oplagte måder at skifte branche på.


1. Du træder et skridt til siden

Du finder et job, som minder en del om dit nuværende job. Hvor du umiddelbart kan oversætte dine nuværende kompetencer til et nyt job. Det kan være du har arbejdet som sælger, og har stor erfaring med at tale med mennesker. En erfaring du for eksempel kan oversætte til at arbejde som virksomhedskonsulent eller rådgiver.


Sådan gør du

Det eneste du har brug for her, er at få lavet en kompetenceafklaring. En oversigt over alle dine personlige og faglige kompetencer. Et arbejde du sagtens kan lave selv, men det er dog min erfaring mange har brug for en sparringspartner eller en coach, til at løbe processen i gang.
Fordi det ofte er en udfordring at sætte ord på det, som du bare ved du gør og kan hver dag på jobbet.
Når du laver en oversigt over dine erfaringer, skal den være så præcis så mulig, og med et ordvalg, så mennesker udenfor branchen også kan forstå dem. Undervejs kan det være, du får afdækket noget erfaring, du havde glemt du havde. Som du kan bruge umiddelbart som løftestang ind i din nye branche.
De fleste ender med at blive meget overrasket over hvor stor erfaring de egentlig har, når processen er afsluttet.


Lær at tale branchens sprog

Dernæst bør du undersøge det område du gerne vil arbejde indenfor. Begynde at læse jobannoncer for at lære hvilke ord branchen bruger. Så du umiddelbart kan gå ind og ændre i dit ansøgningsmateriale, og sørge for at dine nuværende kompetencer bliver beskrevet med din kommende branches ordvalg. Sagt på en anden måde, skal du til at tale branchens sprog, så du signaler tryghed omkring dine færdigheder.
Netværkskaffe med branchens ansatte, kan også være en anden god vej ind for dig. Også her lærer du området bedre at kende, når du får mulighed for at spørge ind, og møde mennesker, som kan fortælle dig om deres job.


Sørg for at få ny erfaring

Og er du ledig, er det god ide at søge virksomhedspraktik og eller job med løntilskud, indenfor dit nye område. Så du får ny praktisk erfaring med området, samtidig med at du får skabt nyt netværk. Yderligere kan du vælge at arbejde frivilligt, og det kan gøre uanset om du er i job eller er ledig.

 

2. Du bygger lidt ny uddannelse ovenpå

BrancheskiftMåske vil du gerne ind i en branche, hvor du ikke er godt nok klædt på, rent uddannelsesmæssigt. Du har fundet ud af det, ved at tale med ansættere, eller også har du drukket netværkskaffe med personer indenfor din kommende branche. Det kan være du kan nøjes med et kursus af kortere varighed, som du måske kan få jobcenteret til at betale, når du skal aktiveres.
I enkelte tilfælde kan det muligvis lade sig gøre at komme ind i branchen, udelukkende ved at benytte dig af et længerevarende job med løntilskud. Undersøg også det, når du søger information om din nye jobfunktion.


Få hjælp til hurtig uddannelse

Måske skal der lidt mere til. Du har meget praktisk erfaring, der peger hen mod den nye jobtype, du gerne vil bevæge dig hen mod. Men du mangler den formelle uddannelse. Her kan du kontakte den lokale uddannelsesinstitution, der uddanner i den uddannelse, du mangler. Spørg efter en realkompetencevurdering.


Få vurderet din samlede erfaring

Når du får foretaget en realkompetencevurdering, kan det betyde du kan få afkortet et nyt uddannelsesforløb, så du i løbet af meget kort tid, vil kunne få papir på din nye uddannelse. Også her kan det være en mulighed at få jobcenteret til at betale realkompetencevurderingen, og eventuelt også lade perioden på uddannelse indgå som en del af din aktivering. Så du kan tage den på dagpenge. Men det vil altid være en individuel vurdering, om jobcenteret skønner det vil være den hurtigste vej i job for dig.


3. Du tager en helt ny uddannelse

Som hovedregl kan det ikke lade sig gøre at følge en SU-berettiget uddannelse på dagpenge. Der er dog enkelte muligheder for at følge en uddannelse, men her anbefales du at kontakte din a-kasse. Da reglsættet er ret kompliceret.

Uddannelsesguiden er et godt sted at starte for dig, der søger information om ny uddannelse.

 

 

lisekirketerpAf coach Lise Kirketerp Rubak, der har bloggen nyt jobliv.
Her skriver hun om de problemstillinger hun hjælper sine kandidater med.
Så du også kan lade dig inspirere til nyt jobliv - enkelt og effektfuldt.

Tilmeld dig blogen, og få nyt jobliv direkte i din mailbox, når der er skrevet nye artikler.
Du er velkommen indenfor: www.lisekirketerp.dk 

 

 

 

 

 


 

Har du erfaring med det svære brancheskift? Fortæl os om det her...

 

3 måder at gå til det svære brancheskift på